7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisarul-șef al Gărzii de Mediu, declarat incompatibil

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu, declarat incompatibil

ANI susţine că pedelista nu avea voie să fie în acelaşi timp atât comisar-șef al Gărzii de Mediu, cât și consilier județean în cadrul CJ Dolj

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunţat ieri printr-un comunicat că, în urma procedurilor de evaluare, a constatat încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de Ileana Şerban, comisar-șef în cadrul Comisariatului Județean Dolj, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Regional Vâlcea.

Două funcţii simultan

În urma evaluărilor începute pe 14 octombrie 2010, ANI a constatat că, începând cu 27 mai 2010, Ileana Şerban (foto) „se află în stare de incompatibilitate, întrucât exercită simultan atât funcția publică de conducere de prim-comisar-șef în cadrul Comisariatului Județean Dolj, cât și calitatea de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dolj, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 94, alin. (1) și (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare“.
Ileana Şerban a fost numită în funcţia de prim-comisar-șef în cadrul Comisariatului Județean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Regional Vâlcea prin decizia nr. 139/27.05.2010 emisă de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu. Pe de altă parte, ea a fost aleasă consilier judeţean atât în mandatul trecut (2004-2008), cât şi în cel prezent (2008-2012).
Şefa Gărzii de Mediu a fost înştiinţată de această procedură de evaluare şi chiar a depus puncte de vedere la dosarul de evaluare în două rânduri: pe 22 iunie 2011 şi pe 9 ianuarie 2012. În ceea ce o priveşte, „au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 94, alin. 1 și alin 2 , lit. a) din Legea nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare, Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice (…)“, se menţionează în comunicatul de ieri al ANI.

Trei ani fără demnităţi publice

ANI aminteşte că persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate. Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.
Ileana Şerban a precizat pentru GdS că va contesta decizia ANI. „Voi da în judecată ANI pentru că eu le-am solicitat un punct de vedere asupra unei posibile incompatibilităţi încă de când am fost numită în funcţie, în 2010. Nici până acum nu mi-au răspuns. Dacă voi pierde procesul, voi renunţa la mandatul de consilier judeţean“, a spus ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS