Buluceală pentru ajutoarele de încălzire

Autori


Craiovenii cu venituri mici au luat cu asalt Direcţia de Asistenţă Socială şi Direcţia de Impozite şi Taxe. Ei stau la cozi imense pentru a obţine adeverinţe de venit şi certificate fiscale, necesare pentru a primi ajutoarele de încălzire. Pentru prima dată, oamenii trebuie să îşi declare bunurile deţinute. Mulţi nu vor primi ajutoare de încălzire pentru că au diverse bunuri pe numele lor sau venituri mai mari decât prevede legea.

Mii de craioveni s-au îngrămădit, în ultimele zile, la sediile câtorva instituţii din municipiu, pentru a obţine actele necesare întocmirii dosarului prin care solicită ajutoare de încălzire. Din cauză că este primul an după modificarea legislaţiei când contează ce bunuri are omul în proprietate, iar ajutorul se acordă în funcţie de aceste bunuri, persoanele nevoiaşe au avut de făcut mai multe drumuri decât de obicei, pentru a obţine actele necesare. Prima dată trebuie să depună cererea, apoi, la două-trei zile, să obţină certificatele sau adeverinţele de venit. Concret, ei trebuie să obţină o adeverinţă de venituri de la Administraţia Fiscală a Municipiului Craiova, de pe strada Mitropolit Firmilian, din care reiese ce venituri au avut declarate. Din acte rezultă că nu toţi solicitanţii se încadrează în condiţiile legii pentru a primi ajutoare de încălzire, spune şeful Fiscului doljean. Oamenii sunt verificaţi şi unii chiar sunt nevoiaşi, cu venituri mici, dar alţii nu sunt aşa săraci cum par la prima vedere, astfel că figurează cu venituri mai mari şi nu se încadrează în cerinţele legii pentru ajutor de încălzire. „După ce depun la noi cererea şi trebuie să vină după adeverinţa de venit, unii «îşi aduc aminte» că au mai avut şi alte venituri, unii «îşi amintesc» brusc că au făcut şi taximetrie şi au primit ceva bani, alţii că au avut şi alte venituri“, a spus directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Eugen Călinoiu.

Înghesuială şi la Piaţa Centrală

De la Finanţe, craiovenii cu venituri mici trebuie să se mute la cozi la o altă instituţie, de data aceasta din subordinea primăriei. Aşadar, de câteva zile este aglomeraţie la sediile Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, unde oamenii trebuie să obţină certificate de atestare fiscală din care să reiese ce bunuri au în proprietate. Vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei de la Piaţa Centrală, nevoiaşii urbei stăteau conştiincioşi la cozi la două ghişee. „Am venit să depun cererea aici şi la trei zile vin să ridic certificatul. Plătim cinci lei fiecare pentru statul român. Cer ajutor de încălzire pentru că am o pensie de 500 de lei pe lună după 30 de ani de vechime“, a spus Nicolae Zgureci (55 de ani), pensionar medical.

Coada s-a extins şi în curte la fostul Liceu Auto


La alt sediu al Direcţiei de Impozite şi Taxe, în clădirea fostului Liceu Auto, funcţionează şi Direcţia de Asistenţă Socială – locul unde se depun dosarele pentru ajutoarele de încălzire (pe diverse categorii: încălzire pentru gaze, pentru lemne, pentru energia termică), după ce se obţin toate actele şi certificatele necesare. De câteva zile, la acel sediu se creează cele mai mari cozi. Vineri dimineaţă, oamenii stăteau chiar în curtea instituţiei, din cauză că imobilul propriu-zis s-a dovedit neîncăpător. Oamenii de ordine introduceau câte şase persoane odată. „Cel mai mult am stat aici zilele trecute. A fost foarte aglomerat“, a spus Stana Neghea (74 de ani), pensionară. Maria Tudor (59 de ani), pensionată de curând, a spus: „În trei zile mi-au eliberat actul. La 430 de lei pensia mea, stau la ce cozi or fi pentru ajutorul de încălzire“.

Mulţi craioveni nu vor primi ajutoarele

Directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Sorin Marcu, a declarat pentru GdS că sunt mii de craioveni care solicită documente pentru ajutoarele de încălzire, fapt ce a creat aglomeraţie. „Eliberăm câte 1.200 de certificate pe zi, faţă de 150 de certificate, cât se eliberau până acum. Onorăm toate cererile oamenilor şi se stă peste program. Avem două ghişee deschise la Piaţa Centrală şi alte două la fostul Liceu Auto, dar nu avem de unde să ştim din timp câţi oameni vin într-o zi şi nu putem şti nici câţi trebuie să vină în total. Eliberăm certificatele la două zile de la depunerea cererii“, a spus directorul Sorin Marcu. El a precizat că nevoiaşii care cer ajutoare de încălzire şi reiese faptul că au bunuri în proprietate nu pot primi sprijin de la stat. „Din certificatele de atestare fiscală eliberate până acum reiese că mulţi craioveni nu se vor încadra în condiţiile legale pentru obţinerea ajutoarelor de încălzire, pentru că mulţi dintre solicitanţi au bunuri în proprietate“, a precizat Sorin Marcu. Potrivit noilor acte normative, de anul acesta nu mai pot primi ajutoare de încălzire persoanele care au în proprietate un autovehicul cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 de centimetri cubi, cei care au două sau mai multe proprietăţi, inclusiv terenuri. Craiovenii care nu şi-au plătit la timp impozitele şi taxele locale vor fi excluşi de la plata acestor ajutoare, precum şi cei care au realizat venituri mai mari de 615 lei pe membru de familie. Comenteaza acum

3 Comentarii

  1. vica said:

    Cata umilinta pentru un drept garantat de CONSTITUTIE.De unde ati mai scos si prostia cu respingerea ajutorului in cazul neplatii taxelor si impozitelor?In oug nr 86 si in normele de aplicare nu exista aceasta stipulare.Probabil mediatizati aceste abuzuri pentru a dezinforma populatia si a-i face pe oamenii care au dreptul la aceste ajutoare sa renunte.Mi s-ar parea deontologic ca dumneavoastra gazetarii sa fiti garantul stirilor exacte ,nu invers.Inainte de a scrie aceste ineptii,documentati- va!Daca nu puteti, mergeti in somaj.

  2. DX said:

    Este o rusine a statului roman prin felul ce face cu populatia purtata pe la ghisee si peste tot la birocratia nenorocita care exista cu o cruzime de neimaginat.Astfel ca,orice persoana ce are restanta la impozit,amenda ori lucruri vechi si sunt considerate de valoare,nu primeste nimeni ajutoare de nicio culoare.Deci,uite evidenta electronica cum functioneaza,in care pensionarii,trebuiau sa numai fie pusi pe drumuri,dar asta-i birocratia si trebuie sa mai iasa ceva acolo,altfel mor de foame din cauza stimulentelor si a salariilor mici.Acest lucru,privind evidenta,nu trebuia sa mai fie la ghisee,somerii si cei aflati in social,fiecare primeau tabele la asociatiile de cartier cu persoanele indreptatite real sa benefecieze si numai era un blocaj financiar dar,uite capete luminate si ce birocratie desteapta avem,numai vorbesc de coruptie infinita.Avem presa de doi lei pt ca,trebuie sa informeze lumea despre infractiunile care sunt savarsite de birocratia junglei.Cei ce au sa plateasca la zi toate datoriile inseamna ca are venituri si cum mai sunt pensionarii pusi pe drumuri,cand,se pun popriri pe orice venit depistat,bataie de joc pe batrani si bonlavi si de aceia,birocratia este un gunoi de hoit in care numai sunt cuvinte pt caracterizare……S unt o scarba a societatii asemenea institutii si cele mai crude si injositoare animale de pe scaune,numite brostocratii mocirlei urat mirositoare si infecte…………. ..

  3. CLA said:

    shuka esti un jucator bun, te respect, dar trebuie sa deschizi ochii

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 octombrie 2010

Actualitate

» Baschet (m) – SCM-U Craiova a învins campioana CSU Asesoft Ploieşti, iar Energia Rovinari pe vicecampioana “U” Mobitelco Cluj
» Cronică de film: Nicolae Ceauşescu îşi poate aminti vieţile anterioare
» Geoană: Laboratoarele de la Cotroceni pregătesc schimbarea „actorilor“ din guvern
» Poliţista Racea, dată pe mâna Parchetului
» Badea, şef de poliţie prin ordin de ministru
» CN „Ştefan Velovan“ – 140 de ani de la înfiinţare
» Un deceniu şi jumătate de învăţământ sociologic
» Germania: Cartea Neagră a risipei pe bani publici
» Podul lui Dumnezeu va fi reabilitat
» Persoanele care nu au cotizat la fondul de pensii pot contribui retroactiv
» Buluceală pentru ajutoarele de încălzire
» 100 de firme cu afaceri de top
» CJ Gorj a repartizat bugetul pentru dezvoltare locală şi infrastructură
» Euro-administraţie la Consiliul Judeţean Gorj
» UPDATE- USL a declanşat procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Băsescu
» Violenţele din Cairo:15 persoane au murit în cursul confruntărilor

Local

» Cartea de weekend
» Grigore Moisil, fondatorul şcolii româneşti de teorie algebrică a mecanismelor automate
» De la tropotul cailor la zgomotul motorului

Dolj

» Scurte ştiri

Sport

» Alro nu concepe decât victoria
» „Jerry“ Gane: Trebuie să câştigăm!
» Revelaţiile de la Pandurii II
» Eugen Neagoe: Vrem în finală
» Mutu ar putea să se împace cu chelnerul
» Chivu, amendat
» Sandu dezminte implicarea în scandal
» Elevii lui Stângă, depăşiţi de croaţi
» CSU joacă acasă
» Huţupan ar putea deveni cel mai bun portar al lumii
» Fotbalistele din Bănie iau în calcul doar victoria
» Aurel Daneş a omagiat foştii participanţi la JO
» Raliu pe Dealul Bucovăţului
» Confruntare de cupe europene
» Craiovenii vor să încurce campioana Asesoft

Magazin

» Colţul gospodinei
» Bucătăria de weekend
» Mirese la 30 de ani
» Drumul spre fericire
» Minneapolis, oraşul care iubeşte femeile
» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică programate pentru luni
» HOROSCOP
» Scurte ştiri
» Incursiune în Regatul Fericirii

Opinii

» Victor Ponta, imaginea eşecului
» Un film periculos: „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu

Top