7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAbsolvenţii au la dispoziţie 147 de locuri la doctorat

Absolvenţii au la dispoziţie 147 de locuri la doctorat

În anul universitar 2010-2011, absolvenţii interesaţi să se înscrie la doctorat vor avea la dispoziţie 147 de locuri, dintre care doar 21 finanţate de la bugetul de stat. Înscrierile încep luni.

Absolvenţii de facultate şi master care vor să-şi continue studiile mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi pune la punct actele necesare înscrierii la concursul de admitere la doctorat. „În cadrul Universităţii din Craiova, înscrierile la concursul de admitere la doctorat se fac în perioada 19 – 23 septembrie, iar examenul se va desfăşura în perioada 26 – 28 septembrie. Afişarea listei candidaţilor admişi se va face pe 30 septembrie“, a declarat prof. univ. dr. Cristiana Nicola Teodorescu, directorul Departamentului Calitate şi Imagine din cadrul Universităţii din Craiova. La admiterea în ciclul de studii universitare de doctorat pot candida absolvenţii cu diplomă de licenţă sau diplomă echivalentă a studiilor universitare de lungă durată organizate conform Legii nr. 84/1995 (reglementează organizarea studiilor în învăţământ universitar de lungă durată de patru – șase ani, şi în învăţământ postuniversitar) şi absolvenţii cu diplomă de master ai ciclului de studii universitare de masterat organizate conform Legii nr. 288/2004 (reglementează organizarea studiilor universitare pe trei cicluri, respectiv studii universitare de licență de trei – patru ani, studii universitare de masterat de unu – doi ani şi studii universitare de doctorat cu o durată de trei ani).

Condiţiile care trebuie îndeplinite de candidaţi
 
Conform legislaţiei în vigoare, pentru a candida la admiterea în ciclul de studii universitare de doctorat, media de absolvire trebuie să fie de cel puţin opt. Pentru candidaţii absolvenţi de studii universitare de lungă durată, conform Legii nr. 84/1995, media de absolvire se calculează făcându-se media aritmetică dintre media anilor de studii şi media de la licenţă/proiect. Pentru candidaţii absolvenţi de studii universitare de master, media de absolvire reprezintă media aritmetică dintre media anilor de studii (master) şi nota de la Disertaţie. „Candidaţii trebuie să prezinte, obligatoriu, certificatul de atestare pentru cunoaşterea unei limbi străine (engleză, franceză, germană)“, a precizat prof. univ. dr. Cristiana Nicola Teodorescu.

147 de locuri
la doctorat

 
Chiar dacă anul acesta Universitatea din Craiova a fost clasificată în categoria universităţilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică, lucru care a atras după sine o diminuare semnificativă a locurilor la doctorat finanţate de la bugetul de stat, cei interesaţi au la dispoziţie 147 de locuri.  Dintre acestea, doar 21 sunt locuri finanţate de la bugetul de stat (patru la Şcoala doctorală în domeniul Matematică din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, patru la Şcoala doctorală în domeniul Fizică din cadrul Facultăţii de Fizică, opt la Şcoala doctorală în domeniul Filologie din cadrul Facultăţii de Litere şi cinci la Şcola doctorală din domeniul Drept din cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative), iar restul sunt locuri cu taxă. Anul acesta, taxa de şcolarizare la doctorat este de 4.000 lei/an la toate facultăţile, cu excepţia Facultăţii de Ştiinţe Sociale, unde taxa este de 4.500  lei/an. În ceea ce priveşte taxa de înscriere la concursul de admitere la doctorat, aceasta este de 200 de lei pentru cetăţenii români şi 300 de lei pentru cetăţenii străini. Taxa de înmatriculare pentru candidaţii declaraţi admişi este de 150 de lei.

Cifra de şcolarizare pentru doctorat

Facultatea de Agricultură – 8 locuri cu taxă
Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică – 26 de locuri cu taxă
Facultatea de Chimie – 4 locuri cu taxă
Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative – 5 locuri la buget şi 6 locuri cu taxă
Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor – 18 locuri cu taxă
Facultatea de Electrotehnică – 6 locuri cu taxă
Facultatea de Fizică – 4 locuri la buget şi 5 locuri cu taxă
Facultatea de Horticultură – 10 locuri cu taxă
Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială – 5 locuri cu taxă
Facultatea de Litere – 8 locuri la buget şi 12 locuri cu taxă
Facultatea de Matematică şi Informatică  – 4 locuri la buget şi 8 locuri cu taxă
Facultatea de Mecanică – 10 locuri cu taxă
Facultatea de Ştiinţe Sociale – 4 locuri cu taxă
Facultatea de Teologie – 4 locuri cu taxă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII