7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Şah la asfaltare

Primăria Craiova este ţinută în şah la capitolul reabilitare stradală din cauza contestaţiilor depuse de câteva societăţi comerciale la procedura de atribuire a acordului-cadru. Licitaţia a fost suspendată până la concluziile Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Contestaţiile la licitaţia pentru atribuirea viitorului acord-cadru de modernizare, reabilitare şi întreţinere stradală în Craiova au început să curgă la doar câteva zile de la publicarea anunţului de participare, la mijlocul lunii decembrie. La sfârşitul anului, primăria a decis să suspende licitaţia, conform legii, până la rezolvarea plângerilor, în caz contrar riscând acţiuni periculoase în situaţia în care CNSC le-ar fi dat câştig de cauză contestatarilor. Nimic îngrijorător, la prima vedere, însă timpul trece şi nu în favoarea autorităţii contractante. Licitaţia se află abia în faza de depunere a ofertelor, iar până la evaluare şi atribuire mai e cale lungă chiar şi fără alte contestaţii. Fiindcă, dacă apar alte nemulţumiri, în celelalte faze ale procedurii de atribuire, situaţia se complică şi mai mult. În tot acest timp, gropile nu vor ţine seama de proceduri de atribuire şi de termene şi vor continua să pună stăpânire pe carosabilul Craiovei. Iar când timpul va permite plombări sau alte lucrări de reabilitare şi acordul-cadru nu va fi încheiat, atunci primăria va lua „mat“, pentru că nu va avea dreptul de a contracta astfel de lucrări. Motivul? La această oră este în vigoare un acord-cadru, cu firma Delta ACM ‘93, pe care însă nu mai pot fi contractate lucrări, suma maximă estimată fiind epuizată. „Consider că e prematur să vorbim acum despre ce se va întâmpla la primăvară, noi credem că licitaţia nu se poate întinde atât de mult. Au mai fost probleme cu această licitaţie, însă toate criteriile contestate la acea vreme au fost modificate. Aşteptăm decizia CNSC“, a spus viceprimarul Teodor Sas. La prima vedere, oficialul craiovean are dreptate: contestaţii au fost şi la precedenta licitaţie, de la începutul anului, iar procedura n-a fost „atât de mult“ tărăgănată. A fost anulată!

285 de milioane în joc

Acordul-cadru pe care vrea să-l încheie Primăria Craiova pentru reabilitarea stradală, incluzând aici şi amenajarea reţelelor din subsol, apă, canal şi netcity, în următorii patru ani este estimat la valoarea maximă de 285 de milioane de lei. Licitaţia a fost contestată până acum de SC Drum Art SRL Bucureşti, Filiala CCCF – Instalaţii Bucureşti SA şi SC Erpia SA Craiova. Primele două firme sunt deţinute de Societatea de Construcţii CCCF Bucureşti SA, controlată de CCCF LIMITED, din Cipru. Contestatarii au cerut anularea procedurii, pe motiv că autoritatea contractantă încalcă mai multe prevederi legale, instituind criterii restrictive şi discriminatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU