10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCea mai mare pensie din Gorj depăşeşte 13.000 de lei

Cea mai mare pensie din Gorj depăşeşte 13.000 de lei

Cea mai mare pensie stabilită de Casa Judeţeană de Pensii Gorj depăşeşte suma de 13.000 de lei. Cel la care poştaşul vine cu geanta cu bani la uşă lună de lună este din municipiul Târgu Jiu şi a activat în domeniul justiţiei. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii Gorj, pensionarul care încasează lunar suma de 13.000 de lei este un fost judecător. Casa Judeţeană de Pensii Gorj mai achită alte câteva zeci de pensii care se apropie de 10.000 de lei sau chiar depăşesc uşor această sumă. În toate cazurile este vorba de foşti magistraţi, cei mai mulţi dintre aceştia fiind foşti judecători, existând însă şi câţiva ex-procurori cu pensii de 10.000 de lei. Interesant este că majoritatea magistraţilor pensionaţi activează ca avocaţi în cadrul Baroului Gorj şi îşi rotunjesc în acest fel veniturile prin onorariile pe care le percep clienţilor.

De la 13.000, la doi lei pe lună…

Maria Udroiu, şef Serviciu Prestaţii şi Pensii Internaţionale, din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, a precizat că, la polul opus pensiilor foarte mari, se află câteva sute de beneficiari ai pensiei minime, în valoare de 350 de lei lunar. Pensia minimă nu se acordă oricui, ci numai celor care au activat o anumită perioadă de timp în câmpul muncii. Cu toate acestea, cele mai mici venituri plătite de Casa Judeţeană de Pensii Gorj nu sunt pensiile minime de 350 de lei, ci o serie de indemnizaţii a căror valoare nu depăşeşte câţiva lei. Astfel, o bătrână din comuna Prigoria primeşte lunar suma de doi lei pentru munca prestată de către soţ, în perioada în care acesta a fost încadrat în armată, pentru o perioadă scurtă de timp. În urma calculelor făcute de specialiştii Casei de Pensii, a rezultat că femeia are dreptul la o indemnizaţie de numai doi lei. Stabilirea acesteia s-a făcut ca urmare a unei cereri venite din partea bătrânei, care a dorit cu orice preţ să intre lunar în posesia banilor respectivi.

Statul cheltuie mai mult cu formalităţile decât cu indemnizaţia

În judeţul Gorj există aproximativ zece persoane care au lunar venituri între doi şi patru lei. Cu banii respectivi, beneficiarii nu pot cumpăra mai mult de două-trei pâini. „Sunt diferenţe foarte mari de la 13.000 la doi lei, dar noi nu facem decât să stabilim aceste pensii sau indemnizaţii în baza unor legi existente. La pensii, datele sunt introduse în calculator, valoarea punctului de pensie se cunoaşte, este de 732,8 lei. Pensiile magistraţilor au fost singurele care au rămas în acea categorie de pensii speciale. În rest, am avut la nivelul judeţului pensii speciale, cum ar fi cele militare, care au fost reduse. Este vorba de 60 de cazuri. În ceea ce priveşte veniturile de doi sau patru lei primite lunar de câteva persoane din judeţ, acestea au fost calculate în baza legii. Este vorba de cetăţeni care au lucrat câteva luni sau o perioadă foarte scurtă şi urmaşii beneficiază de cei câţiva lei. E adevărat că nu ai ce să faci cu doi lei, decât să cumperi două pâini, dar oamenii au insistat să primească aceşti bani. De multe ori se cheltuie mai mulţi bani cu formalităţile şi cu poşta“, a menţionat Maria Udroiu, şef Serviciu Prestaţii şi Pensii Internaţionale, din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS