7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePlăţi nelegale la Primăria Segarcea

Plăţi nelegale la Primăria Segarcea

Potrivit Camerei de Conturi Dolj, Primăria Segarcea a decontat către constructorul Casei de Cultură din localitate cu 65 de tone de fier-beton  mai mult decât prevede proiectul clădirii

Curtea de Conturi a efectuat în această vară un control la Primăria Segarcea. Auditorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au scos la iveală mai multe nereguli, care ar fi produs prejudicii bugetului localităţii menţionate. Mai-marele oraşului susţine însă că o parte din aceste prejudicii au fost recuperate, iar altele nici nu există, fiind în mod eronat categorisite astfel de Curtea de Conturi.
Una dintre primele constatări ale auditorilor financiari ţine de plata ilegală, în 2010, a sporurilor de dispozitiv şi de confidenţialitate către angajaţii Primăriei Segarcea. Plata nejustificată se ridică în acest caz la un total de 10.932 de lei. „Aceşti bani acordaţi în mod greşit au fost deja recuperaţi de la salariaţi“, a precizat ieri Nicolae Popa, primarul din Segarcea.

 Plăţi în plus

 Cele mai mari nereguli au fost găsite de reprezentanţii Curţii de Conturi în derularea contractului dintre Primăria Segarcea şi constructorii Casei de Cultură din centrul oraşului – este vorba de firmele Delta ACM ‘93 şi Andera Comercial. Auditorii publici au descoperit mai întâi că au fost achitate în plus, în 2010, lucrări neefectuate în valoare de 2.056,76 lei, constând în 6.321 kg de armătură din fier-beton care, de fapt, nu fusese confecţionată de constructor.
Aprofundând verificările, controlorii financiari au descoperit că proiectul tehnic al clădirii Casei de Cultură din Segarcea prevedea un necesar de 81.384 kg de fier pentru armăturile metalice ale structurii de beton, în timp ce primăria din localitate a plătit către constructori 146.439 kg de fier beton, deci cu… 65.055 kg mai mult decât necesarul! Astfel, plăţile către constructor ar fi fost umflate cu 171.176 de lei, sumă ce reprezintă, potrivit Curţii de Conturi, „plăţi nelegale ale contravalorii lucrărilor neexecutate şi ale materialelor folosite în cantităţi mai mari decât cele prevăzute prin proiect la obiectivul Construire Casa de Cultură“.
Primarul oraşului Segarcea consideră însă că reprezentanţii Curţii de Conturi au fost în eroare când au stabilit consumul de materiale. „Acolo a fost o greşeală. De fapt, cele 65 de tone de fier-beton chiar s-au băgat în construcţie. Numai că proiectantul a omis să arate celor de la Curtea de Conturi nişte planşe şi nişte situaţii de lucrări, care existau şi care ar fi justificat acea diferenţă. N-a fost însă nici o plată ilegală“, susţine edilul.

Bani în avans

 Dar asta n-a fost tot. Auditorii Camerei de Conturi Dolj au mai scos la iveală faptul că ambele firme asociate pentru această investiţie au beneficiat de o atenţie deosebită din partea mai-marilor Primăriei Segarcea, care le-ar fi plătit în avans nu mai puţin de 1.000.000 de lei pentru lucrări neefectuate. „Plăţile au fost efectuate fără ca ordonatorul de credite să solicite beneficiarului o scrisoare de garanţie bancară care să asigure recuperarea avansului acordat şi a eventualelor prejudicii aduse prin imobilizarea acestor fonduri publice ca urmare a neîndeplinirii sau a îndeplinirii defectuoase a obligaţiilor contractuale“, se menţionează în raportul Curţii de Conturi.
Pentru perioada de 103 zile de la data plăţilor în avans şi până la justificarea lucrărilor, auditorii au calculat – raportându-se la dobânda BNR – un prejudiciu de 8.941 de lei, care ar trebui recuperat de la cei care au dispus plăţile în avans. În ciuda acestei constatări din raportul Camerei de Conturi Dolj, primarul Nicolae Popa a declarat ieri că „nu s-a făcut nici o plată în avans către constructorii Casei de Cultură din Segarcea“.

 Termen depăşit

 Potrivit informaţiilor afişate de constructori chiar în faţa viitoarei instituţii de cultură din Segarcea, lucrările la această investiţie ar trebui terminate pe 25 august 2011, dată la care urma să se taie panglica noii Case de Cultură. Finalizarea lucrărilor însă e încă departe. „Investiţia nu va fi terminată până la termenul din contract. Constructorii ar mai avea de efectuat lucrări în valoare de circa 400.000 de lei. Pentru nerespectarea termenului de finalizare, noi le vom percepe penalităţi de întârziere, potrivit contractului“, a promis edilul Nicolae Popa.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII