7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Legaţi-i şi pe ei!

După două săptămâni de arest preventiv, Antonie Solomon le-a cerut ieri procurorilor DNA să-i lege şi pe secretarul Primăriei Craiova, Nicoleta Miulescu, şi pe fostul arhitect-şef al oraşului, Daniel Mărculescu. Solomon îi consideră principalii vinovaţi pentru emiterea autorizaţiei de construire a hipermarketului PIC, autorizaţie care l-a băgat după gratii şi l-a lăsat temporar fără fotoliul de primar. Aurică ar putea fi trimis în judecată până la sfârşitul acestei luni.

Cererea de eliberare sub control judiciar depusă de avocaţii lui Antonie Solomon a fost respinsă ca nefondată ieri de judecătorii de la Tribunalul Argeş. Apărătorii primarului suspendat au fost nevoiţi să-şi motiveze cererea de eliberare fără să ştie motivele pentru care Curtea de Apel Piteşti nu l-a eliberat pe Solomon din arestul preventiv la înfăţişarea din 8 martie, atunci când procesul s-a judecat pe fond. Nici judecătorul de ieri nu a avut ce face decât să spună că nu poate obliga Curtea de Apel să redacteze mai repede hotărârea din 8 martie, întrucât aceasta are la dispoziţie 20 de zile. Cererea de eliberare sub control judiciar este o procedură prin care persoana arestată poate fi pusă în libertate în anumite condiţii, cum ar fi, de exemplu, interdicţia de a depăşi limita teritorială fixată în condiţiile stabilite de instanţa de judecată sau să nu-şi exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta. Procedural, chiar dacă tribunalul ar fi decis eliberarea sub control judiciar, Antonie Solomon nu ar fi fost pus imediat în libertate, deoarece DNA Piteşti avea drept de recurs la Curtea de Apel Piteşti, această instanţă fiind cea care ia decizia finală. Dată fiind respingerea de ieri a cererii, Solomon va afla dacă va fi eliberat sub control judiciar la sfârşitul acestei săptămâni.
„Nu ştim motivul respingerii cererii. Mâine (azi – n.r.) probabil va fi redactată şi hotărârea. Noi am făcut cererea de eliberare fără motivarea de la Curtea de Apel Piteşti. Am renunţat la acea probă pentru că însemna să aşteptăm foarte mult şi îşi pierdea utilitatea“, a declarat avocatul lui Antonie Solomon, Sebastian Răduleţu. Apărătorii au motivat cererea spunând că eliberarea sub control judiciar se poate acorda persoanelor care sunt acuzate de infracţiuni sancţionate cu pedepse sub 18 ani de închisoare şi că în dosar nu sunt date care să arate că inculpatul va încerca să zădărnicească aflarea adevărului. Potrivit avocatului, procurorii DNA nu au venit cu nici un element nou de acuzare. „Parchetul a reluat problemele acelea privind temeiul arestării. Avem 24 de ore pentru a depune recursul“, a spus Răduleţu.

Solomon îi acuză pe subalterni

Antonie Solomon a luat de două ori cuvântul în faţa judecătorilor la procesul de ieri. Prima dată, acesta le-a cerut magistraţilor să-l elibereze pentru a avea grijă de părinţi.
„Am părinţii bolnavi, sunt oameni bătrâni şi trebuie să am grijă de ei“, a spus Solomon. Apoi, primarul suspendat a declarat că nu este pericol public. „Oamenii din Craiova au ieşit în stradă la arestarea mea. E clar că nu reprezint un pericol public. Activitatea infracţională reţinută în sarcina mea este nelegală. Ca primar, am făcut totul respectând legea. În cazul în care voi fi eliberat, voi respecta tot ce mi se va impune. În urmă cu o săptămână am primit ordinul de suspendare din funcţia de primar şi vreau să le mulţumesc procurorilor DNA pentru rapiditatea cu care s-au mişcat în acest dosar“, a spus Solomon.
În cea de-a doua intervenţie, acesta i-a îndemnat pe procurori să-i lege pe adevăraţii vinovaţi pentru emiterea autorizaţiei de construire a hipermarketului PIC.
„Nu mi-a trecut prin cap niciodată că aş putea avea probleme din cauza unei autorizaţii de construire. Dacă eu sunt acuzat pentru autorizaţie, în boxa acuzaţilor ar trebui să fie şi secretarul primăriei, şi fostul arhitect-şef pentru că ei au semnat şi au pus ştampila şi pentru că ei erau obligaţi să verifice legalitatea actelor. Eu nu aveam de unde să ştiu că la autorizaţie sunt probleme pentru că, de şase ani de când sunt primar, am semnat peste 25.000 de autorizaţii de construire“, a acuzat Solomon. Acesta a spus că nu a existat nici o întâlnire cu Penescu în legătură cu presupusa mită de 50.000 de euro.

Solomon ar putea fi trimis în judecată peste câteva zile

Procurorul DNA a cerut instanţei să nu aprobe cererea de eliberare întrucât, în opinia Parchetului, există date că, dacă ar fi lăsat în libertate, Solomon ar săvârşi şi alte fapte şi a dat exemplu discuţia avută de fostul arhitect Daniel Mărculescu cu Solomon, acesta din urmă chemându-l la el să-i spună ce a făcut la DNA atunci când a fost citat ca martor. Procurorul a adus în discuţie şi legătura dintre primarul suspendat şi Adrian Mititelu. Acesta a spus că Mititelu le-a declarat anchetatorilor că, după ce a fost audiat prima dată la DNA, Antonie Solomon s-ar fi oferit să-i dea gratis în concesiune stadionul „Oblemenco“ şi să nu-i mai ceară datoria de 100.000 de lei pentru concesionarea stadionului. Procurorul a dat astfel de înţeles că Solomon ar fi încercat să-i cumpere bunăvoinţa lui Mititelu după ce finanţatorul Universităţii a dat declaraţii la DNA.
Solomon a replicat spunând că a avut numai intenţii bune. „Am avut intenţia şi am propus anul trecut să se aloce suma de două milioane de lei pentru clubul de fotbal Universitatea Craiova. Am fost de acord să ofer gratis stadionul şi să şterg datoria de 100.000 de lei pentru că am făcut tot posibilul ca echipa de fotbal să rămână în Craiova“, a spus Solomon. După schimbul de replici, judecătorii au respins cererea de eliberare. Solomon a fost dus apoi la sediul DNA Piteşti, unde i s-a prezentat materialul de urmărire penală, semn că procurorii au terminat ancheta şi că urmează să întocmească rechizitoriul. Date fiind rapiditatea cu care s-au mişcat şi faptul că urmărirea penală este la final, Antonie Solomon ar putea fi trimis în judecată până la sfârşitul acestei luni. Cum judecătorii piteşteni şi-au câştigat faima că nu eliberează pe nimeni odată arestat, trimiterea în judecată este o veste bună pentru Solomon, deoarece avocaţii săi pot cere atunci strămutarea procesului de la Piteşti la o instanţă din altă localitate. La fel a procedat şi Cornel Penescu, care a depus cinci cereri de eliberare sub control judiciar, dar a ieşi din arest abia după ce a strămutat procesul la Ploieşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

84 COMENTARII