5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce nu îşi găsesc tinerii de muncă?

De ce nu îşi găsesc tinerii de muncă?

Din cauza contextului economic, tinerii absolvenţi au avut mai puţine şanse să se angajeze în ultimii ani. Angajatorii caută absolvenţi cu experienţă practică, însă majoritatea tinerilor dobândesc în timpul facultăţii doar informaţii teoretice. Pentru a-şi mări şansele de angajare este importantă implicarea, pe perioada studenţiei, în organizaţii studenţeşti, internshipuri şi voluntariat.

Generaţia tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani s-a sincronizat cu transformările pe care le-a suferit piaţa muncii în ultimii ani. Din cauza contextului economic, tinerii absolvenţi care nu aveau un loc de muncă obţinut încă din timpul studiilor au avut mai puţine şanse de angajare în ultimii doi-trei ani.
„Reducerea numărului de locuri de muncă, restructurările, schimbarea legislaţiei şi optarea angajatorilor pentru contractele pe durată determinată au scăzut şansele tinerilor de angajare. În plus, locurile de muncă nou-create au vizat specialişti cu experienţă, în locul tinerilor care necesită formare şi dezvoltare. Tinerii absolvenţi care nu aveau un loc de muncă obţinut încă din timpul facultăţii au avut mult mai puţine şanse să se angajeze în perioada 2009-2010“, a declarat Ionuţ Balintoni, managing partner Qualia.
Potrivit acestuia, altă posibilă cauză este legată de faptul că foarte mulţi tineri dobândesc în timpul facultăţii doar informaţii teoretice, pe care nu le completează cu experienţa practică. „Aşa se explică faptul că, de multe ori, profilul absolventului nu se potriveşte cu cel dorit de compania angajatoare. În prezent, angajatorii au nevoie de experienţă practică, pentru a avea rezultate rapide“, a explicat Balintoni.

Domeniile în care se angajează cei mai mulţi tineri

Chiar dacă rubricile care cuprind experienţa nu sunt foarte stufoase şi nici prea lungi, în CV-urile tinerilor, pe piaţa muncii se pot găsi joburi care să corespundă unor astfel de profiluri, sunt de părere reprezentanţii portalului recrutăm.ro. „Începutul va fi un pic mai dificil, însă, odată ce aţi pătruns în câmpul muncii şi începeţi să acumulaţi experienţă, totul va deveni mai clar şi veţi putea să luaţi decizii mai uşor în legătură cu ceea ce vreţi sau cu ceea ce nu vreţi să faceţi în viitorul vostru profesional“, subliniază specialiştii de la recrutăm.ro.
Tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă trebuie să ţină cont de faptul că principalii angajatori pentru tinerii absolvenţi sunt centrele BPO şi Call Center şi sectoarele financiar-bancar şi IT. Totodată, cei care caută un loc de muncă într-o multinaţională trebuie să se mulţumească pentru început cu o poziţie de entry level. „Cei mai mari angajatori de tineri absolvenţi sunt centrele BPO şi Call Center, sectorul financiar-bancar şi sectorul IT. În general, toate companiile multinaţionale angajează tineri absolvenţi pe poziţii de entry level“, a continuat reprezentantul Qualia.

Paşii găsirii unui job

În ceea ce priveşte durata de căutare a unui loc de muncă până la angajare, reprezentantul Qualia a precizat că aceasta depinde de domeniul şi poziţia pentru care aplică, precum şi de posibila experienţă şi de eforturile întreprinse de un tânăr candidat, pentru găsirea unui job.
„În funcţie de domeniul şi poziţia pentru care aplică, de experienţă – activităţi în cadrul asociaţiilor studenţeşti sau ONG-urilor, internshipuri, locuri de muncă part-time – poate dura mai multe luni sau mai puţine. De asemenea, în funcţie de eforturile depuse de un tânăr candidat pentru găsirea unui loc de muncă (aplicaţii pe site-urile de recrutare, participarea la târguri de angajare, trimiterea proactivă a CV-ului către companii etc.) se poate micşora intervalul de timp necesar găsirii unui loc de muncă“, a mai spus Ionuţ Balintoni.
Potrivit specialiştilor portalului recrutăm.ro, cea mai importantă calitate pe care trebuie să o aibă tinerii care vor să îşi construiască o carieră este răbdarea. „Chiar dacă poate nu veţi avea de la început un job care să vă fie pe plac, trebuie să vă construiţi cariera cu răbdare şi este absolut necesar, ca din activităţile pe care le veţi desfăşura, să învăţaţi cât mai mult şi să încercaţi să le faceţi cât mai bine, pentru a acumula cât mai multă experienţă utilă. În plus, este recomandat să aveţi, pe cât posibil, criterii stabile de selecţie a joburilor pe care le veţi avea şi să încercaţi să vă stabiliţi anumite obiective profesionale pe care să le respectaţi“, au explicat reprezentanţii recrutăm.ro.
La rândul său, reprezentantul Qualia consideră că tinerii trebuie să ţină cont de ceea ce pot oferi unei companii şi să îşi adapteze în acest fel atât aşteptările salariale, cât şi pe cele ce vizează dezvoltarea carierei. „Greşeala pe care o fac mulţi tineri este de a se gândi la ce le oferă lor o companie, fără să se gândească la ce pot ei oferi acelei companii. (…) Recomandarea noastră pentru tinerii absolvenţi este ca, în primii ani de carieră, să fie axaţi pe acumularea de cunoştinţe, pe dezvoltarea din punct de vedere profesional şi mai puţin pe salariul pe care îl vor obţine. De asemenea, recomandăm implicarea pe perioada studenţiei în organizaţii studenţeşti, programe de internship, voluntariate. Aceste aspecte pot face, la un moment dat, diferenţa între doi candidaţi cu pregătire similară“, a conchis Balintoni.

Tinerii şi şomajul

Pentru a putea beneficia de dreptul la şomaj, o persoană trebuie să fi lucrat cu contract de muncă pentru cel puţin 12 luni, perioadă în care i-a fost plătită contribuţia pentru şomaj, explică reprezentanţii recrutăm.ro. A doua condiţie foarte importantă este legată de încetarea contractului de muncă. Pentru deschiderea dreptului la şomaj, contractul de muncă nu trebuie să înceteze din vina angajatului (demisie, concediere din motive disciplinare, acordul părţilor). Valoarea indemnizaţiei de şomaj reprezintă 75% din salariul minim brut pe economie, la care se adaugă un procent în funcţie de perioada pentru care s-a plătit contribuţia pentru şomaj. Acest procent începe să se acorde după o vechime de trei ani pe carnetul de muncă. Perioada pentru care se acordă şomajul depinde tot de vechimea în muncă. Pentru persoanele care au o vechime de minimum un an, se acordă indemnizaţie de şomaj pe o perioadă de şase luni, pentru cele care au minimum cinci ani vechime se acordă nouă luni, iar pentru o vechime în muncă de peste zece ani, se acordă 12 luni de şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS