12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDomnişoara Pogany, revendicată

Domnişoara Pogany, revendicată

Celebra sculptură brâncuşiană aflată în inventarul Muzeului de Artă din Craiova a fost revendicată de urmaşa fostului proprietar.
Aurelia Balcica Măciucă a cerut Tribunalului Bucureşti să constate nulitatea absolută a contractului prin care statul român a achiziţionat de la tatăl său, Octavian Moşescu, în 1976, contra sumei de 70.000 de lei, sculptura „Domnişoara Pogany“ de Constantin Brâncuşi. Femeia susţine că regimul comunist ar fi exercitat presiuni asupra proprietarului, pentru a-l determina să-şi vândă din colecţia personală această operă, evaluată în prezent la două milioane de euro.
„Această susţinere nu are nici un temei. Buna intenţie a autorităţilor româneşti şi lipsa presiunii politice sunt dovedite chiar de faptul că respectiva operă brâncuşiană a fost cumpărată în condiţiile în care Octavian Moşescu nu avea nici un act de provenienţă, deci confiscarea lucrării ar fi fost justificată“, a declarat ieri, în cadrul Colegiului Prefectural, Dan Lupescu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene Dolj pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional.
Procesul se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, având termen pe 4 martie. Proprietarul sculpturii – Consiliul Judeţean (CJ) Dolj – va fi reprezentat de consilierul juridic al Muzeului de Artă Craiova. „Consiliul judeţean avea obligaţia, măcar morală, să angajeze un avocat cu renume sau o casă de avocatură, dată fiind miza acestui proces“, a spus Dan Lupescu. Reprezentanţii CJ Dolj au refuzat să ofere un punct de vedere în această privinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII