10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii doljeni chiulesc din ce în ce mai mult

Elevii doljeni chiulesc din ce în ce mai mult

Elevii doljeni nu au învăţat nimic din lecţia dură a examenului de bacalaureat din această vară, când s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din istoria învăţământului. Astfel, între 15 septembrie şi 31 noiembrie, elevii doljeni au reuşit să acumuleze 1,337 milioane de absenţe, unele motivate, altele nu. Această tendinţă s-a observat încă din prima lună de şcoală, când, în plină perioadă a recapitulărilor şi a testelor iniţiale, elevii au preferat să-şi umple timpul cu orice altceva decât lucruri care-i privesc direct. Raportul realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj arată că în primele trei săptămâni de şcoală elevii au acumulat 180.000 de absenţe, din care doar 40.000 (22%) motivate.

În octombrie și noiembrie, elevii au acumulat 1,157 milioane de absenţe

Nici în luna octombrie elevii doljeni nu au fost prea silitori. „În luna octombrie, numărul de absenţe a crescut foarte mult, ajungând la 578.846. Dintre acestea, doar 203.653 (adică aproximativ 35%) sunt motivate. Am ajuns astfel la un nivel de 4,89 absenţe per elev. Acest lucru este destul de îngrijorător“, a declarat Mihaela Moţăţeanu, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât şi luna trecută nivelul absenţelor s-a menţinut. În statistica realizată de ISJ Dolj, în luna noiembrie 2011, numărul de absenţe înregistrate de elevii doljeni a fost de 578.851. Dintre acestea, 193.205 (aproximativ 33%) sunt motivate. De remarcat este faptul că cel mai mult chiulesc adolescenţii din clasa a IX-a (86.909 absenţe) şi a XII-a (83.974 de absenţe) din sistemul liceal de zi, care ar trebui să vină la ore şi să se adapteze noului sistem de lucru şi, după caz, să se pregătească pentru examenul de bacalaureat.

Pe parcursul semestrului al doilea vor fi montate sistemele de acces
cu cartelă

Pentru a remedia această situaţie, începând din semestrul viitor, în instituţiile de învăţământ preuniversitar din Dolj vor fi montate sistemele de acces cu cartelă. „Ne-am propus ca, la începutul semestrului al doilea, toate liceele şi grupurile şcolare să aibă instalat acest sistem de acces. În prezent, directorii sunt în discuţii şi în căutare pentru a găsi cea mai bună soluţie şi cel mai bun preţ. Sursa de finanţare pentru aceste sisteme trebuie găsită de fiecare director în parte – ei îşi calculează, prevăd în buget ca investiţie pentru anul viitor şi propun spre aprobare consiliului local“, a declarat Alexandru Gîdăr, inspectorul şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Acesta a explicat că introducerea acestui sistem are ca scop atât oprirea persoanelor străine de a mai intra în şcoli, cât şi contabilizarea cât mai exactă a absenţelor şi implicit stimularea elevilor de a nu mai părăsi unitățile de învățământ în timpul orelor. De asemenea, cu ajutorul acestor sisteme vor putea fi pontaţi şi angajaţii unităţilor de învăţământ.

Chiulangiii, consiliaţi de psihopedagogul şcolii

Pentru a diminua numărul de absenţe al elevilor, conducerea ISJ a cerut să fie întocmită şi o bază de date cu elevii care au acumulat minimum zece absenţe într-o săptămână. Aceşti elevi vor fi consiliaţi la cabinetul de asistenţă psihopedagogică din şcoală. De asemenea, când au acumulat peste 20 de absenţe, unitatea de învăţământ trebuie să informeze familia.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU