13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn patria vinului va curge apă curentă

În patria vinului va curge apă curentă

Oraşul Segarcea va avea în cel mult trei ani sistem de alimentare cu apă şi canalizare. Rezultatele cheltuielilor din ultimii ani au început să se vadă: oraşul are străzi asfaltate, o casă de cultură modernă, o piaţă agroalimentară, dar şi un parc natural refăcut complet. Cunoscută ca patria vinului, Segarcea atrage noi investitori în sectorul viticol. Mitropolia Olteniei a plantat recent aici o podgorie de 35 de hectare.

Oraşul Segarcea va avea, în cel mult trei ani, sistem de alimentare cu apă şi canalizare la standarde europene, spune primarul localităţii, Nicolae Popa. „Oraşul este prevăzut în masterplanul de apă al judeţului, cu un buget de 17,5 milioane de euro. Perioada de implementare a proiectului este 2012 – 2015. În prezent, s-a lansat deja licitaţia pentru staţia de epurare a apelor uzate din oraş, care va fi amplasată la Cerăt, iar deversarea se va face în Desnăţui. S-a forat un puţ pentru studiu (vor fi în total 11 puţuri), s-au făcut analize de laborator, iar apa corespunde standardelor, atât din punct de vedere al conţinutului de nitraţi, cât şi organoleptic“, a precizat primarul oraşului, Nicolae Popa. Potrivit acestuia, sistemul de alimentare cu apă şi canalizare al oraşului va măsura 31 de kilometri. Toate licitaţiile şi contractele de lucrări vor fi derulate de Compania de Apă Oltenia (CAO). Oraşul va arăta mai bine şi din punct de vedere urbanistic. Spre exemplu, primăria va derula un program de reabilitare a Parcului Domeniul Coroanei, numit aşa datorită posesiunilor pe care regalitatea le-a avut în localitate. „Derulăm un proiect cu bani primiţi de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Chiar am fost vizitați recent de reprezentanţii acestei instituţii. Proiectul a fost câştigat în 2011, însă din lipsă de bani va demara acum. Există un buget de aproximativ 500.000 de lei pentru parcul care se întinde pe trei hectare. Pe 20 octombrie, sperăm să putem lansa licitaţia, iar, în mai 2013, să inaugurăm această investiţie“, mai spune primarul Popa.

În Casa de Cultură s-au investit patru milioane de lei

Poate una dintre cele mai importante investiţii din ultimii ani se referă la construirea unei noi case de cultură pentru segărceni. Cădirea, situată pe două niveluri, este impresionantă. Primăria a cheltuit aproape patru milioane de lei pentru ridicarea ei. Va avea 350 de locuri şi va fi inaugurată pe 8 noiembrie. La ora vizitei, societatea constructoare lucra la ultimele retuşuri: se montau o parte din scaune şi balustradele din inox. Primarul Popa spune că nu va face o inaugurare specială: vor participa consilierii locali, reprezentanţii constructorului şi ai primăriei, precum şi cetăţenii care vor dori. Toate marile manifestări organizate în localitate vor avea loc aici. În acest an, primăria va lucra la modernizarea străzilor. După cum se ştie, drumul judeţean Craiova-Segarcea a fost modernizat. Este acum rândul străzilor din localitate. După cum spune primarul, în 2011 au fost modernizate străzile Unirii, Republicii, Dealului şi Deleni. „Anul acesta, avem în buget circa 200.000 de lei pentru modernizarea altor opt străzi secundare, perpendiculare pe acestea“, a asigurat Nicolae Popa. Dacă anii trecuţi comerţul în piaţa oraşului se practica în aer liber, de acum segărcenii au un spaţiu care rivalizează cu cele din Craiova. Noua piaţă agroalimentară este închisă şi are 67 de tonete, la care se vând în special legume-fructe. „De două ori pe săptămână, comercianţii îşi expun marfa la vânzare. Avem şi un sector special pentru brânzeturi, dotat cu boiler şi apă caldă. De asemenea, în viitorul apropiat dorim să omologăm şi un abator care să deservească această piaţă“, a explicat primarul Nicolae Popa. Realizarea pieţei agroalimentare a oraşului a costat primăria 450.000 de lei.

Mitropolia Olteniei are podgorie

Pe lângă lucrările edilitare, primăria a investit în sănătate şi în locaşurile sfinte. Pentru acest an, au fost prevăzuţi în buget 150.000 de lei pentru refacerea acoperişului a două corpuri de clădire care adăpostesc câteva clinici şi cabinete de medicină de familie. Cele două biserici au fost reabilitate. Cea mai veche dintre ele, cu o vechime de peste 400 de ani, ar putea fi transformată în mănăstire. Pe de altă parte, în nordul localităţii se construieşte alt locaş sfânt. „Au contribuit cu fonduri atât primăria, cât şi un om de afaceri local. Biserica va purta două hramuri, Sfântul Andrei şi Sfântul Mihail şi Gavriil“, a explicat primarul. Segarcea este celebră prin podgoriile sale, vinul de aici fiind recunoscut pe plan internaţional. Datorită poziţionării şi solului, investiţiile în podgoriile viticole se dezvoltă în fiecare an. Ultimul mare investitor este Mitropolia Olteniei, care a cumpărat în zonă 35 de hectare de teren pe care l-a plantat cu viţă nobilă. În perspectivă, aici ar vrea să înfiinţeze o mănăstire şi o cramă pentru valorificarea vinului. „Am plantat patru soiuri nobile şi sperăm ca în doi ani să avem primul rod. Abia însă peste patru – cinci ani se poate vorbi de o producţie la întreaga capacitate“, a precizat Marian Menchenici, reprezentantul firmei care a plantat podgoria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS