7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăriile, codaşe la curăţenie

Primăriile, codaşe la curăţenie

Pe lista celor care nu s-au implicat în campania „Let’s do it, Romania!“ se află la loc de frunte Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria Craiova, alături de primăriile din alte 30 de localităţi ale judeţului

Organizatorii campaniei „Let’s do it, Romania!“ au făcut ieri bilanţul acțiunii de curăţenie generală organizată pe data de 24 septembrie, în judeţul Dolj. Cantitatea de gunoi colectată de voluntari a crescut cu o treime faţă de 2010, numărul de participanţi s-a triplat, însă numărul primăriilor implicate în această acţiune de curăţenie a scăzut considerabil.

Mai mulţi voluntari

Poate cea mai mare reuşită a campaniei din acest an o reprezintă numărul mai mare de voluntari implicaţi. Astfel, la nivelul municipiului Craiova, faţă de cei 1.450 de voluntari de anul trecut, anul acesta numărul lor aproape că s-a triplat, ajungând la 4.260. Dintre aceştia, 4.110 au fost elevi şi cadre didactice.
La nivelul Doljului, cei 10.290 de participanţi au fost cu 7% mai mulţi decât anul trecut. Cu acest număr de voluntari, ce reprezintă doar 1,46% din populaţie, Doljul se situează pe locul 6 la nivel naţional, în condiţiile în care Maramureşul a ieşit fruntaş, cu 28.000 de voluntari (5,5% din populaţie).
Organizatorii au realizat şi un top al unităţilor de învăţământ cu cei mai mulţi participanţi la această campanie. Pe primul loc în acest clasament se află Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ (cu 310 voluntari), urmat de Colegiile naţionale „Carol I“ (248 de voluntari) şi „Gheorghe Chiţu“ (151 de voluntari) şi de Liceul „Henry Coandă“ (149 de voluntari).

Aproape 150 de tone de gunoaie adunate

Participanţii la acţiunea de sâmbătă au adunat 37.600 de saci cu gunoi la nivelul întregului judeţ, cu 37% mai mult decât în 2010. În municipiul Craiova şi, mai ales, în împrejurimile acestuia, cantitatea de gunoi adunată a fost cu aproape 50% mai mare decât anul trecut: 9.460 de saci în 2011, faţă de 6.500 de saci în 2010.
Deşeurile au fost preluate în mod gratuit de Eco-Sud, la groapa ecologică de la Mofleni ajungând cea mai mare cantitate – circa 135 de tone de gunoi, plus câte cinci tone în depozitele de gunoi de la Segarcea şi Filiaşi.
Printre instituţiile care au ajutat campania „Let’s do it, Romania!“ s-au numărat Prefectura Dolj, cu sprijinul său logistic, Inspectoratul Şcolar Judeţean, prin atragerea şcolilor în campania de voluntariat, şi Garda de Mediu, care s-a ocupat de identificarea grămezilor de gunoi pe care trebuia să le adune voluntarii. SC Salubritate Craiova a oferit 13 utilaje pentru transportul deşeurilor, iar Regia de Transport Craiova a pus la dispoziţia voluntarilor zece autobuze în vederea deplasării către zonele cu gunoaie. Agenţia Bazinală de Apă „Jiu“, Direcţia Silvică şi Jandarmeria au luat, la rândul lor, parte, cu voluntari, la curăţenia generală de sâmbătă. Dintre firmele implicate în campania de curăţenie s-au remarcat CEZ Group, Selgros şi Ford.

Consiliul Judeţean Dolj, „fruntaş“ la neimplicare

În mod surprinzător, 30 de primării din judeţul Dolj au refuzat total să ia parte la campania de curăţenie „Let’s do it, Romania!“.
„Mă declar nemulţumită pentru faptul că nu toate autorităţile locale au răspuns acestei iniţiative. Era o acţiune de la care nu trebuia să lipsească nici o autoritate locală. Au lipsit însă în jur de 30 de primării. Bineînţeles că primele controale pe care le va face Garda de Mediu vor fi în aceste localităţi, care nu s-au implicat, probabil pentru că în acele localităţi este atât de curat încât nu era necesară o asemenea acţiune de curăţenie“, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.
Printre cei nominalizaţi pentru nepăsare se numără la loc de frunte Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj.
„Mi-aş fi dorit o participare importantă din partea Primăriei Craiova, însă asta nu s-a întâmplat. Am fost săptămâni la rând la mai multe persoane din Primăria Craiova, dar nu am reuşit să obţin acea implicare pe care o doream. Au fost, ce-i drept, două instituţii subordonate primăriei – RAT Craiova şi Salubritate Craiova – cu care s-a lucrat exemplar, însă instituţia în sine putea face mult mai mult.
O altă mare nerealizare e Consiliul Judeţean Dolj, care a avut o implicare egală cu 0. Pur şi simplu, nu a existat nici un interes pentru această acţiune din partea consiliului judeţean. E ca şi când ar fi venit cineva la tine în casă pentru a-ţi face curăţenie, iar tu îl laşi şi pleci de acasă.
Politicienii aveau acum ocazia să arate că şi fac ceva, nu doar vorbesc. Din păcate, ei continuă doar să vorbească…“, a menţionat în aceeaşi conferinţă de presă Cătălin Zamfir, coordonatorul campaniei „Let’s do it, Romania!“ în judeţul Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII