10.9 C
Craiova
sâmbătă, 10 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateVaccinarea salvează vieţi

Vaccinarea salvează vieţi

Boli grave, cum ar fi poliomielita, rujeola, tetanosul sau oreionul, sunt aproape eradicate în Dolj datorită vaccinării

Aproximativ 97% din populaţia Doljului este vaccinată împotriva poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului şi tuberculozei, potrivit rapoartelor oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj prezentate cu ocazia Săptămânii Europene a Vaccinării (23-30 aprilie). „În 2004, după raportarea unei adevărate epidemii cu peste 2.000 de cazuri, s-a introdus vaccinarea împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului în România. Imunizarea a avut rezultate foarte bune, dovadă că în 2010 s-a înregistrat un singur caz de oreion, iar anul acesta, în plină epidemie de rujeolă în Franţa şi Bulgaria, ţara noastră a avut un număr mic de îmbolnăviri. În judeţul Dolj nu a fost nici un caz“, a declarat dr. Adriana Meltzer, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Dolj.
O altă boală aproape eradicată este tetanosul. Rapoartele oficiale ale DSP Dolj arată că ultimul caz a fost înregistrat anul trecut, la un bătrân. Dacă nu s-ar fi făcut vaccinare, bolile mai sus-amintite ar fi ucis mii de oameni în fiecare an.

Medicii se luptă cu reticenţa populaţiei

Medicii epidemiologi se tem că populaţia a început să fie mai puţin receptivă la vaccinurile noi. Campania gratuită de vaccinare împotriva cancerului de col uterin este un astfel de exemplu. Cu toate că imunizarea anti-HPV (virusul răspunzător de cancerul de col uterin) a adolescentelor s-a făcut gratuit, foarte puţini părinţi şi-au dat consimţământul pentru ca fetele lor să fie vaccinate, astfel că după doi ani de campanie (2008-2010) s-au înregistrat doar 2.000 de imunizări. „Oamenii au fost reticenţi poate şi din cauza reclamei negative făcute de o parte a presei. Interesant este însă că adresabilitatea cea mai mare s-a înregistrat la femeile trecute de 20 de ani. Trebuie spus că nu s-au înregistrat efecte adverse la vaccin“, a precizat Adriana Meltzer.
Campania de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin se va desfăşura şi în acest an în cabinetele de planificare familială de la Spitalul de Urgenţă Craiova, Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova şi prin intermediul medicilor ginecologi. Vaccinul poate fi procurat şi contra cost din farmacii, la preţul de 1.300 de lei. Medicii recomandă tinerelor femei să ia în serios această vaccinare, pentru că le-ar putea salva viaţa. „Femeile trebuie să gândească realist şi să profite de oportunitate. Cancerul de col uterin este o boală necruţătoare, care este prevenibilă prin vaccinare“, susţine dr. Narcisa Dinică, specialist în sănătate publică în cadrul DSP Dolj. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII