22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Credit talentelor

Emoţionaţi şi timizi, pe scaune sau în picioare, sprijiniţi de uşa de la intrare sau patrulând pe holul Liceului de Artă „Marin Sorescu“, cei 80 de candidaţi stăteau marţi ca pe ghimpi. Dincolo de uşa sălii de spectacole, Gabriel Cotabiţă, Constantin Enceanu şi Florin Şişu ascultau, cântăreau şi dădeau verdictul: cei mai buni copii, cu adevărat talentaţi şi capabili de performanţă, intră în finală.

Craiova a fost cel de-al cincilea oraş, după Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Iaşi în care a ajuns caravana BCR Speranţe, un proiect prin care se caută cei mai talentaţi copii, dar care provin din medii sociale ce le împiedică dezvoltarea şi le stăvileşte avântul. „Vom creşte nişte vedete“, spune preşedintele juriului, Gabriel Cotabiţă, „însă nimeni nu poate avea imaginea finală a acestui demers. E ca şi cum te-ai duce într-o mină, ai lua nişte pietre şi ai începe să le şlefuieşti. Numai Dumnezeu ştie ce se va întâmpla. Cert este însă că suntem în căutare de copii cu o ambiţie extraordinară, cu un talent ieşit din comun, cărora să le oferim condiţii superioare de pregătire. Evoluţia fiecărui finalist va fi analizată permanent. Copiii trebuie să confirme de fiecare dată“. Partenerii proiectului – Crucea Roşie şi Romani Criss – au strâns 80 de candidaţi. Experienţele trecute i-au determinat pe organizatori să-i aducă în faţa juriului pe rând. Restul aşteaptă afară, cei mai mulţi tremurând de emoţii, alţii încercând să mai repete o melodie sau să-şi pregătească vocea.

Plan de intervenţie individual

În 2009, 15 copii talentaţi, dar cu situaţie materială dificilă, au fost admişi în proiect. Împreună cu Loredana Groza au înregistrat albumul „BCR Speranţe“, iar în urma campaniei de strângere de fonduri s-au adunat aproape 90.000 de euro. „Sunt candidaţi care pot să cânte excelent, dar care nu ştiu “să vândă”. Am întâlnit copii excepţionali ca tehnică, dar care nu reuşeau să respire muzica. Atunci când eşti atât de bun încât instrumentul devine prelungirea existenţei tale, este momentul să trăieşti ceea ce cânţi. Şi acesta este un punct în care îi putem ajuta“, adaugă Gabriel Cotabiţă.
După încheierea selecţiilor, copiii admişi vor intra într-un stagiu de pregătire cu personalităţi din lumea muzicii şi vor înregistra un album, vândut apoi în scop caritabil. Gala BCR Speranţe, ediţia 2010, se va desfăşura în noiembrie, la Bucureşti, fiind destinată strângerii de fonduri. Pentru fiecare copil admis în proiect, organizaţiile partenere Salvaţi Copiii şi Romani Criss vor concepe planuri de intervenţie, care să vizeze educaţia muzicală cu profesori individuali, participarea la concursuri şi festivaluri de profil, asigurând, totodată, şi nevoile de bază ale celor mici: hrană, îmbrăcăminte sau cazare, acolo unde este cazul.
Anul trecut, trei craioveni au intrat în finală. „Nu întâmplător am inclus Craiova pe lista oraşelor în care organizăm preselecţii: este un oraş care iubeşte muzica, găzduind numeroase evenimente muzicale. Sunt convinsă că vom găsi aici copii cu adevărat talentaţi, cărora le vom oferi accesul la o educaţie muzicală ce-i va pregăti pentru excelenţă“, a declarat Ana Ilinca Macri, şeful Departamentului Comunitate şi Comunicare Internă BCR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS