5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliclinică modernizată de o firmă dintr-un paradis fiscal

Policlinică modernizată de o firmă dintr-un paradis fiscal

După multe bătăi de cap şi o luptă aprigă la licitaţie, Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova va fi modernizat de o asociere de firme formată dintr-o societate comercială din comuna Işalniţa şi una din paradisul fiscal Malta. GdS a încercat fără succes să le contacteze pe amândouă. La una nu a răspuns nimeni, iar la cealaltă ni s-a spus că nu sunt interesaţi.

Consiliul Judeţean Dolj a anunţat ieri că astăzi se vor deschide oficial lucrările de reabilitare, modernizare şi dezvoltare a Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, cunoscut de pacienţi ca Policlinica spitalului. Deschiderea lucrărilor este de fapt un fel de a spune, deoarece azi se va tăia panglica, se vor strânge mâini, iar oficialii CJ, ai constructorilor şi ai spitalului vor participa la şedinţe foto cu presa. Lucrul bun este că s-a desemnat în sfârşit un câştigător. Şi spunem asta, deoarece CJ a trebuit să reia licitaţia pentru stabilirea constructorului după mai multe runde de discuţii tensionate cu firmele care au participat la licitaţie. Alt lucru bun este faptul că suma pentru care s-a semnat contractul, de 9,7 milioane de lei plus TVA, este la jumătate faţă de suma estimată iniţial la publicarea anunţului de participare, 18,1 milioane de lei. Iar acest lucru se datorează concurenţei acerbe între firme, la licitaţie înscriindu-se 17 societăţi comerciale. Chiar dacă acum pot răsufla uşuraţi, reprezentanţii CJ trebuie să stea cu ochii în patru. Cei care au câştigat sunt de fapt o asociere de firme formată din SC Remex SRL, cu sediul în Işalniţa, şi FRAMEGRIP CONSTRUCTION LIMITED, societate cu sediul în paradisul fiscal Malta. Remex are doi acţionari, Ştefănescu Sorin-Costin din Craiova, cu 90% din acţiuni, şi Deliu Lucia, din Bucureşti, şi are ca obiect principal de activitate „Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat“. Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, Remex a avut în 2010 doar nouă angajaţi şi o cifră de afaceri de peste patru ori mai mică decât suma din contractul pe care l-a câştigat împreună cu Framegrip Construction Limited. De fapt, dacă adunăm cifra de afaceri din ultimii şase ani a firmei, tot nu ajungem la valoarea contractului semnat recent. Dacă despre Remex se ştiu totuşi nişte date, despre Framegrip nici internetul nu a auzit prea multe. Doar că are sediul în Malta, cunoscut paradis fiscal.

Descalificări la sânge

Licitaţia curentă nu a decurs fără scandal. Două dintre cele 17 firme participante, care au fost descalificate de CJ Dolj, au depus contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar au pierdut. Una, pentru că a depus contestaţia prea târziu, cealaltă fiind considerată nefondată. Să le luăm pe rând. SC Condor Păduraru, firmă cu sediul în Slatina, a contestat rezultatul procedurii prin care oferta ei a fost considerată inacceptabilă. Potrivit reprezentanţilor Condor, ei au fost descalificaţi, deoarece nu au îndeplinit o cerinţă minimă obligatorie privind personalul, respectiv pentru funcţia de inginer coordonator consolidare structuri a fost propusă o persoană care avea funcţia de inginer, specializarea hidrotehnică, şi nu inginer construcţii. „Chiar dacă facultatea este Hidrotehnică, specializarea studiată şi absolvită de domnul inginer este construcţii. Totodată, din CV-ul trimis rezultă clar că a avut şi activitate de executant construcţii structuri pentru o perioadă de minimum cinci ani“, se arată în contestaţia depusă de Condor Păduraru. La rândul său, Trustul Construcţii Carpaţi din Bucureşti a fost descalificat, deoarece multe din utilajele pe care le deţinea erau superioare celor prevăzute în caietul de sarcini, fără ca asta să impieteze însă asupra respectării cerinţelor. Din acest motiv, autoritatea contractantă, adică CJ, a considerat oferta inacceptabilă. În cazul său, CNSC nu a judecat fondul, ci a catalogat-o ca fiind tardiv depusă.
Gazeta de Sud a încercat să afle mai multe informaţii despre firmele câştigătoare, dar reprezentanţii CJ au spus că le vor prezenta la tăierea de moţ de azi. La telefonul firmei Remex nu a răspuns nimeni, iar la firma din Malta a răspuns o femeie, care, după ce a auzit că suntem jurnalişti, a spus că nu este interesată şi ne-a trântit telefonul în nas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS