15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRetailerii pun la bătaie cele mai multe locuri de muncă

Retailerii pun la bătaie cele mai multe locuri de muncă

 Pe fondul extinderii reţelelor şi apropierii Paştelui, cererea de personal este în creştere

Pentru următoarele trei luni, companiile sunt în căutare de personal suplimentar, majoritatea angajatorilor exprimându-şi intenţiile de a opera creşteri la numărul angajaţilor, cei mai optimişti fiind retailerii, se arată într-un sondaj realizat de compania Manpower. În contextul extinderilor reţelelor de desfacere şi mai ales al unui interval solicitant pentru comercianţi, cel al sărbătorilor de Paşti, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul este sectorul care va genera cea mai mare cerere de personal în perioada următoare. Previziunile angajatorilor sunt similare cu cele raportate pe parcursul primului trimestru al anului, de altfel cele mai optimiste din ultimii trei ani. Unul din cinci angajatori români afirmă că va opera creşteri de personal pe parcursul următoarelor trei luni, iar aproape şapte din zece angajatori intervievaţi indică faptul că îşi vor menţine nivelul actual, se arată în raport.
„Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul se pot aştepta la un ritm extrem de activ în ceea ce priveşte angajările. Previziunea pentru acest sector de activitate indică o creştere moderată de opt puncte procentuale, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, în principal datorită intenţiilor de extindere pe piaţa locală a unor lanţuri majore de hipermarketuri şi datorită unei creşteri semnificative a cererii în acest sector, dat fiind faptul că se apropie perioada Paştelui“, a declarat, într-un comunicat, Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup România.

Ce sectoare au nevoie cel mai mult de angajaţi noi?

Previziunile de angajare la nivel de sectoare de activitate indică faptul că angajatorii din opt dintre cele zece sectoare de activitate analizate se aşteaptă la creşteri de personal pe parcursul trimestrului II din 2012. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate de comercianţi, unde Previziunea Netă de Angajare se situează la valoarea de +21% (valoarea obţinută făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a angajărilor şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor). În ceea ce priveşte celelalte sectoare de activitate, un climat stabil privind ritmul angajărilor este anticipat în trei sectoare, cu valori de +18% – pentru sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, sectorul industria prelucrătoare şi sectorul administraţie publică şi servicii sociale. Angajatorii din sectorul hoteluri şi restaurante anticipează un climat favorabil angajărilor, cu o previziune de +13%. Totodată, conform angajatorilor, valori negative ale previziunii sunt anticipate în două dintre sectoarele de activitate analizate, în mod notabil în sectorul energie electrică, gaze şi apă, unde previziunea se situează la valoarea de -7%.

În sud-estul şi în nord-estul ţării angajatorii sunt pesimişti

La nivel regional, raportul Manpower arată că angajatorii din şase dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la creşterea volumului de angajări pe parcursul următoarelor trei luni. Angajatorii din nord-vest raportează cele mai optimiste planuri de angajare, cu o Previziune Netă de Angajare de +21%. Un climat favorabil angajărilor este anticipat şi în regiunea Bucureşti şi Ilfov, unde previziunea se situează la o valoare de 9% şi, de asemenea, în sud, unde prognoza se ridică la valoarea de +18%. Angajatorii din centrul ţării anticipează o perioadă cu angajări, în următoarele trei luni, unde previziunea este de +15%, urmaţi de cei din regiunea de sud-vest, unde previziunea se situează la o valoare de +14%. Angajatorii din două regiuni se aşteaptă însă la valori negative ale prognozei, respectiv cei din sud-est, unde valoarea previziunii ajunge la -4% şi cei din nord-est, cu o valoare de -1%.
Potrivit reprezentanţilor Manpower, cererea de forţă de muncă poate suferi schimbări neaşteptate. „Angajatorii devin din ce în ce mai specifici în ceea ce priveşte managementul forţei de muncă şi îşi direcţionează atenţia către angajarea de personal talentat numai în momentul în care se iveşte o creştere punctuală a cererii de produse sau servicii“, a mai spus Valentin Petrof.
Adrian Ungureanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS