15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzee ale Olteniei, refăcute din temelii

Muzee ale Olteniei, refăcute din temelii

Începută în noiembrie 2010, consolidarea Palatului „Jean Mihail“ din Craiova, clădire care găzduieşte Muzeul de Artă, este refăcută în prezent în proporţie de 40-45 la sută. Anunţul a fost făcut de şeful şantierului, Francisco Heinerich, expert în monumente istorice, în prezenţa preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Investiţia de opt milioane de euro, bani atraşi de CJ din fonduri europene, trebuie să fie gata în octombrie 2012, însă autorităţile judeţene susţin că ea se va finaliza mai devreme. „Este cea mai frumoasă clădire din Oltenia, iar după ce se vor încheia lucrările, va deveni o emblemă a oraşului. Sperăm să fie gata mai repede, chiar dacă se munceşte sub expunere, pentru că piesele de patrimoniu nu au putut fi mutate şi s-a lucrat în etape, pe încăperi“, a spus Ion Prioteasa.
Materialele folosite sunt de aceeaşi valoare cu cele înlocuite, „de aceea a trebuit să căutăm elemente similare cu cele cu care s-a construit acest palat“, susţine Francisco Heinerich, şeful şantierului. Acesta a mai precizat că lucrările în foiţă de aur sunt gata, că peste două săptămâni soseşte mătasea de Lyon, iar un parchet similar cu cel al palatului nu a mai văzut decât la Luvru. În paralel, se lucrează şi la restaurarea obiectelor de artă, iar la unele se folosesc fotografii, „pentru că nu mai există piesa originală“.
„Va fi muzeul cel mai bogat din România, pentru că el adăposteşte operele lui Brâncuşi, iar noi vrem să le punem în valoare“, a spus Ion Prioteasa, care se gândeşte la amenajarea, în curtea palatului, a unui muzeu special dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuşi.
Până în vara anului viitor trebuie terminate lucrările şi la Muzeul Olteniei, altă investiţie europeană de aproape opt milioane de euro atrasă de CJ Dolj. Autorităţile judeţene spun că unele încăperi ale muzeului erau în pericol de prăbuşire, pentru că imobilul nu a fost reabilitat cum trebuie după cutremurul din 1977. „Aici, fundaţia era pe pernă de balast şi nu avea mai mult de doi metri. Zidăria era pe bază de pământ galben, un liant slab, iar zidurile erau toate crăpate, aşa că a fost foarte dificilă consolidarea. Am refăcut şi pereţii interiori din beton armat, pentru că erau din cărămidă“, a precizat şeful lucrării.
Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei, a adăugat că s-a salvat şi pivniţa, care înainte nu se putea folosi din cauza apei, iar aici va fi amenajată o galerie de artă medievală. „Vom câştiga în total cu 35-40 la sută mai mult spaţiu pentru muzeu şi vom putea aduce multe obiecte care nu au putut fi expuse până acum“, a mai spus Fifor. Piesa de rezistenţă a muzeului este un craniu de la Peştera Muierii, al doilea ca vechime din lume, dar aici vor fi expuse şi monede unicat în lume sau armament roman unic în Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII