17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStart la sprijinul pentru fermele agricole de semisubzistenţă

Start la sprijinul pentru fermele agricole de semisubzistenţă

  Începând de vineri, fermierii doljeni pot solicita sprijin financiar pentru diversificarea producţiei în funcţie de cerinţele pieţei şi introducerea de noi produse, precum şi pentru creşterea volumului producţiei destinate comercializării pentru ca fermele de semisubzistenţă să devină viabile economic. „În perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, se desfăşoară o nouă sesiune de depunere de proiecte pe Măsura 141, «Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă». Sprijinul financiar alocat prin această măsură se ridică la 1.500 euro/an şi se acordă pentru o perioadă de cinci ani“, a declarat Gheorghe Buică, directorul Camerei Agricole Dolj (fostul Oficiu Judeţean de Consultanţă Agricolă – n.r.).

Condiţii de eligibilitate

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Măsura 141 sunt persoanele în vârstă de până la 62 de ani (neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare), care desfăşoară activităţi economice, în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă este înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol. În plus, aceştia trebuie să comercializeze o parte din producţia agricolă obţinută. Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 141, solicitantul va trebui să întocmească şi să respecte un plan de afaceri pentru o perioadă de cinci ani. „Proiectele se întocmesc la noi şi se depun la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, unde se verifică. Apoi se face o vizită în teren de către cei de la DADR. Ulterior, se mai face o verificare, prin sondaj, de la minister. În urma acestora se aprobă proiectele“, a precizat Gheorghe Buică.
După o perioadă de trei ani de la acordarea sprijinului, se mai verifică încă o dată respectarea cerinţelor minime din planul de afaceri depus iniţial la solicitarea sprijinului. La data respectivă, solicitantul trebuie să demonstreze că faţă de situaţia iniţială a activităţii precizate în planul de afaceri, atât producţia agricolă destinată comercializării, cât şi dimensiunea economică a exploataţiei agricole înregistrează o creştere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS