22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDonaţi pentru recensământ!

Donaţi pentru recensământ!

Locuinţele din cartierele nou-apărute şi proprietarii lor ar putea fi arondaţi unor străzi aflate la kilometri distanţă, din cauză că drumurile şi aleile apropiate nu există în nomenclator. Acestea ar trebui incluse în reţeaua stradală până la recensământul din 2011, însă numai pe cheltuiala proprietarilor.

Inventarierea străzilor în scopul efectuării recensământului populaţiei şi al locuinţelor din 2011 s-ar putea bloca în cartierele noi, de la periferia Craiovei, unde nenumărate căi de acces – alei, stradele sau chiar străzi – sunt terenuri proprietate privată. Acestea au apărut în urma parcelării şi înstrăinării terenurilor, cu acordul proprietarilor care au admis să cedeze din suprafeţe în propriul beneficiu, însă drumurile nu au trecut niciodată în domeniul public al localităţii şi nu fac parte din reţeaua stradală. În ghidul tehnic privind verificarea şi actualizarea denumirii străzilor şi a numerotării clădirilor, emis recent de Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, este precizat că pentru cazurile în care străzile nu au denumiri distincte, au denumiri identice sau nu figurează în nomenclatorul stradal „se vor îndeplini din timp formalităţile legale în vederea stabilirii denumirii străzilor“. „Aleilor private nu li se pot atribui denumiri, ele neexistând în inventar şi având regim juridic de stradă privată. În această situaţie, toţi proprietarii trebuie să-şi dea acordul pentru folosirea aleii respective drept alee de acces, fac cadastrul aleii de acces pe cheltuială proprie şi o donează consiliului local. Aleea urmează să fie introdusă în domeniul privat al municipiului. Apoi, pe baza avizului obţinut de la Comisia Judeţeană de Atribuire de Denumiri, consiliul local urmează să atribuie o denumire aleii respective prin hotărâre“, a precizat Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

Există o rezolvare

Ce se întâmplă în cazul în care proprietarii nu au chef să facă donaţii primăriei sau nu reuşesc să facă acest lucru în timp util? Există o posibilitate şi dacă străzile nu au fost inventariate, mai susţin funcţionarii primăriei. „Locuitorii care au acces la străzi cu caracter privat rezultate în urma lotizării din propriile terenuri vor fi arondaţi la cea mai apropiată stradă care face parte din nomenclatorul stradal al municipiului Craiova“, a mai arătat Carmen Licu. Subprefectul de Dolj, Ionel Ciobotea, explică şi cum se va face numerotarea clădirilor în astfel de cazuri: „Se va începe cu prima casă pe o parte, se va merge până în capăt şi se va continua cu numărătoarea până se ajunge în capătul de unde s-a plecat“ (spre deosebire de numărătoarea în cazul străzilor „veritabile“: pe dreapta, dinspre centru, cu soţ, pe stânga, fără soţ – n.r.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS