20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul răstoarnă legile retrocedării

Guvernul răstoarnă legile retrocedării

Comisiile judeţene de aplicare a Legilor fondului funciar au primit undă verde de la guvern să facă tot ce vor cu terenul aflat în proprietatea statului.

O hotărâre publicată în Monitorul Oficial în luna decembrie consfinţeşte retrocedarea terenurilor de către comisiile judeţene, indiferent dacă pământul aparţine oraşelor, comunelor sau statului român. Hotărârea de Guvern nr. 1179 din 24 noiembrie spune că guvernul aprobă scoaterea din inventarul centralizat al Ministerului Agriculturii a unor bunuri din domeniul public al statului, aflate în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) ca urmare a retrocedării acestora către foştii proprietari. Este vorba despre peste 1.300 de hectare de teren arabil din judeţul Vrancea, care au fost retrocedate prin hotărâre a comisiei judeţene. Cazul din Moldova prezintă o mare importanţă pentru Dolj prin prisma Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Şimnic, care se află în procese cu zeci de persoane cărora Comisia Judeţeană de Aplicare a Legilor fondului funciar Dolj le stabilise dreptul de proprietate. Comisia nu se rezumase la atât, ci transferase terenul folosit de staţiune, dar aflat în proprietatea statului şi administrarea ADS, în proprietatea comunelor Şimnicul de Sus şi Gherceşti. Conducerea Staţiunii a susţinut că acest lucru nu este legal, deoarece, potrivit legii, doar guvernul are atribuţii de a schimba forma proprietăţii unui bun al statului. Pe această logică, staţiunea a câştigat definitiv şi irevocabil numeroase procese, dar se judecă în continuare pentru alte suprafeţe de teren, pământul de acolo fiind vânat de samsarii imobiliari.

Întrebări fără răspuns

Prins la mijloc între funcţie şi lege, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a declarat în urmă cu ceva timp că a trimis Ministerului Justiţiei o sesizare prin care îi cerea să intervină la procurorul general al României pentru ca acesta să introducă un recurs în interesul legii şi astfel să stabilească procedura de urmat în astfel de cazuri. Prefectul a spus atunci că a luat această decizie deoarece la nivelul ţării practica judiciară nu era unitară, în sensul în care judecători din diferite colţuri ale ţării judecau în mod diferit aceeaşi speţă. Prezent la Craiova, ministrul justiţiei a anunţat că a sesizat procurorul general, dar de atunci nu s-a mai auzit nimic despre acest lucru. Iată că guvernul nu a mai avut răbdare şi a emis hotărârea care va schimba definitiv soarta proceselor de retrocedare aflate pe rol. Cu toate acestea, actul ridică semne de întrebare. De ce ar da guvernul puteri sporite comisiilor judeţene atâta timp cât numai el poate transfera un teren din averea statului în aceea a unei comune sau oraş? O posibilă explicaţie, cel puţin în cazul judeţului Vrancea, este faptul că zona respectivă are o valoare imobiliară foarte mare, mai ales că este vorba despre terenuri cultivate cu vie în oraşul Odobeşti. Dar asta nu explică de ce executivul şi-ar diminua singur puterea de decizie. Cel mai probabil, guvernul preferă să fie de acord cu retrocedarea acestor terenuri, inclusiv a celor utilizate de staţiuni, pentru a scăpa de despăgubirile în acţiuni la Fondul Proprietatea pe care s-ar vedea nevoit să le acorde celor care îşi revendică proprietăţile. În plus, prin această hotărâre, guvernul nu modifică legea, care spune că averea statului poate fi transferată numai prin act al executivului, ci doar aprobă scoaterea unor terenuri din inventarul Ministerului Agriculturii. Practic, guvernul ia act de ceea ce a făcut comisia judeţeană din Vrancea. Prefectul de Dolj a precizat că speră ca situaţia de la Staţiunea Şimnic să se rezolve defintiv. „Concluziile ne îndreptăţesc să credem că poziţia prefecturii a fost şi este una corectă. Vom trimite Curţii de Apel din Craiova această hotărâre“, a spus Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII