20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNL şi PDL negociază

PNL şi PDL negociază

Liberalii negociază, de la începutul lunii august, cu lideri PDL din eşalonul doi, o eventuală intrare la guvernare, prima condiţie fiind eliminarea greilor Berceanu, Videanu, Blaga din guvern, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse. La rândul lor, pedeliştii le-ar fi cerut liberalilor probe de loialitate. Senatorii PNL au votat, marţi seară, în momente-cheie, alături de partidele care susţin guvernul Boc: Legea ANI, legile privind mica reformă în justiţie şi o modificare esenţială la Legea Curţii Constituţionale. Fără votul liberalilor, aceste legi n-ar fi trecut. Negocierile ar fi în curs, însă pedeliştii se declară sceptici că se vor finaliza cu intrarea PNL la guvernare. Unii cred că e vorba de pseudonegocieri prin care liberalii caută să divizeze PDL şi să creeze condiţii favorabile suspendării preşedintelui Băsescu. Oficial, liberalii neagă că negociază cu PDL.
La negocieri ar fi participat, din partea PNL, Crin Antonescu şi Radu Ruşanu, adică greii partidului. De la PDL, oameni din eşalonul doi: parlamentari şi lideri din teritoriu. Discuţiile au debutat la începutul lunii august, după ce Ponta şi Antonescu au avut schimburi dure de replici, iar liderul PSD a acuzat chiar PNL că va intra la guvernare în toamnă, alături de PDL. Condiţia pusă de liberali la debutul negocierilor: eliminarea greilor PDL din guvern.
„Au fost nişte discuţii cu liberalii pentru o viitoare alianţă în toamnă, dar nu s-a bătut nimic în cuie. S-a discutat la nivel parlamentar. Personal, cred că nu se va concretiza nimic. Ştiu că liberalii ceruseră să-i scoatem pe miniştrii grei de la guvern, inclusiv pe Blaga. Este foarte puţin probabil să se formeze o alianţă pe aceste solicitări“, au declarat pentru HotNews.ro surse din PDL. Informaţiile au fost confirmate de alte surse PDL, care admit că, de la începutul lunii august, au existat mai multe tatonări cu liberalii: „În contextul în care toate partidele îşi pregătesc strategia pentru toamnă, iar PSD se gândeşte să-şi prezinte programul de guvernare în octombrie, este absolut normal ca şi PNL să ştie ce trebuie să facă. Discuţiile s-au purtat la nivel parlamentar şi a participat şi Crin Antonescu. Una dintre condiţiile puse de liberali a fost remanierea miniştrilor cu state vechi. Mă refer la tripleta Blaga-Videanu-Berceanu. Până acum, tatonările au dat rezultat, liberalii au arătat că sunt dispuşi la negocieri când au votat alături de noi pe Legea ANI şi la legea privind excepţia de neconstituţionaliate care nu mai întrerupe cursul proceselor“.

Cum au ajutat liberalii guvernul Boc

Legea ANI a fost votată marţi, de plenul Senatului, cu 78 de voturi pentru şi o abţinere. Fără votul liberalilor, PDL, UDMR şi independenţii n-ar fi avut nici o şansă să aducă măcar 69 de voturi, adică majoritatea calificată necesară trecerii unei legi organice. Structura votului la Legea ANI arată că au votat favorabil 46 de senatori de la PDL, 6 de la UDMR, 11 de la independenţi şi 15 de la PNL. Un calcul simplu arată că PDL-UDMR şi independenţii ar fi strâns doar 63 de voturi, insuficiente pentru a obţine majoritatea calificată de 69 de voturi. Pe scurt, voturile liberalilor au fost esenţiale în acest caz. La fel s-a întâmplat şi în cazul votului la modificările aduse Legii Curţii Constituţionale. În urma acestor modificări, votate tot marţi seară în plenul Senatului, marile procese de corupţie nu vor mai putea fi întrerupte prin invocarea excepţiei de neconstituţionalitate. Până acum, arma invocării excepţiei de neconstituţionalitate era utilizată transpartinic, de toţi politicienii acuzaţi în marile dosare de corupţie (Năstase, Manţog, Păcuraru, Remeş, Mitrea, Şerban Mihăilescu etc.), pentru a amâna judecata, pentru că, odată invocată excepţia, procesul se suspendă automat. Or, şi în acest caz, votul liberalilor a fost esenţial.
Proiectul de lege a trecut la limită, cu 69 de voturi pentru, 1 abţinere şi 41 de voturi împotrivă. Din datele afişate pe site-ul Senatului rezultă că au votat: de la PDL – 45 pentru, 1 împotrivă şi 1 abţinere, PSD – 35 împotrivă , PNL – 11 pentru, 2 împotrivă, UDMR – 6 pentru, UNPR – 7 pentru, 3 împotrivă. Practic, dacă un singur liberal ar fi votat împotriva modificărilor la Legea Curţii Constituţionale, proiectul de lege iniţiat de PDL ar fi căzut, la fel ca acum un an, când un proiect similar n-a reuşit să strângă minimum 69 de voturi pentru a trece.

Negocieri sau pseudonegocieri cu girul PSD?
 
Alte surse apropiate negocierilor susţin însă că ar fi vorba de o pseudonegociere între PNL şi PDL, iar cearta dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, de la sfârşitul lunii iulie, ar fi avut loc „tocmai pentru a da impresia că merg pe drumuri separate“. În timpul negocierilor, liberalii ar mai fi pus şi condiţia înlocuirii lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, în caz că PSD va iniţia acest demers, şi înlocuirea sa cu un liberal. Or, câtă vreme ocupă funcţia de preşedinte la Senat, Mircea Geoană este, pentru PDL, garanţia că PSD-ul condus de Victor Ponta nu va iniţia suspendarea preşedintelui Băsescu. Odată suspendat Băsescu, al doilea om în stat, adică Geoană, ar prelua funcţia de preşedinte interimar şi ar controla jocul politic în interiorul PSD.
Din acest motiv, condiţiile puse de liberali pentru o eventuală intrare la guvernare în toamnă au stârnit suspiciunea că e vorba de o strategie prin care PNL caută să obţină „spargerea ireversibilă a PDL“ şi să creeze condiţii favorabile suspendării lui Traian Băsescu. Până una alta, de pe urma negocierilor cu liberalii, guvernul Boc şi-a trecut câteva legi importante, imposibil de votat în condiţiile în care PNL ar fi făcut alături de PSD bloc comun în opoziţie.

Dan TAPALAGĂ
Luminiţa PÂRVU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII