7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlunele hipoalergenice, în curând pe piaţă

Alunele hipoalergenice, în curând pe piaţă

Alunele, la fel ca alimentele pe bază de ulei sau unt de arahide, pot provoca reacţii alergice, uneori chiar mortale. Potrivit site-ului futura-science.com, în curând nu vom mai avea de ce să ne îngrijorăm întrucât cercetătorii francezi au conceput arahidele hipoalergenice. Deocamdată, acestea nu intră în compoziţia produselor alimentare, însă cercetătorii speră ca în câţiva ani să le putem găsi în magazine.
Alimentele care conţin urme de arahide sunt strict interzise persoanelor alergice. Pentru a evita crizele destul de grave şi adesea mortale, persoanele alergice la arahide trebuie să evite în mod obligatoriu aceste produse. O adevărată constrângere, având în vedere că urme de arahide se regăsesc în produse alimentare destul de variate, precum cereale, biscuiţi, anumite produse lactate şi ciocolată.
O echipă de cercetători francezi din Toulouse, în colaborare cu o societate producătoare de arahide, Soficor Menguy’s, a pus bazele unei alternative concepând o pastă de arahide care nu conţine compuşi alergeni. Ei au „lucrat“ pe arahide măcinate. „Pasta astfel obţinută are aceeaşi compoziţie precum cea a unei arahide normale, doar că au fost eliminaţi alergenii pe care îi conţinea iniţial“, a explicat Annick Barre, responsabil ştiinţific al acestui proiect, din cadrul Laboratorului PharmaDev de la Universitatea „Paul Sabatier“. Societatea Soficor Menguy’s, care produce arahide în vid, a furnizat arahidele crude care au stat la baza studiului efectuat de cercetători.
Alergenii sunt proteine care provin chiar din seminţele de arahide. „Tratamentul aplicat elimină între 85 şi 90 la sută dintre alergeni“, a mai precizat Barre. Aşadar, se foloseşte un tratament postproducere, nu o tehnică de manipulare în vederea producerii de arahide nealergenice.
„Procedeul, care a fost deja brevetat, constituie un pas major în gestionarea zilnică a interdicţiilor alimentare impuse persoanelor alergice şi în rezolvarea problemelor legate de acestea. În mod particular, acesta reprezintă un pas important în etichetarea produselor alimentare“, a mai spus Annick Barre.
Până în prezent, pasta hipoalergenică nu a fost introdusă încă în compoziţia produselor alimentare, însă va fi posibil ca aceasta să fie transformată în alimente pentru persoanele alergice. Înainte de toate, oamenii de ştiinţă doresc să îmbunătăţească procedeul pentru a elimina la maximum alergenii şi astfel persoanele alergice să poată consuma produsele fără nici un fel de riscuri.
Simptomele alergiei la arahide sunt deseori destul de severe: astm, probleme digestive, eczeme, edem Quincke şi chiar şoc anafilactic. Arahidele sunt prima cauză de alergii alimentare întâlnite la copiii peste trei ani. Jumătate dintre persoanele alergice la arahide sunt, de asemenea, alergice la migdale, nuci, seminţe de floarea-soarelui şi susan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS