15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuţini doljeni au card european de sănătate

Puţini doljeni au card european de sănătate

Din cei 573.516 asiguraţi aflaţi la sfârşitul lunii trecute în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dolj, doar 2.350 au solicitat şi au primit, de la începutul anului, card european de asigurări sociale de sănătate

Doljenii care vor să meargă într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, indiferent că se deplasează din motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, ar trebui să aibă asupra lor cardul european de asigurări sociale de sănătate. Acest document conferă titularului asigurat dreptul la prestaţiile medicale necesare în timpul şederii temporare pe teritoriul statelor membre ale UE şi Elveţia, cardul oferind dovada că persoana respectivă este asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Perioada de timp acoperită de acest card în străinătate nu poate fi mai mare de şase luni, pentru că se consideră că, în acest timp, titularul îşi poate pierde calitatea de asigurat în România.
„În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică asiguratul să obţină cardul european înainte de plecarea din ţară, Casa de Asigurări de Sănătate va elibera un certificat înlocuitor provizoriu cu o perioadă de valabilitate stabilită astfel încât să acopere perioada de timp necesară şederii temporare, care nu poate însă depăşi şase luni de la data emiterii. Cel mai bine pentru cei care intenţionează să plece în străinătate, dar nu ştiu data exactă, ar fi să solicite din timp cardul“, susţin reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj.
Conform datelor oferite de aceştia, de la începutul anului şi până în prezent, CAS Dolj a operat în programul naţional carduri europene de asigurări sociale de sănătate pentru 2.350 de asiguraţi proprii, dintre care 580 de persoane au solicitat eliberarea certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurat. Asta în condiţiile în care, la sfârşitul lunii trecute, în evidenţele Casei Judeţene figurau 573.516 persoane asigurate.
„Titularul cardului trebuie să ştie că serviciile medicale acordate în baza acestuia sunt cele prevăzute de legislația fiecărui stat, dar ele nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare. Pacientul titular al cardului european sau al certificatului provizoriu de înlocuire al acestuia va fi tratat în acelaşi mod ca un pacient asigurat în statul pe teritoriul căruia se acordă prestaţiile medicale, astfel încât el să-şi încheie şederea temporară în condiţii sigure din punct de vedere medical“, au mai precizat oficialii CAS Dolj.

Titularul nu trebuie să-şi piardă calitatea de asigurat

Foarte important de ştiut este faptul că acest card european de sănătate nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical. De acest lucru este avertizat asiguratul chiar din momentul în care face cerere pentru primirea cardului, cererea reprezentând şi o declaraţie pe propria răspundere prin care solicitantul susţine că „nu intenţionez să utilizez cardul european de asigurări sociale de sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical“.  
Totodată, titularul trebuie să nu-şi piardă pe timpul deplasării în străinătate calitatea de asigurat în România, pentru că va suporta din buzunar contravaloarea serviciilor medicale de care a beneficiat în UE, lucru de care se obligă chiar prin cererea pe care o face la CAS. „În situaţia în care asiguratul beneficiază de servicii medicale în baza cardului european de sănătate/certificatului provizoriu înlocuitor, dar într-o perioadă nu mai îndeplineşte toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul, inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, acesta se obligă să suporte în totalitate contravaloarea serviciilor medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi rambursate instituţiei din statul membru al Uniunii Europene unde au fost acordate aceste servicii medicale“, este precizarea făcută de CAS Dolj. În prezent, suma minimă pe care o poate plăti o persoană drept contribuţie la asigurările sociale de sănătate, pentru a avea calitatea de asigurat, este de 39 de lei pe lună.      

Cum intri în posesia cardului european
de sănătate

Pentru a primi cardul european de sănătate, asiguraţii trebuie să completeze o cerere-tip care se găseşte la sediul CAS Dolj sau care poate fi descărcată de pe site-ul Casei, www.casdj.ro. Pe lângă această cerere, asiguraţii mai trebuie să prezinte copie după buletin sau cartea de identitate (în cazul minorilor sub 14 ani, în locul copiei după cartea de identitate se va depune o copie după certificatul de naştere şi o copie după buletinul unuia dintre părinţi) şi dovada de asigurat pe ultimii cinci ani, care poate fi făcută prin adeverinţa de salariat, cuponul de pensie sau alt act specific, după caz. Programul CAS Dolj pentru depunerea acestor documente este zilnic, între orele 9.00 – 13.00, la ghişeul nr. 7. Eliberarea cardului se face în zece zile lucrătoare, fără a se plăti vreo taxă, solicitantul urmând să-l primească acasă, la adresa indicată pe cerere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS