7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanicula vine cu controale şi amenzi

Canicula vine cu controale şi amenzi

Prefectul de Dolj a cerut instituţiilor abilitate să intensifice numărul controalelor şi să ia toate măsurile pentru a preveni efectele caniculei

Temperaturile ridicate din ultimele zile l-au determinat pe prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, să aibă ieri o întâlnire de urgenţă cu serviciile descentralizate pentru a se stabili măsurile care trebuie luate în perioada de caniculă la nivel de judeţ. Giugea a cerut maximum de acţiune în astfel de situaţii din partea fiecărei instituţii şi a solicitat controale cât mai dese pentru a se preveni efectele căldurii excesive. Nici unul dintre reprezentanţii serviciilor nu a raportat probleme majore, semn că, până acum, doljenii au ştiut să se ferească de caniculă. Nu vor putea scăpa însă de amenzi, cei vizaţi fiind în special agenţii economici.
Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) şi Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) vor intensifica verificările prin pieţe, pentru a controla calitatea produselor şi modul în care sunt păstrate.
„Noi o să mergem în punctele de vânzare angro, pentru a vedea cum sunt depozitate anumite mărfuri. Mă refer în primul rând la prăjituri, care nu sunt păstrate în condiţii optime de temperatură. Vizăm şi chioşcurile de termopan de prin pieţe, unde temperatura este foarte ridicată, iar produsele expuse au de suferit“, a precizat directorul OJPC, Gheorghe Marinescu.

Controale şi de la ITM

La rândul lor, inspectorii de la DSV vor verifica produsele de origine animală şi, în special, locurile de desfacere a acestora. „Am mai avut controale prin pieţe şi nu am întâlnit probleme deosebite. Atenţionăm însă agenţii economici să nu suprasolicite agregatele de frig“, a anunţat directorul instituţiei, Andrei Butaru. Acesta a mai menţionat că a luat măsuri şi în cazul fermelor, interzicând scoaterea animalelor la păşunat între orele 11.00 – 16.00.
Prefectul Nicolae Giugea a solicitat celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj „să efectueze controale severe privind respectarea programului şi condiţiilor de lucru pe timp de caniculă“.

Asistenţă medicală în locurile aglomerate 

În lupta cu efectele caniculei sunt implicate şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Poliţia, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Poliţia Locală, cărora Giugea le-a cerut să lucreze împreună.
„În fiecare dispensar din localităţile doljene să existe personal de specialitate pentru primul ajutor. În târgurile săptămânale să fie poliţişti şi personal medical pentru orice problemă de sănătate. De fapt, la orice acţiune la nivel de judeţ, care implică un număr mare de oameni, să existe puncte de asistenţă medicală“, le-a transmis prefectul directorului DSP şi reprezentanţilor poliţiei.
În toate oraşele din Dolj funcţionează puncte de prim ajutor temporare şi permanente, care se activează în situaţia de cod roşu, în timp ce în mediul rural primul ajutor se asigură de către cabinetele medicilor de familie şi farmacii.
Cei de la ISU au ţinut să precizeze că şi acum caută o persoană care s-a înecat în urmă cu două săptămâni, motiv pentru care au anunţat că scăldatul în cursurile de apă sau bălţi este interzis. Incendierea fără aprobare a miriştilor este alt caz în care se vor da amenzi, prefectul solicitând sancţiuni drastice în astfel de situaţii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU