22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuţine angajări în spitalele doljene

Puţine angajări în spitalele doljene

Cu câteva excepţii, unităţile sanitare din judeţul Dolj nu vor scoate la concurs prea multe posturi din cele deblocate săptămâna trecută de minister

Dintre cele 2.766 de posturi din sistemul sanitar care s-au vacantat după 1 ianuarie 2012 şi care au fost deblocate prin hotărâre de guvern, foarte puţine vor fi scoase la concurs în unităţile medicale din Dolj. Managerii spitalelor şi instituţiilor cu profil sanitar din judeţ nu şi-au făcut încă un calcul privind necesarul de personal, „pentru că nu am primit încă nimic oficial de la minister“, dar ştiu că nu pot scoate la concurs decât câteva posturi, cele deficitare.   
La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, spre exemplu, care este cea mai mare unitate medicală din Oltenia, nevoia de personal este mică. „Nu am avea nevoi foarte mari, pentru că nu vrem să ne supraaglomerăm. Ne-ar trebui neapărat un medic la Secţia de oncologie, în rest nu prea am avea nevoie de oameni. Depinde de cât de îmbătrânit este şi personalul actual. Dar cum Ordinul Asistenţilor Medicali a modificat vârsta de pensionare la asistente de la 57 – 60 de ani la 65 de ani, iar medicii cu doctorat se pensionează la 70 de ani, e mai greu să aduci personal nou. Nu se pensionează oamenii. Chiar şi cei care au fost în CFS (concediu fără plată – n.r.) se întorc după un an la serviciu“, a susţinut managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.
Posturile deblocate vor fi repartizate pentru personalul de specialitate medico-sanitar, personalul auxiliar sanitar şi personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile din sistemul sanitar de stat. Deşi un deficit de astfel de personal există la fiecare unitate medicală din Dolj, angajările vor fi puţine. „Nevoie de personal există şi la noi, dar nu cred că pentru multe posturi. Avem nevoie de un psihiatru la Centrul de Sănătate Mintală pentru copii, ar mai fi câteva posturi prin fiecare secţie, completări pentru medicii care s-au pensionat. Am aşteptat această hotărâre ca să avem voie să facem completările necesare, dar, repet, este vorba de un număr relativ mic de posturi“, a spus şi dr. Luiza Popa, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, unitate care se află în subordinea primăriei.

Serviciul de Ambulanţă, cu deficit de personal

În aceeaşi situaţie se află şi celelalte două spitale din Bănie la care Primăria Craiova are un cuvânt de spus: Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ şi Spitalul Municipal „Filantropia“. Dacă la primul se vor putea face ceva angajări, pentru că nu dispune de un personal prea numeros, la cea de-a doua unitate medicală nu pare să existe vreo şansă de noi posturi. Asta deşi nevoia de personal este mare, în special de cel medico-social, dar şi auxiliar. Motivul: cheltuielile mari de personal, care depăşesc procentul de 70 la sută stabilit de lege pentru cheltuielile cu salariile într-o unitate medicală.
Nici la celelalte spitale din Dolj, posturile deblocate nu vor fi prea multe. Conform ultimului centralizator cu posturile vacante din sistemul sanitar, întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, spitalele din judeţ duc mai mult lipsă de infirmiere şi îngrijitoare, decât de medici. Cel mai mare deficit pare să existe la Spitalul din Băileşti (zece posturi vacante de medici, 18 de personal medico-social, 13 de infirmiere şi patru de îngrijitoare) şi la Spitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare (11 posturi vacante de medici, 11 posturi de personal medico-social, 13 de infirmiere şi 11 de îngrijitoare).
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj are însă cea mai mare nevoie de personal. „La noi chiar se poate vorbi de un deficit de personal. Avem nevoie de asistenţi, de ambulanţieri, dar cea mai acută este lipsa de medici din substaţii“, a susţinut Iulia Stănculescu, director medical interimar la Serviciul de Ambulanţă. Aici, potrivit centralizatorului DSP Dolj, ar fi nevoie de zece medici (opt de medicină de familie şi doi de medicină generală), 13 posturi de personal medico-social şi 15 posturi de şofer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS