16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBilanţ negru la asociaţii

Bilanţ negru la asociaţii

Puţine dintre asociaţiile de proprietari din Craiova care au fost verificate anul trecut de inspectorii primăriei au avut o activitate corectă. La cele 42 de asociaţii controlate, mulţi dintre angajaţi, administratori, contabili, casieri s-au ales cu dosare penale, amenzi şi retrageri de atestate.

„În cursul anului 2010, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 72.550 de lei pentru deficienţe constatate în activitatea financiar-contabilă a diverselor asociaţii, au fost retrase atestate de administrator de imobil“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.  
Comparativ cu anii precedenţi, când primăria a retras unul, cel mult două atestate, în 2010, numărul administratorilor care şi-au pierdut atestatul este de şapte. Cel mai răsunător caz a fost al administratorului de la Asociaţia de Proprietari nr.1 „Sabba Ştefănescu“, Carmen Coşoveanu, care a ieşit din sediul asociaţiei încătuşată, pentru că a sustras din banii de întreţinere suma de 300.000 de lei.
Fără atestat a rămas şi Augustina Sârbu, fostul administrator de la Asociaţia nr. 2 George Enescu, care, de teamă că nu are cum să justifice lipsa celor aproximativ 500.000 de lei din casierie, a mers la poliţie şi s-a autodenunţat. Pe aceeaşi listă se regăsesc fostul administrator al Asociaţiei nr. 1 Rovine, Cornelia Udriţă, dar şi Cristinel Stănculeasa de la Asociaţia de proprietari nr. 7 Rovine. În ultima lună a anului 2010 şi-a pierdut dreptul de a mai practica meseria de administrator de imobil şi Sarmis Elena Niculescu, de la Asociaţia nr. 10 Rovine, care nu a putut justifica în faţa inspectorilor unde s-au dus 700.000 de lei, încasări de la proprietari şi care se cuveneau furnizorilor de utilităţi. Şi pentru Niculina Nicola, fost administrator la Asociaţia nr. 11 din cartierul 1 Mai, casieria asociaţiei s-a transformat în cont propriu, ca, de altfel, şi pentru Mirela Damian, angajat la Asociaţia 2A 1 Mai.
Faptele acestora total în contradicţie cu Legea nr. 230 2007 şi legea penală i-au indignat până şi pe colegii de breaslă. „Nu este corect ceea ce fac unii dintre colegii noştri. Ei atrag pentru noi toţi oprobriul celor din jur. Toţi ne arată cu degetul şi spun, generalizând, că la asociaţii se fură. Şi la asociaţia noastră s-a efectuat un control al inspectorilor de la primărie, dar nu am avut asemenea probleme“, susţine Vasile Calciu, administrator la Asociaţia nr. 10 Brazda lui Novac.

Proprietarii au drept de control asupra asociaţiei

Multe dintre aceste nereguli sunt cauzate şi de neimplicarea proprietarilor, sunt de părere inspectorii Primăriei Craiova, care spun că oamenii nu cunosc nici măcar cele mai elementare reglementări în domeniu, cum ar fi prevederile Legii nr. 230/2007. Mai grav este că acestea nu sunt cunoscute bine nici măcar de unii dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Şi pentru că în primele trei luni ale anului la asociaţii trebuie să aibă loc adunările generale, inspectorii le recomandă proprietarilor să participe la aceste adunări, pentru a-şi alege reprezentanţii.
„Au dreptul să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie, la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi au dreptul să conteste lista de plată în termen de zece zile de la afişare, iar preşedintele este obligat să răspundă contestaţiei în termen de şapte zile. Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi pot avea acces – la cerere – la orice document al asociaţiei. Dar au şi obligaţia să modifice instalaţiile de distribuţie a utilităţilor în interiorul apartamentelor doar în condiţiile legii, pe baza referatului tehnic emis de furnizorii de utilităţi, cu aprobarea Comitetului executiv al asociaţiei. Proprietarii au obligaţia să repare stricăciunile şi să achite cheltuielile pentru lucrările de reparaţii, dacă ei sau alte persoane care acţionează în numele lor au provocat daune oricărei părţi din proprietatea comună sau a altui apartament ori spaţiu“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII