5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

ÎCCJ a decis ieri să menţină arestarea preventivă în cazul senatorului Cătălin Voicu, trimis în judecată de procurorii DNA pentru corupţie, după ce a constatat legalitatea mandatului emis pe numele acestuia la sfârşitul lunii martie, însă decizia poate fi atacată cu recurs.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat în discuţie, ieri, legalitatea stării de arest în cazul senatorului Cătălin Voicu, trimis în judecată de procurorii DNA pentru corupţie. În ceea ce priveşte interdicţia de a părăsi ţara dispusă pentru Costiniu, Locic şi Căşuneanu, care s-au prezentat în instanţă ieri, judecătorii ÎCCJ au stabilit pentru mâine termen pentru verificarea legalităţii.
Şedinţa de judecată de ieri a fost secretă, iar avocatul Ioan Cazacu, care l-a reprezentat pe senator, a declarat la ieşirea din sală că a cerut cercetarea în libertate a clientului său, pentru a se bucura de un tratament egal cu celelalte persoane deferite justiţiei în acest dosar, respectiv fostul preşedinte al Secţiei civile a instanţei supreme, Florin Costiniu, şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu.
Senatorul Cătălin Voicu este arestat preventiv din 30 martie, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, la sfârşitul lunii aprilie, instanţa supremă a decis prelungirea, cu încă 30 de zile, a mandatului de arestare.
Potrivit Codului de Procedură Penală, atunci când o persoană este trimisă în judecată în stare de arest, instanţa care soluţionează dosarul are obligaţia de a verifica, periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile, legalitatea şi temeinicia arestării preventive. De asemenea, prima verificare a legalităţii, imediat după trimiterea în judecată, se face în Camera de consiliu, potrivit legii.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 14 iulie primul termen de judecată în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu, dar şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic sunt acuzaţi de mai multe fapte de corupţie, după ce procurorii au trimis în instanţă rechizitoriul întocmit în acest caz.
Potrivit comunicatului DNA, senatorul Voicu este acuzat de două fapte de trafic de influenţă, dar şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. Fostul preşedinte al Secţiei Civile a ÎCCJ, Florin Costiniu, va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, în timp ce oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost deferiţi justiţiei pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, respectiv cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII