13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministrator de asociaţie, judecat pentru delapidare

Administrator de asociaţie, judecat pentru delapidare

Carmen Coşoveanu este acuzată că, în perioada 2005-2009, şi-ar fi însuşit din banii Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu din Craiova peste 500.000 de lei.

Pe 28 ianuarie 2011 va începe la Judecătoria Craiova procesul craiovencei Carmen Coşoveanu, de 50 de ani, fostă administratoare, contabilă şi casieră la Asociaţia de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu din Craiova, trimisă în judecată săptămâna trecută de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Expertiza efectuată în faza de urmărire penală în acest dosar indică faptul că femeia – acuzată de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată – şi-a însuşit peste 500.000 de lei din bugetul asociaţiei.

Anul şi miliardul

Carmen Coşoveanu a devenit contabilă şi casieră la Asociaţia de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu din Craiova pe 3 mai 2005. Din noiembrie 2007, ea a devenit şi administratoare aceleiaşi asociaţii, funcţie deţinută până în septembrie 2009, când Serviciul Coordonare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Craiova a scos la iveală matrapazlâcurile ei financiare. Instituţia de control a observat că, adunând soldul iniţial cu încasările şi scăzând plăţile către furnizori, reieşea un sold total diferit de cel din documentele asociaţiei. Pe de altă parte, deşi locatarii nu prea aveau datorii la întreţinere, asociaţia avea datorii foarte mari către furnizorii de utilităţi. Bănuind că au dat peste o delapidare de proporţii, angajaţii primăriei au sesizat poliţia.
Pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs lipsa în gestiune şi a cuantumului acesteia, organele de cercetare penală au dispus efectuarea unei expertize contabile. Experţii au concluzionat că, pentru perioada 2008-2009, a fost întocmită o evidenţă contabilă dublă în cadrul Asociaţiei Sabba Ştefănescu, fapt ce a determinat crearea unui prejudiciu de 201.677,67 lei, adică de circa 100.000 de lei (un miliard de lei vechi) pe an.

Expertiză cu variante

Ulterior, anchetatorii au dispus a doua expertiză, care să vizeze întreaga perioadă în care Carmen Coşoveanu a gestionat patrimoniul asociaţiei, respectiv pentru perioada 2005-2009. În acest caz, expertul desemnat de organele de cercetare penală (Elena Marilena Miluţ) şi expertul asistent pus de acuzată (Mircea Barbu) nu s-au înţeles deloc cu privire la întinderea prejudiciului. Expertul pus de poliţişti a ajuns la concluzia că aceea care deţinuse funcţiile de administrator, casier şi contabil îşi „trăsese“ din banii asociaţiei pe care o păstorea nu mai puţin de 541.463,58 de lei, din care 91.150,19 lei doar în cursul anului 2005. Cu aceste sume nu a fost însă de acord expertul asistent, care a susţinut că nu se poate stabili prejudiciul pentru perioada iulie 2005 – martie 2006, întrucât nu se pot găsi registrele de casă.
Anchetatorilor le-a fost însă clar: Carmen Coşoveanu şi-a însuşit în mod repetat sume de bani din fondurile asociaţiei, pe care le-a folosit în interes personal. De fapt, chiar şi inculpata  a recunoscut, în declaraţiile date în faţa poliţiştilor şi procurorilor, că şi-a însuşit din gestiune diverse sume. Faptele ilicite au fost posibile prin evidenţierea parţială şi eronată în contabilitate sau prin practicarea unor falsuri. Oamenii legii au stabilit că administratoarea Coşoveanu ţinea o evidenţă dublă – una cu sumele încasate efectiv de la cetăţeni şi alta cu sume fictive, mult mai mici, dar care erau luate în calcul în contabilitatea asociaţiei

Judecătorii i-au scos cătuşele

Carmen Coşoveanu a fost primul administrator de asociaţie încătuşat de poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor, dar şi primul eliberat de judecători, cu concursul tacit al procurorilor. Pe 17 decembrie 2009, femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, iar pe 18 decembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au propus judecătorilor arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatei. Magistraţii de la Judecătoria Craiova nu au fost însă de acord. Prezentându-se în faţa lor în fustă mini, cu blana pe umeri şi cizmele ornate cu cranii şi trandafiri, preşedinta de asociaţie a reuşit să-i convingă pe judecători că poate fi cercetată şi în stare de libertate. Aşa că magistraţii au respins propunerea şi au dispus faţă de inculpată doar măsura obligării de a nu părăsi localitatea. În mod surprinzător şi inexplicabil, procurorii nu au făcut recurs. În prezent, inculpata este liberă să plece oriunde, în ţară sau peste hotare, după ce, pe 15 martie 2010, procurorii i-au ridicat şi interdicţia de a părăsi localitatea.
Săptămâna trecută, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a deferit-o justiţiei pe fosta contabilă, casieră şi administratoare de la Asociaţia de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu din Craiova. Dosarul a ajuns deja pe masa judecătorilor de la Judecătoria Craiova. Dacă va fi găsită vinovată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, învinuita riscă până la 20 de ani de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII