17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Băuturi periculoase

Un studiu recent, efectuat de cercetătorii americani, a demonstrat faptul că băuturile energizante pot provoca daune ireversibile asupra dinţilor, mai ales în cazul adolescenţilor, informează ansa.it. În opinia coordonatoarei studiului, Poonam Jain de la Southern Illinois University School of Dental Medicine, nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalţului dinţilor.
„Majoritatea pacienţilor sunt şocaţi să audă că aceste băuturi reprezintă, practic, o baie de acid pentru dinţii lor“, a explicat Jain.
Studiul efectuat de Jain a constat în menţinerea unei mostre de smalţ uman în băuturi energizante timp de 15 minute, după care acestea erau menţinute în salivă artificială timp de două ore. Ciclul a fost repetat de patru ori pe zi timp de cinci zile. După perioada de cinci zile, smalţul prezenta daune semnificative. Jain este de părere că inclusiv consumul unei singure băuturi de acest tip pe zi este periculos pentru dinţi. „Dacă consumatorii acestor băuturi nu se pot abţine cu nici un chip din a le consuma, cel mai bun sfat pentru minimizarea riscurilor este clătirea cu apă după consumul acestora“, a explicat Jain. „Nu vă spălaţi pe dinţi imediat după consumul acestor băuturi, pentru că acest lucru poate duce la răspândirea acidului în gură. Durează aproximativ 30 de minute până când gura aduce pH-ul la un nivel normal. Cel mai bine este să aşteptaţi o oră de la consumarea băuturilor energizante până la spălarea pe dinţi, pentru a efectua acest act în condiţii de siguranţă“, a adăugat Jain.

Acţiune rapidă

De altfel, un alt studiu, realizat de data aceasta în Noua Zeelandă, a demonstrat faptul că aşa-numitele „energy drink“ au o acţiune energizantă instantanee, imediat ce intră în contact cu receptorii aflaţi pe limba consumatorului. Astfel, ajunge chiar şi o sorbitură pentru ca muşchii să devină mai puternici. „Nu este o consecinţă a efectului placebo, ci pare mai curând efectul unei legături nervoase directe între papilele gustative şi muşchi; creierul detectează semnalul „sosirii carburantului“, şi răspunde la el potenţându-şi activitatea în zonele dedicate controlului motoriu. Prin urmare, muşchii primesc imediat o explozie de energie, chiar înainte ca zaharurile să fie digerate“, a explicat autorul descoperirii, Nicholas Gant de la Universitatea Auckland. Într-o prima fază a studiului, Gant a descoperit că nici măcar nu este nevoie ca băutura să fie înghiţită de consumator pentru ca efectul energizant să se producă, fiind suficient ca acesta să îşi „clătească“ gura şi apoi să o scuipe; în cea de-a doua fază, el a ţinut sub observaţie activitatea cerebrală a 16 voluntari pe parcursul acestei „operaţiuni“. Astfel a ajuns la concluzia că „receptorii gustativi din gură parcă ar comunica imediat musculaturii obosite mesajul «munceşte în continuare, vine benzina»“, a mai spus Gant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS