15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Trădătorii“, excluşi din PDL Craiova

„Trădătorii“, excluşi din PDL Craiova

Primarul Antonie Solomon, viceprimarul Teodor Sas şi alţi cinci consilieri locali au fost daţi afară din PDL pentru că nu au susţinut amendamentele partidului la bugetul Craiovei

Şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova, în care toate amendamentele propuse de PDL la bugetul Craiovei au picat la vot după ce şase din cei 14 consilieri locali ai PDL au votat împotriva partidului, nu avea cum să rămână fără urmări. Convocat de urgenţă de Mărinică Dincă, consilier local şi viceprimar al Craiovei, dar şi preşedinte al PDL Craiova, Biroul Permanent Local (BPL) Craiova al PDL a decis joi seară să-i excludă din partid pe cei şase consilieri care nu s-au conformat ordinii din partid. Este vorba despre viceprimarul Teodor Sas, Gheorghe Albăstroiu, Dorel Marinescu (preşedinte al Organizaţiei de Tineret PDL şi vicepreşedinte al PDL Craiova), Radu Marin, Constantin Ursu şi Iulian Ştefănescu. Cu aceeaşi ocazie a fost exclus din partid şi primarul Craiovei, Antonie Solomon.

Seara cu PDL, dimineaţa cu Solomon

Preşedintele PDL Craiova a convocat vineri o conferinţă de presă pentru a anunţa oficial excluderea din partid a celor şapte.
„În şedinţa de consiliu local au existat o serie de propuneri privind amendamente la bugetul local, iar şase dintre consilierii noştri locali au votat împotriva acestor amendamente. Într-o atare situaţie, în calitate de preşedinte al PDL Craiova, am convocat Biroul Permanent Local (BPL), iar în cadrul acestuia s-a luat hotărârea de a-i exclude din partid pe cei şase consilieri locali. Pe lângă aceştia, a fost exclus din partid şi Antonie Solomon“, a anunţat Mărinică Dincă.
Mărinică Dincă le-a mulţumit celor şase consilieri excluşi „pentru activitatea prestată alături de noi atât în cadrul partidului, cât şi în cadrul consiliului local“ şi chiar a spus că regretă o asemenea decizie luată prin vot de reprezentanţii partidului şi că şi-ar dori să rămână în continuare prieten cu celălalt viceprimar, Teodor Sas. Totuşi, Dincă a spus că „într-o asemenea situaţie, în care nu se poate vorbi decât de trădare, trebuie luate măsuri în consecinţă, pentru că seara au votat la partid pentru a susţine acele amendamente, iar a doua zi dimineaţă au votat în consiliul local împotriva acestor amendamente“.
Cât despre vina lui Solomon, Dincă a explicat că „în calitate de membru al PDL, Antonie Solomon era obligat şi el să susţină aceste amendamente, ceea ce nu s-a întâmplat. Primarul a avut o înţelegere cu USL, în sensul că amendamentele lor au fost acceptate, pentru ele găsindu-se fondurile necesare, dar pentru ale noastre nu“.
Primarul Solomon susţinuse într-o altă conferinţă de presă că PDL-ul nu prea mai are pe cine să pună în locul celor şase, în legislativul local. Mărinică Dincă a asigurat, însă, că „avem suficienţi oameni pe listă încât să schimbăm mai mulţi decât cei şase“, dar nu a dorit să spună cine vor fi înlocuitorii de pe lista PDL.

„Vă jur că n-o să candidez din partea USL!“

Într-o altă conferinţă de presă, convocată tot vineri, primarul Antonie Solomon a început prin a le mulţumi consilierilor, care au sprijinit varianta de buget propusă de el: „Mulţumesc tuturor consilierilor de bună credinţă, pentru că au înţeles că, dincolo de interesele unui partid sau ale altuia, mai important este interesul Craiovei! Mulţumesc grupului PSD pentru că a înţeles că opoziţia se poate face fără strigături la microfon, le mulţumesc acelor consilieri liberali care au trecut peste indicaţiile preţioase primite şi au votat în interesul oamenilor pe care-i reprezintă şi le mulţumesc colegilor de la PDL, care au înţeles să lase campania electorală pentru vară şi acum să voteze bugetul de dezvoltare al municipiului Craiova!“.
Edilul nu a uitat de acuzele care i-au fost aduse de consiliera pedelistă Ana
Gheorghe. „Le cer scuze craiovenilor pentru că au auzit ieri (joi – n.r.), în Consiliul Local, din partea unor aşa-zişi consilieri, expresii şi jigniri demne de mahalalele de altădată! Craiovenilor le promit că din acest an vor avea un consiliu local curat, cu oameni de bună credinţă, dedicaţi Craiovei, şi că nu voi mai îngădui ca astfel de personaje cu un trecut dubios să se regăsească pe listele consilierilor care vor veni alături de mine!“, a spus Solomon.
Despre excluderea sa din PDL, edilul a declarat: „Este decizia unui grup restrâns, condus temporar de un tânăr căruia i-am dat şansa să înveţe administraţie. A preferat să înveţe politică şi s-o folosească în dezinteresul Craiovei şi al partidului pe care-l reprezintă! A fost şi motivul pentru care m-am distanţat de acest grup! Pentru că nu răspundea intereselor oraşului, ci altor interese! Iar mie nu îmi plac grupurile restrânse, obscure!“.
Primarul a precizat că nu l-a avut niciodată la inimă pe Dincă. „Nu l-am promovat eu ca viceprimar pe Mărinică Dincă. Nu l-am plăcut de la început, dar mi-a fost impus de Radu Berceanu (preşedintele PDL Dolj – n.r.). Pe Sas, însă, eu l-am vrut viceprimar“. Cât despre Berceanu, Solomon a precizat că „el chiar mă simpatiza, însă unii au creat o prăpastie între mine şi el“.
„Orice speculaţii s-ar face, vă jur că n-o să candidez din partea USL la Primăria Craiova“, a declarat Solomon, spunând că acum îşi va putea depune liniştit adeziunea la UNPR, „dacă m-or primi şi ei“. „Ţinta UNPR-ului este să obţină 10-12% la alegerile generale şi să ajungă partid parlamentar. Eu voi trage cât pot pentru ca ei să obţină cinci – șase parlamentari în Craiova şi în Dolj“, a menţionat edilul.
Câteva ore mai târziu, Antonie Solomon a fost numit vicepreşedinte al UNPR, deşi nu are adeziune la acest partid.

Care viceprimar rămâne?

Această decizie a BPL Craiova din cadrul PDL va deveni însă definitivă abia în momentul în care va fi validată de Comitetul de Coordonare Local al PDL, a cărui şedinţă este programată pe 10 februarie, şi de Consiliul de Coordonare Judeţean al PDL, programat pentru 11 februarie. Până atunci, cei şapte rămân încă, formal, membri ai PDL.
Lupta în consiliul local abia atunci va începe. Pe de-o parte, PDL va încerca în şedinţa ordinară de la sfârşitul acestei luni să aducă în locul celor şase „trădători“ alţi reprezentanţi ai partidului, pentru a-şi reface majoritatea din legislativul local. Dacă va reuşi, pedeliştii vor avea din nou majoritate, putând să blocheze sau să modifice cum vor ei orice proiect de hotărâre propus de Solomon.
Pe de altă parte, primarul Solomon şi-ar putea constitui o nouă majoritate, formată din consilierii excluşi şi reprezentanţii opoziţiei. Pentru asta, însă, trebuie să blocheze înlocuirea celor şase cu alţi pedelişti. Ceea ce, juridic, iarăşi este posibil, mai ales că nu mai sunt decât patru luni până la viitoarele alegeri locale.
O altă luptă aprigă se va duce pe posturile de viceprimari. Fiind exclus din partid, Teodor Sas şi-ar pierde şi funcţia de viceprimar, funcţie pentru care PDL ar urma să facă o nouă nominalizare după înlocuirea în legislativul local a celor şase „trădători“ cu alţi reprezentanţi ai partidului. Dacă înlocuirea celor şase va fi blocată, Sas ar putea rămâne viceprimar.
Pe de altă parte, cât timp mai are această majoritate în consiliul local, primarul Solomon ar putea să propună înlocuirea lui Mărinică Dincă din funcţia de viceprimar. Prin primărie se şi vehicula, vineri, posibilitatea ca pesedistul Constantin Răducănoiu să-i ia locul lui Dincă, consfinţind astfel înţelegerea tacită între USL şi Antonie Solomon. Totuşi, edilul a declarat vineri că n-o să propună înlocuirea lui Dincă din funcţia de viceprimar, „pentru că nu vreau să-l martirizez“.
Întrebat dacă se teme că Solomon va încerca acum să-l înlocuiască, Dincă a spus: „Când eşti în funcţia de viceprimar al Craiovei, depinzi de votul consilierilor. Am primit acest vot în momentul în care am ajuns în această funcţie. În măsura în care se dă un alt vot, nu este nici un fel de problemă – eu mă voi întoarce la activităţile mele atât în partid, cât şi pe plan profesional“.

Alţi trei „trădători“?
Se pare că PDL Craiova are şi alte probleme în ograda proprie, pentru că la votul final dat bugetului municipal s-au înregistrat doar cinci voturi împotrivă, în ciuda celor opt pedelişti fideli partidului din consiliul local. Mărinică Dincă a încercat să treacă sub tăcere această problemă, susţinând că a fost doar un singur consilier PDL – Sabin Giurgiu – care „a votat bugetul, dar mi-a explicat după aceea că n-a fost atent“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS