7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi de 400.000 de lei pentru munca la negru

Amenzi de 400.000 de lei pentru munca la negru

De la începutul anului şi până în prezent, în urma controalelor efectuate, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj au depistat 64 de persoane care lucrau la negru. „Cei 31 de angajatori depistaţi că utilizau forţă de muncă fără forme legale au fost sancţionaţi cu amenzi de 400.000 de lei“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, inspectorul-şef al ITM. Acesta a adăugat că angajatorii doljeni încep să se disciplineze. Dacă în ianuarie 2011, numărul celor depistaţi că folosesc muncă la negru era de 66, în luna ianuarie 2012, au fost doar 23 de cazuri.

Se intensifică fenomenul de muncă la gri

Chiar dacă numărul firmelor care-şi desfăşoară activitatea cu angajaţi fără forme legale este în scădere, se observă o intensificare a aşa-numitului fenomen de muncă la gri. Tot mai multe firme angajează personal cu un salariu minim pe economie, dar la sfârşitul lunii îi dau mai mulți bani. Unii angajatori semnează cu salariaţii un contract de muncă pentru o perioadă de două-patru ore/zi, dar în realitate persoanele respective au un program de opt ore. „Acest fenomen s-a intensificat mai ales de când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora. În Dolj, domeniile de activitate unde se înregistrează fenomenul de muncă la negru sau cel de muncă la gri sunt: construcţii, agricultură, confecţii, alimentaţie publică, prestări servicii – inclusiv la service-uri auto, vulcanizări, spălătorii, firme de pază, firme de reconversie profesională. „În următoarea perioadă vom pune accent pe controalele la firmele ce-şi desfăşoară activitatea în aceste domenii. Totuşi, domeniile pot fi modificate în funcţie de sezon, precum şi de sesizările primite“, a adăugat Mohora.

Două dosare penale pentru munca la negru

Doi dintre angajatorii doljeni riscă să răspundă penal pentru că utilizau mai mult de cinci persoane fără a avea întocmite forme legale. Inspectorii ITM le-au întocmit deja dosare care au fost trimise organelor abilitate în vederea continuării cercetărilor sub aspect infracţional.

Controale mixte

Pentru a se diminua fenomenul muncii la negru şi la gri, ITM Dolj a semnat un protocol de colaborare cu Jandarmeria, Poliţia şi Garda Financiară. Acesta este valabil în perioada 1 februarie – 30 noiembrie 2012, timp în care cele trei instituţii vor face controale cu echipe mixte.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS