17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocul 201E, primul bloc cu distribuţie pe orizontală

Blocul 201E, primul bloc cu distribuţie pe orizontală

Termoficarea şi Compania de Apă Oltenia (CAO) trag linie la lucrările de la blocul 201E din Craioviţa Nouă, demarate în urmă cu două săptămâni. Cele 20 de apartamente au un sistem de distribuţie nou a utilităţilor, pe orizontală, acesta fiind funcţional în următoarele zile, când furnizorii vor reporni apa caldă şi apa rece în casele locatarilor. „Lucrările sunt încheiate la blocul 201E în proporţie de 99%. O singură garsonieră mai avem de branşat, proprietarul a fost mai greu de găsit. Azi însă vom pune punct lucrărilor, iar în zilele următoare există probabilitatea să dăm drumul la apă caldă în casele oamenilor şi cred că acelaşi lucru îl va face şi celălalt furnizor, Compania de Apă. De la 1 octombrie, noi facem probe la sistemul de căldură în întreg oraşul şi, prin urmare, în această săptămână avem obligaţia să încheiem toate lucrările“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova.
Lucrările la blocul 201E din Craioviţa Nouă au început pe 6 septembrie 2012. S-a renunţat la vechiul sistem de distribuţie, pe verticală, s-au desfiinţat conductele din subsolul blocului, existenţa acestora iscând multe discuţii contradictorii în rândul proprietarilor de apartamente din Craiova, deoarece căldura degajată de ele în subsolul blocului este trecută pe factura comună şi suportată de locatari. În mare parte, conductele au fost mutate pe casa scării şi, cel mai important, apartamentele nu mai sunt legate între ele prin conductele de distribuţie pe verticală, fiecare având măsura propriului consum prin contorul montat chiar la uşă. Din apartamente au dispărut coloanele pe verticală, acestea tranzitează camerele prin partea de jos a pereţilor, aproape de podea. Proprietarii s-au ales cu calorifere noi în baie şi în bucătărie, iar în restul încăperilor au fost păstrate cele vechi.
 
Altă iarnă, altă faţadă
 
Cu tot deranjul din apartamente şi din întregul bloc, proprietarii spun că tot răul este spre bine. „Eu cred că este bine. De acum înainte vom avea şi noi căldură în casă şi vom plăti facturi rezonabile. Nu mai suntem legaţi de vecini, iar dacă unul nu-şi plăteşte factura şi se sistează apa sau căldura să avem toţi de suferit. Abia aşteptăm să vedem cum trecem de această iarnă“, a spus proprietara apartamentului 13, Mioara Păloiu.
În paralel cu echipele Termoficării şi CAO, au lucrat şi echipele firmei care s-a ocupat cu schimbarea şi montarea tâmplăriei din PVC. Vineri, 21 septembrie, acestea montau tâmplăria de la balcoanele blocului. Următoarea etapă este cea de anvelopare pe partea de exterior a blocului şi reamenajarea interioară pe casa scării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS