12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMulţi dintre salariaţii CFR nu vor prinde ultimul tren în 2011

Mulţi dintre salariaţii CFR nu vor prinde ultimul tren în 2011

CFR desfiinţează patru dintre cele opt regionale, printre care şi cea de la Craiova, şi va trimite acasă în 2011 mii de salariaţi. Compania se află pe lista neagră pentru pierderile aduse statului, fiind monitorizată de experţii FMI. De pe raza regionalei craiovene, în 2011 vor pleca acasă 540 de salariaţi.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a dezvăluit în urmă cu două zile că Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a CFR SA a aprobat o variantă de restructurare a companiei, care prevede desfiinţarea a patru dintre cele opt regionale: Constanţa, Braşov, Galaţi şi Craiova. Totodată, compania va disponibiliza 1.500 de salariaţi. În urma acestei reorganizări, atribuţiile regionalei de la Craiova ar urma să fie preluate de regionalele de la Timişoara şi Bucureşti. „Au fost mai multe şedinţe, în care s-a redus numărul de regionale de la opt la cinci, şi apoi la patru. După părerea noastră, este o mare greşeală desfiinţarea regionalei de la Craiova, care a avut până acum cei mai buni indicatori. Sindicatul a contestat această măsură“, a spus Gheorghe Frăţică, liderul Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC). Potrivit acestuia, companiile naţionale de transport feroviar urmează să facă în acest an mii de disponibilizări. CFR Marfă ar urma să trimită acasă 3.600 de salariaţi, CFR Călători – 1.021, iar CFR Infrastructură – 1.500 de persoane. Regionala de la Craiova ar fi şi ea afectată de disponibilizări.

CFR – pe lista neagră a FMI

De la CFR Marfă ar urma să plece acasă 300 de salariaţi, de la CFR Călători – 160 de salariaţi, iar de la CFR Infrastructură – 80. „Suntem în negocieri cu conducerile companiilor. Noi contestăm aceste cifre. Nu poţi concedia oameni care se ocupă de siguranţa feroviară“, a spus Gheorghe Frăţică.
CFR este una dintre companiile aflate pe lista monitorizată de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Reprezentanţii FMI vor începe pe 25 ianuarie o nouă misiune de evaluare în România.
Autorităţile române au promis, printre altele, să limiteze cheltuielile, să continue disponibilizările, să reducă subvenţiile, dar şi să privatizeze unele societăţi, printre care şi CFR Marfă.
Experţii FMI consideră că societăţile de stat cu pierderi frânează revenirea economiei româneşti. În scrisoarea de intenţie ataşată evaluării experţilor străini, autorităţile române se angajează că vor restructura sau privatiza societăţile cu pierderi. Printre companiile monitorizate de FMI se numără CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă şi Electrificare CFR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII