21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnscrierea la grădiniţă, fără probleme pentru părinţi

Înscrierea la grădiniţă, fără probleme pentru părinţi

Dacă, în anii trecuţi, peste jumătate dintre copiii de trei şi patru ani din Craiova nu aveau loc în grădiniţele de stat, începând din acest an, părinţii nu vor mai avea probleme la înscrierea copiilor la grădiniţă. Aceasta se va face în luna aprilie.

La sfârşitul acestui an şcolar, în grădiniţele din Dolj vor rămâne peste 5.000 de locuri libere pentru micuţii care vor să se înscrie pentru prima oară la o formă de educaţie. Dintre acestea, aproximativ 3.000 rămân libere în mediul urban. „Anul acesta sigur nu vom avea probleme cu înscrierea copiilor la grădiniţă. Dacă anul trecut au fost grădiniţe la care au fost probleme şi, pentru a nu rămâne copii în afara sistemului, a  trebuit să mărim numărul preșcolarilor dintr-o grupă chiar şi până la 30 pentru a le rezolva, anul acesta vor ajunge la 20, cât prevede legislaţia. Nemaifiind grupa pregătitoare, pentru că o preia şcoala, în grădiniţe rămân locuri libere şi pentru copiii de trei ani care până acum nu puteau fi cu toţii prinşi în acest sistem educaţional“, a declarat Veronica Georgescu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

„În toate grădiniţele se vor face grupe de antepreşcolari (doi-trei ani)“

Potrivit acesteia, anul şcolar vine şi cu o veste bună pentru mamele ai căror copii au împlinit doi ani. Când se vor întoarce la serviciu, acestea nu vor mai fi nevoite să-şi lase copiii cu bone. Începând din anul şcolar 2012-2013, scade vârsta până la care vor fi acceptaţi micuţii la grădiniţă. „Până acum, accentul era pe grupa pregătitoare, pe grupa mare şi mai formam câte una, maximum două grupe mici. Începând de anul acesta, scade vârsta şi primim copiii de la doi ani, evident, acolo unde se adaptează. Noi am avut, experimental, şi în anii trecuţi, în câteva grădiniţe, dar începând cu anul acesta, în toate grădiniţele se vor face grupe de antepreşcolari (doi-trei ani)“, a precizat Veronica Georgescu. Aceasta a explicat că este bine ca părinţii să-şi ducă micuţii cât mai timpuriu la grădiniţă, deoarece aici învață să socializeze, își formează deprinderi şi acumulează cunoştinţe.

Criterii generale de departajare a copiilor

Pentru anul şcolar 2012-2013, părinţii care-şi înscriu pentru prima dată copiii la grădiniţă o pot face în vacanţa de Paşte, programată în perioada 7-22 aprilie 2012. „Voiam să facem înscrierea în luna martie, dar se suprapune peste înscrierea la şcoli şi atunci este o problemă în sensul că cine nu o să primească avizul de intrare în şcoală trebuie să se ducă la grădiniţă“, a explicat Veronica Georgescu. Locurile rămase libere vor fi afişate din timp, ca şi criteriile de înscriere.  În linii mari, criteriile de înscriere a copiilor sunt similare cu cele pentru înscrierea la şcoală. Prioritate au copiii din zonă, adică cei care locuiesc la o adresă arondată grădiniţei de circumscripţie. De asemenea, contează dacă micuţii respectivi au fraţi în grădiniţă. Alte criterii de departajare constau în existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap sau existenţa unui document care dovedeşte că micuţul este orfan de ambii părinţi sau provine de la o casă de copii. Avantajaţi la înscriere sunt şi copiii orfani de un părinte sau proveniţi din familii monoparentale. 

Copiii de şase ani, evaluaţi de specialiştii CJRAE Dolj

Potrivit legislaţiei în vigoare, în anul şcolar viitor, copiii născuţi în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2006 vor putea merge atât în clasa pregătitoare, cât şi la grădiniţă, în grupa mare (dacă  părintele/tutorele legal nu doreşte înscrierea în învăţământul primar sau dacă evaluarea dezvoltării copilului de către experţi recomandă înscrierea la grădiniţă). Pentru a se asigura că iau decizia corectă, părinţii acestor copii trebuie să se adreseze Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj pentru ca experţii de acolo să evalueze dezvoltarea copilului pentru a decide dacă micuţul este apt sau inapt pentru a se înscrie la şcoală.

381 de grădiniţe în Dolj

În prezent, în Dolj sunt 381 de grădiniţe, dintre care 348 cu program normal şi 33 cu program prelungit. Dintre cele 381 de grădiniţe, cele mai multe sunt în mediul rural (287). De remarcat este faptul că, dintre cele 61 de grădiniţe din mediul urban, 33 sunt cu program prelungit. „În Craiova sunt 21 de grădiniţe cu program prelungit şi aproximativ 20 de grădiniţe cu program normal“, a spus Veronica Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS