17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSituaţia romilor, temă de dezbatere şi la sesiunea APCE

Situaţia romilor, temă de dezbatere şi la sesiunea APCE

Situaţia romilor din Europa şi soluţii pentru integrarea socială în ţările lor de origine vor fi temele discuţiei din şedinţa de astăzi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
Cea de-a patra şi ultima sesiune plenară din acest an a (APCE) îşi desfăşoară lucrările în aceste zile la Strasbourg, cu o agendă care s-a vrut a fi axată pe teme legate de rolul acestei instituţii europene de „gardian“ al respectării drepturilor omului, al democraţiei, al statului de drept şi de protector al minorităţilor. Cum chestiunea romilor se află pe tapet de mai multe luni în Europa, cu epilogul  dur de la Comisia Europeană, de condamnare a Franţei, membrii conducerii Consiliului şi ai APCE, parlamentari din diverse state au cerut introducerea pe agenda sesiunii, în regim de urgenţă, a unui punct referitor la recenta amplificare în Europa a discursurilor pe teme de securitate internă legate de comportamentul romilor, dar şi de tratamentul discriminatoriu la care aceştia sunt supuşi în unele ţări europene. Practic, încă de la deschiderea sesiunii APCE, situaţia romilor a figurat ca un laitmotiv în toate intervenţiile şi conferinţele de presă. Este adevărat însă că membrii Consiliului Europei concep într-o manieră oarecum deosebită –  acceptabilă multora – de soluţionare a chestiunii. Se propune organizarea la 20 octombrie a unei reuniuni cu participarea reprezentanţilor guvernelor celor 47 state membre ale Consiliului Europei, ai Uniunii Europene, ai altor organizaţii internaţionale, la care să fie lansat un „proces axat pe punerea în aplicare a unei politici de integrare socială şi economică de lungă durată a romilor în ţările ai căror resortisanţi sunt“. Ministrul de externe german, Guido Westerwelle, a avertizat indirect Franţa în problematica romilor. Discursul său s-a vrut, în esenţă, aniversar, marcând două decenii de la reunificarea Germaniei şi aderarea la Consiliul Europei, apreciate ca paşi importanţi spre integrarea europeană, dar el a fost, până la urmă, un prilej pentru a atrage atenţia că „spiritul cooperării, care a permis Europei să se unească la scurt timp  după un război teribil, este acum în pericol“. În context, el îşi exprimă îngrijorarea faţă de „tentativele de renaţionalizare a politicii“, faţă de „tendinţele periculoase“ ale unor state care, în lupta pentru a atrage electorat, lovesc în Europa. Răspunzând mai clar la o întrebare a unui parlamentar, Westerwelle sublinia necesitatea că instituţiile europene au misiunea de a asigura respectarea normelor comunitare.
Dezbaterile propriu-zise referitoare la situaţia romilor din Europa şi propunerea de soluţii pentru integrarea lor socială cu prioritate în ţările lor de origine au loc în şedinţa APCE de astăzi.

Maria Cora (Strasbourg)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII