12.3 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateMario Garcia: Daţi noului design o şansă, veţi descoperi că e mai uşor de folosit

Mario Garcia: Daţi noului design o şansă, veţi descoperi că e mai uşor de folosit

Mario Garcia a ajuns bogat şi celebru dintr-un motiv cel puţin straniu: e cel mai bun designer de ziare din lume. A redesenat celebrul ziar american Wall Street Journal sau corespondentul său nu mai puţin cunoscut din Germania, Die Zeit. Dar nu talentul a fost decisiv pentru ca Mario Garcia să devină cel mai bun. Ci felul în care el priveşte un ziar: ca pe o experienţă rotundă, ca pe un obiect cu care cititorul se întâlneşte în fiecare zi. Şi tocmai de aceea, subtil, dar sigur, ziarul devine cu timpul un membru al familiei cititorului. Iar Mario Garcia ştie că trebuie să-şi investească întreaga inteligenţă şi creativitate pentru acest membru al familiei.

Gazeta de Sud: Sunteţi unul dintre cei mai cunoscuţi designeri de ziare din lume şi, poate tocmai de aceea, această primă întrebare s-ar putea să vă deranjeze: de ce au ziarele nevoie de designeri? E un ziar la fel de greu de „desenat“ precum o rochie de mireasă?
Mario Garcia: Indiferent despre ce e vorba, designul se referă la utilitate, la uşurinţa folosirii şi la atractivitate. Ziarele trebuie să fie utile, uşor de citit şi estetic plăcute. De aceea există un lucru precum designul de ziar. O rochie de mireasă e purtată o singură dată, dar un ziar îl consumi zilnic.

Gazeta de Sud: Multe ziare importante din Europa şi-au schimbat formatul de-a lungul ultimilor ani. Au devenit mai mici ca dimensiune şi mai compacte. Dar dacă tot ce contează este conţinutul, care e motivul pentru acest val de schimbări ale dimensiunilor ziarelor?
Mario Garcia: Conţinutul ESTE ceea ce contează, dar mărimea, pentru un ziar, este importantă. În special în oraşele mari, unde există navetişti, ziarele compacte sunt mai uşor de manevrat, mai uşor de citit în autobuze, trenuri. Publicitarilor le place asta întrucât cele două pagini sunt ţinute deschise în acelaşi timp şi, prin urmare, reclamele au o vizibilitate mai mare. Oamenii iubesc lucrurile mici, telefoanele, computerele, orice, mai puţin avioanele, cum e, de exemplu, A380.

Gazeta de Sud: Datele statistice sugerează că trecerea la un format compact e foarte bine primită de către tineri şi femei. Există o explicaţie pentru această preferinţă?
Mario Garcia: Nu ştiu de ce, dar femeile şi tinerii au tendinţa de a fi mai practici, iar formatul compact este într-adevăr cel mai practic.

Gazeta de Sud: Gazeta de Sud îşi va schimba în curând formatul şi suntem siguri că unii dintre cititorii noştri vor fi încântaţi de modificare: navetiştii, oamenii care îşi petrec mult timp în maşină sau cei care citesc ziarul la birou. Credeţi că vor fi şi oameni nemulţumiţi de noul format?

Mario Garcia: Bineînţeles că vor fi. Schimbarea nu e niciodată un lucru uşor şi, după fiecare redesenare pe care am făcut-o, şi am făcut multe, peste 560 până în prezent, într-o singură oră sună 200 de oameni să se plângă de modificare. E normal ca persoanele cărora le displace ceva să sune imediat. Cei cărora le place mai beau o ceaşcă de cafea şi zâmbesc. Dar, până la urmă, oamenii, toţi oamenii, se obişnuiesc cu noul format şi designul începe să le placă şi uită curând cum arăta vechiul ziar. Aşa suntem noi, oamenii: mai întâi reacţionăm, apoi ne adaptăm. Facem asta în toate situaţiile din viaţă.

Gazeta de Sud: Aţi fost implicat în modificarea formatului celebrului Wall Street Journal. Ştiu că unii dintre cititorii Wall Street Journal şi-au manifestat nemulţumirea faţă de această modificare. Ce le-aţi răspuns?
Mario Garcia: Răspunsul meu a fost: daţi noului design o şansă, veţi descoperi că e mai uşor de folosit, aşa că fiţi răbdători. Şi au fost. Acelaşi design din 2001 e în continuare pe piaţă şi acum oamenii nici nu-şi mai amintesc vechiul Wall Street Journal. Cititorii sunt foarte apropiaţi şi protectori faţă de ziarul lor. E ca un membru al familiei. Astfel încât la fiecare modificare au impresia că se scufundă barca.

Gazeta de Sud: Un ziar e bun pentru că ştie cum să spună poveşti interesante pentru cititori. Credeţi că, de când cu apariţia internetului, oamenii mai doresc să citească astfel de poveşti?

Mario Garcia: O poveste interesantă şi spusă bine nu se demodează niciodată. Totul a început în peşterile din Pompei. Iubim orice poveste bună, care are emoţie, patos şi, preferabil, un final fericit. În primul rând e vorba despre arta de a povesti, şi tot despre asta e vorba şi în al doilea şi în al treilea rând. Abia apoi contează vehiculul prin care această poveste ajunge la noi.  

Gazeta de Sud: Dar mai avem timpul şi disponibilitatea să ascultăm în 2011 poveşti începând cu „A fost odată ca niciodată…“?
Mario Garcia: Ei bine, povestitorii buni nu mai încep aşa. Cel puţin aşa sper.

Gazeta de Sud: Vor exista două tipuri de reacţii la această modificare de format. Una pozitivă: „în sfârşit, s-au modernizat şi ei“ şi una reticentă: „nu vrem modernizare“. Dar, domnule Garcia, ce înseamnă cuvântul „modern“?
Mario Garcia: Modern are sensuri diferite pentru oameni diferiţi. Nu spune „modern“. Spune folositor, la îndemână, util. Dacă asta înseamnă „modern“ pentru unii, atunci foarte bine. Avem veşti bune.

Gazeta de Sud: Recent, Retina, o formă de literă la crearea căreia şi dumneavoastră aţi lucrat, a intrat în colecţia Muzeului de Artă Contemporană din New York. Cum e posibil ca o formă de literă să fie considerată o operă de artă?
Mario Garcia: De ce nu? Formele literelor sunt importante pentru că poartă informaţii. Dacă sunt atractive şi plăcute ochiului, atunci ne ajută să absorbim informaţia şi ne uşurează călătoria mentală de-a lungul articolelor din ziar sau din revistă. Şi dacă reuşesc să facă asta, atunci sunt, ca orice operă de artă, lucruri care împing înainte cunoaşterea şi civilizaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII