7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a scumpit Parcul Acvatic

S-a scumpit Parcul Acvatic

Preţul investiţiei-mamut, intitulată „Craiova Water Park“, prin care primăria vrea să aducă turişti în Parcul Tineretului (Lunca Jiului), a crescut de la 18 la 20 de milioane de euro, pentru că s-au ales instalaţii sanitare electrice şi de ventilare mai performante şi mai economice

Pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Local Craiova se află un proiect de hotărâre privind modificarea cererii de finanţare a proiectului „Craiova Water Park  – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului“. Principalele modificări vizează, de fapt, creşterea valorii totale a investiţiei de la circa 18,194 milioane de euro, cât se stabilise în anul 2009, la 20,054 milioane de euro, adică 86.056.279,36 de lei (inclusiv TVA).

Mai mulţi bani de la bugetul local

Modificându-se valoarea, se modifică şi cota de cofinanţare a proiectului din bugetul Consiliului Local Craiova, care va ajunge la 7,065 milioane contribuţie proprie la cheltuielile eligibile, în procent de 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului, la care se adaugă alte 2,098 milioane de euro, reprezentând contribuţia proprie la cheltuielile neeligibile, plus încă 435.639 de lei, reprezentând TVA la cheltuielile neeligibile. Pentru a face faţă unor cheltuieli de asemenea amploare, mult prea mari pentru posibilităţile bugetului local, Primăria Craiova s-a îndatorat la o bancă austriacă, de unde a contractat deja un credit, în valoare de 8.323.990 de euro.
Scumpirea proiectului este justificată de reprezentanţii municipalităţii prin diferenţele valorice dintre devizul din studiul de fezabilitate şi cel din proiectul tehnic. „Aceste diferenţe au fost generate de necesitatea eficientizării investiţiei. S-a avut în vedere regimul de funcţionare al echipamentelor, normele de mediu şi sănătate a populaţiei aflate în vigoare, adoptarea unor soluţii performante în ceea ce priveşte dotarea cu instalaţii sanitare, electrice şi de ventilare care să conducă la economia de energie în exploatare, precum şi la realizarea unui microclimat interior adecvat funcţiunilor propuse“, se arată în referatul justificativ, întocmit de Direcţia de Elaborare şi Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Craiova.

Tobogane cu abur, bazin de polo şi piscină cu valuri

Reamintim că, prin proiectul-mamut ce va fi realizat în Parcul Tineretului – cum se numeşte acum modernizata Luncă a Jiului – primăria urmăreşte „îmbunătăţirea infrastructurii turistice de agrement existente în municipiu“ pentru „atragerea unui număr cât mai ridicat de turişti şi creşterea duratei medii a sejurului turistic la nivelul municipiului“, după cum se menţionează în cererea de finanţare înaintată de primărie Agenţiei de Dezvoltare Regională.
Concret, Parcul Acvatic va dispune de o zonă de agrement pentru perioada estivală, dar şi de una pentru perioada rece.
Partea acoperită a complexului va include o combinaţie de bazine de înot şi jocuri de apă pentru copii şi adulţi ce vor putea fi utilizate pe toată perioada anului, având nu mai puţin de şase tobogane acvatice, un canal cu apă curgătoare de viteză mică, un bazin de înot pentru adulţi, dar şi încăperi pentru solariu, saună şi relaxare.
Partea neacoperită va include un canal pentru periplu în colac pneumatic, care va uni mai multe zone de interes, fiind supratraversat de şase podeţe şi având chiar o „supralărgire cu destinaţia zonă de discuţii“.
Tot în exterior va mai fi un bazin special, de 1.256 mp, dotat cu instalaţie mecanică de producere a valurilor, o piscină pentru copii cu mobilier tipic, dar şi un enorm turn cu două tobogane în spirală, dotate cu efecte speciale – jocuri de lumini, sunete şi generatoare de ceaţă, plus încă un turn dotat cu cinci tobogane cu apă. Tot afară va fi o piscină cu dimensiunea de 50/25 de metri, dar şi cinci terenuri de sport pe plajă – unul de fotbal pe plajă, unul de volei şi încă trei de tenis cu piciorul.

Imagini în direct

Ştrandul va mai avea un panou electronic, pe care vor fi afişate temperatura aerului, dar şi a apei din piscine, umiditatea din atmosferă, gradul de ocupare a ştrandului, dar şi o hartă cu principalele atracţii şi moduri de petrecere a timpului. În plus, cinci camere de supraveghere vor prezenta imagini live din acest complex acvatic direct pe site-ul Primăriei Craiova.
 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

40 COMENTARII