15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutor pentru debutanţii în afaceri

Ajutor pentru debutanţii în afaceri

Efectele crizei financiare asupra mediului de afaceri, în special deschiderea a zeci de mii de proceduri de insolvenţă, au determinat Ministerul Economiei să modifice fostul proiect de ordonanţă privind înfiinţarea firmelor starter pornind de la un capital social de zece lei, acordând tinerilor întreprinzători mai multe facilităţi precum scutirea de la plata asigurărilor datorate pentru angajaţi, de la plata taxelor către Registrul Comerţului şi obţinerea unor credite cu perioadă de graţie, dar şi a unor ajutoare de stat.
Prin aceste modificări, Ministerul Economiei estimează ca anul acesta să se înfiinţeze 200 de firme, numărul acestora urmând să ajungă, în 2014, la 3.000.
Potrivit Ordonanţei privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri, debutanţi în afaceri, pentru a înfiinţa o astfel de societate de tip SRL, întreprinzătorul trebuie să aibă până în 35 de ani, studii superioare, să nu mai fi întreprins o afacere într-un stat membru al UE şi să se angajeze că, în termen de 30 de zile, va constitui o întreprindere cu scop lucrativ, al cărei angajat poate deveni în condiţiile legii. Acesta se poate asocia cu maximum patru persoane, dintre care numai unul poate să fi deţinut o singură afacere în trecut, şi poate avea numai cinci obiecte de activitate, cu excepţia jocurilor de noroc, imobiliare, servicii financiare, consultanţă, producţie şi/sau comercializare de armament, explozibili, droguri şi precursori, ori plante şi substanţe aflate sub control naţional.
În afara obligaţiilor stabilite prin actele normative în vigoare, debutantul trebuie să angajeze, în cel mult 90 de zile de la înfiinţare, cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi să menţină în activitate cel puţin patru salariaţi, dar şi să reinvestească integral profitul realizat în anul fiscal precedent şi, totodată, să capitalizeze profitul astfel încât, la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc trei ani de la data înregistrării, capitalul social al societăţii să atingă echivalentul în lei al sumei de 1.000 de euro.

Facilităţi

În ceea ce priveşte facilităţile de care va beneficia debutantul, Ministerul Economiei a propus ca acesta să aibă acces prioritar la închirierea spaţiilor pentru desfăşurarea activităţii în cadrul structurilor de sprijinire a afacerilor (incubatoare de afaceri, parcuri tehnologice şi de software), asociaţii şi angajaţii putând beneficia gratuit de orice formă de instruire, informare şi documentare în domeniul afacerilor, organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi de unităţile din subordinea sau în coordonarea acestuia.
Totodată, debutanţii vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
„Această perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datorează contribuţia individuală de asigurări sociale“, se arată în proiectul de ordonanţă.
În ceea ce priveşte facilităţile financiare, Ministerul Economiei a propus ca debutanţii să beneficieze de credite bancare cu perioadă de graţie sau de alte forme de finanţare, „pe baza accesului la garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – IFN, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat pentru împrumuturile destinate realizării producţiei pentru export şi investiţiilor pentru extinderea şi dezvoltarea propriei activităţi“.
De asemenea, debutanţii pot beneficia şi de ajutoare de stat în cuantum de cel mult 20% din valoarea proiectului pentru implementarea căruia a întocmit un plan de afaceri agreat de o entitate finanţatoare (bancă, instituţie financiară nebancară, fond de garantare), dar nu mai mult de 10.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU