12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBunătăţi tradiţionale româneşti la Craiova

Bunătăţi tradiţionale româneşti la Craiova

Sătui de legume fără gust importate din străinătate şi de brânzeturi fabricate cu o serie de conservanţi, craiovenii s-au strâns cu mic, cu mare la Târgul de produse tradiţionale româneşti, organizat weekendul trecut în Bănie.

Pastramă de oaie, pregătită după reţete tradiţionale, cârnăciori, şuncă, slană, jumări, şorici, brânză de burduf, brânză afumată, telemea, pâine de casă, vin, miere, zacuscă, murături, gemuri şi turtă dulce de casă, astfel i-au îmbiat producătorii pe craioveni weekendul trecut, la primul Târg de produse tradiţionale româneşti organizat în Bănie. „Manifestarea este un proiect de promovare şi vânzare a produselor gastronomice de tradiţie. Organizatorii (Primăria Municipiului şi Consiliul Local Municipal Craiova) îşi propun să dezvolte gustul oamenilor pentru produsele tradiţionale, ecologice, româneşti, preparate în casă“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
 
„Ne-am săturat de produsele pline de E-uri“
 
La eveniment au participat în special mici producători din Sibiu, Argeş, Arad, Turda, Cluj, Dolj, ceea ce i-a bucurat pe craioveni care, sătui de legume fără gust şi produse din carne sau brânzeturi fabricate cu o serie de conservanţi, s-au strâns la acest târg. „Produsele tradiţionale sunt ceva mai scumpe decât în magazine, dar sunt naturale şi le poţi simţi gustul. Ne-am săturat de produsele pline de E-uri care au termen de valabilitate cu anii şi care toate au aproape acelaşi gust. De-asta am venit aici“, a declarat Marian Traian, de 50 de ani. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni. „Am venit cu cel mic să alegem împreună nişte produse tradiţionale. Mă bucur că a fost organizat acest târg pentru că am posibilitatea să-i cumpăr produse de casă, care au gust şi sunt sănătoase. Preţurile sunt cam mari, dar merită. Până la urmă, nu este important să mâncăm nouă kilograme de cârnaţi proşti, de exemplu, mai bine un kilogram de bună calitate“, a spus Alexandra Marin, de 30 de ani, din Craiova, care a adăugat că nu-şi permite să cumpere cantităţi foarte mari, dar a luat câte puţin din fiecare.  
 
Pastrama de oaie şi mierea de salcâm,
preferatele craiovenilor

 
Produsele naturale s-au vândut foarte bine. „Merge foarte bine pastrama de oaie, şi cea marinată sau ţinută la baiţ, cum se spune la noi, şi cea afumată. Se vând bine atât brânzeturile de burduf şi brânza veche de mai, cât şi brânza de septembrie şi caşul dulce“, a declarat Maria Iriza, producător de la Sibiu. „Tot ce-i tradiţional se vinde. Omul vede ce nu e tradiţional şi nu mai cumpără“, a spus Ilie Dumitru Radu, din Poiana Sibiului. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi producători. „Toate produsele care sunt naturale se vând bine. Lumea începe să caute produse tradiţionale pentru că îşi dă seama că sănătatea e pe primul loc. Craiovenii cumpără cel mai mult mierea de salcâm. Eu am cinci specialităţi de miere, printre care mierea de brad şi cea de zmeură, care sunt mai rare, şi mierea cu fructe uscate“, a precizat un producător din Cluj. Totuşi, când vine vorba de a alege între brânză afumată şi telemea, craiovenii au o preferinţă clară. „Telemeaua se mănâncă mai mult în partea dumneavoastră, deci este preferată de cumpărători. Oricum, românii încep să se orienteze către produsele tradiţionale, cu atât mai mult cu cât acum sunt mai multe sortimente pe piaţă decât cu câteva zeci de ani în urmă“, a explicat Cornelia Radu, producător din Poiana Sibiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII