12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbasadorul SUA, Mark Gitenstein: În Europa, nu există loc mai frumos decât România

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: În Europa, nu există loc mai frumos decât România

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, aflat la final de mandat, a vorbit despre România, într-o emisiune televizată, arătând care sunt punctele forte şi defectele românilor

Ambasadorul a spus că are o profundă afecțiune pentru România și pentru români, arătând însă că cel mai mare defect al acestora este pesimismul.
„În primul rând, știți deja că sunt româno-american, deci am o profundă afecțiune pentru România, care a crescut de când sunt aici. Cred că acest lucru se datorează românilor. Românii mi se par captivanți, foarte inteligenți. Sunt oameni lângă care îți place să trăiești, iar asta m-a încântat. Și sunt oameni foarte creativi. Deci, îmi plac românii“, a spus Gitenstein. El a adăugat că, în al doilea rând, țara în sine i se pare frumoasă.
„N-aveam idee cât de frumoasă este țara. Am călătorit peste tot cu soția mea, am fost de trei ori în Deltă, am fost în Transilvania de trei, patru ori… Am făcut o lungă excursie pe bicicletă în Transilvania. Am fost la Sarmizegetusa, de curând, nu mai mult de o lună. E incredibil de frumoasă. În Europa, nu există loc mai frumos decât România“, a adăugat Mark Gitenstein.
Întrebat dacă ar vrea să se mute în România, Gitenstein a răspuns: „Mi-ar plăcea să mă mut în România, dar am cinci nepoți și trei copii care locuiesc în SUA, iar trei dintre nepoți s-au născut în timpul mandatului meu aici. Abia dacă-i cunosc. Vreau să fiu aproape de ei, în SUA“.
El a mai spus că în România cel mai mult l-a surprins frumusețea țării.
„Din România nu știam decât Bucureștiul. Văzusem multe fotografii cu Bucureștiul, dar n-aveam idee ce frumoși sunt Munții Carpați sau Transilvania, sau Delta Dunării, sau Valea Oltului, podgoriile de aici. Habar n-aveam de acest lucru. Apropo, majoritatea americanilor n-au habar de toate acestea. Din păcate, cred că sunt mulți europeni care nu știu acest lucru. Și, cel mai surprinzător, sunt mulți români care ignoră acest lucru. Mergeam în unele zone și nu vedeam nici un român pe acolo. Numai europeni!“, a adăugat Gitenstein.

Românii sunt pesimişti

Întrebat care este, în opinia sa, cel mai mare defect al românilor, ambasadorul a spus: „Cred că temerea mea cea mai mare e aceeași pe care o aveam când am venit: văd foarte mult cinism, foarte mult pesimism. Mulți spun că pleacă din țară, pentru că nu le place cum evoluează un lucru sau altul. Nu cred că e un lucru rău dacă tinerii pleacă din România pentru o vreme, iar apoi revin. Cred că vor descoperi că aici se trăiește mai bine decât în mare parte din Europa. Dar mi se pare descurajant uneori. Cred că România are un mare viitor. Oamenii ar trebui să se uite un pic la ce se întâmplă în alte țări din zonă și să își dea seama că România se descurcă mult mai bine decât acestea. Rata creșterii economice e mai bună. Până și evenimentele din vară au dovedit că puteți respecta statul de drept și că vă îndreptați, sper eu, spre un nivel de stabilitate, democrație și domnie a legii, care vă va pune într-o poziție foarte bună atunci când economia și Europa vor depăși din dificultățile actuale. Cred că România e foarte bine poziționată. Dacă aș putea transmite acest mesaj optimist, dacă liderii dumneavoastră ar putea transmite acest mesaj optimist, dacă ar continua reformele, ar fi foarte bine pentru România și mai mulți tineri ar rămâne aici“, a continuat ambasadorul.
 El a apreciat că, pentru ca românii talentați să nu mai plece din țară, politicienii ar trebui să facă reformele sugerate de FMI.
„România să devină mai eficientă, mai democratică, să aibă o democrație și o piață liberă mai stabile. Dacă faceți asta, mulți dintre românii plecați vor reveni, iar cei ce vor să plece se vor răzgândi. Asta își doresc. De câte ori călătoresc în România, mă întâlnesc cu tineri români, de la 18 la 35 de ani, și toți vorbesc despre corupție. Toți se plâng de partidele politice și de mass-media, apropo… Și vor să vadă schimbări aici. Cred că, dacă lucrurile se vor schimba, ei vor rămâne aici. Chiar dacă pleacă o vreme și revin, vor vedea că nivelul lor de trai e mai ridicat aici decât în altă parte în Europa“, consideră Gitenstein.
 Întrebat dacă apreciază că actualii candidați la alegerile parlamentare pot să facă această schimbare, Mark Gitenstein a răspuns: „Cred că pot și că o vor face, dacă românii le vor impune acest standard. Și dacă dumneavoastră, jurnaliștii, le veți impune acest standard. Toți știm ce trebuie făcut. Este scris negru pe alb în condițiile FMI, la fel și în MCV. A fost exprimat clar de actualul prim-ministru, pe când era în opoziție, în cele 15 puncte de guvernare. Calea de urmat e foarte clară, dar trebuie urmată. Nu e ușor. Nu spun că reformele vor fi ușoare. Vor fi foarte dificile“.
 El a apreciat că una dintre cele mai mari realizări ale mandatului său va fi concretizarea poziției SUA în privința respectării legii, a stabilității, precum și în convingerea României că acestea sunt chestiuni importante.
„Primesc semnale că românul de rând înţelege acest lucru, de aceea cred că e un lucru foarte bun. Dar, cel mai mult mă bucur de relaţiile personale închegate aici, de afecţiunea pe care o simt pentru ţară şi de profunzimea iubirii mele pentru România, de dorinţa mea de a-mi consacra restul vieţii lucrând pentru ţara asta, chiar dacă nu voi mai fi ambasador, ci doar continuând să revin aici ca persoană privată“, a încheiat Mark Gitenstein.

Investitorii pun accent pe predictibilitate,
nu pe politicile fiscale

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, a precizat că au fost companii care au renunțat să investească în România din cauza corupției, a imprevizibilității procesului de decizie, a nivelului de transparență. „Știu companii care s-au gândit să vină în România, dar erau îngrijorate de calitatea mediului de afaceri de aici. Mă refer la corupție, la transparența guvernului, a mai multor guverne, nu doar a guvernului actual. Mă refer la modul în care se fac afacerile“.
El a spus că a existat și „frustrare“. „Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie. În special deciziile legate de recuperarea TVA datorată lor, de ajutorul de stat… Mai multe companii au fost foarte nemulțumite de licitații, au simțit că procesul era fie incorect, fie imprevizibil. Știu companii active aici, nu voi da nume, ale căror consilii de administrație discutau dacă să investească aici sau în Turcia, sau Slovenia, sau în alte țări, iar în final au decis să nu mai investească aici“, a adăugat ambasadorul SUA.
Gitenstein a precizat că, de când a venit aici, a vrut să atragă și mai mulți investitori americani. Însă, a menționat că ceea ce își doresc aceștia este predictibilitate. „În 20 de ani, cât am reprezentat companiile americane, am învățat că nu le pasă așa de mult care sunt politicile fiscale, vor doar să știe că va fi o politică anume și vor să știe care va fi aceasta, ca să se poată organiza în vederea acelei politici. În condițiile în care este foarte imprevizibilă și se schimbă odată cu ministrul, din cauza instabilității politice extraordinare, nu e un lucru bun, cel puțin pentru atragerea investițiilor“, a subliniat ambasadorul SUA.
Întrebat dacă este de părere că România va prezenta mai mult interes pentru investitorii americani, Mark Gitenstein a răspuns: „Cred că da, dacă faceți reformele. Dacă deveniți o țară atractivă pentru investitorii americani, ei vor investi aici. Nu vor investi aici pentru că-i rog eu, nici pentru că-i roagă Mitt Romney sau Barack Obama“.
 
De ce greşesc românii când aplică
pentru vize

Ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, afirmă că principala greșeală a românilor atunci când solicită viză pentru Statele Unite este aceea că nu au destule dovezi ale legăturilor cu România, adăugând că anul viitor ar putea fi schimbată legislația în domeniu, fapt care ar favoriza puțin țara noastră, transmite Agerpres.
„Nu au destule dovezi ale legăturilor cu România. Altfel spus, când stau în fața funcționarilor consulari, nu-i pot convinge pe aceștia că au aici familie, proprietăți, așa că impresia funcționarului de la consulat este că merg în SUA ca să rămână acolo, ceea ce nu au voie să facă. MAE a făcut o treabă foarte bună, cu ajutorul nostru, încercând să-i educe pe români în domeniul ăsta. Ar trebui să vizitați site-ul MAE și site-ul Ambasadei SUA ca să fiți siguri că oferiți informațiile adecvate, când faceți cererea“, a spus ambasadorul, într-o emisiune difuzată ieri de Pro TV, întrebat unde greșesc românii atunci când cer viză pentru SUA, în contextul în care un motiv al faptului că România nu este inclusă în Visa Waver este rata mare a refuzului.
Cât privește momentul în care românii vor putea circula fără vize în SUA, Gitenstein a subliniat că asta depinde de foarte multe lucruri, dar a arătat că rata refuzurilor este în scădere.
„A scăzut cu două-trei procente de când sunt eu aici, ceea ce e bine. În parte, cred că scade fiindcă oamenii sunt mai informați, iar numărul oamenilor care fac cereri repetate a scăzut. Nu la zero, dar e mult mai mic, iar asta reduce procentul de refuzuri. Cred că, dacă noua legislație susținută de președintele Obama, legislație pe care o susțin și eu, ar fi votată, balanța ar fi înclinată puțin în favoarea României, ceea ce i-ar ușura accesul în programul de eliminare a vizelor. În acest caz, chiar dacă procentajul refuzurilor ar continua să conteze, ar conta și numărul celor care rămân în SUA peste perioada admisă“, a punctat Gitenstein.
 El s-a declarat încrezător că noua legislație privind vizele va fi votată de Congres anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS