10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGâlceava asociaţiei cu locatarii

Gâlceava asociaţiei cu locatarii

Reclamaţii, discuţii aprinse, jigniri şi ameninţări, acestea sunt relaţiile dintre reprezentanţii unei asociaţii craiovene şi locatarii unui bloc arondat. Şi toate acestea din cauza unor reparaţii, al căror preţ proprietarii îl consideră prea piperat.

 Reparaţiile efectuate în subsolul, dar şi la acoperişul blocului 5 din cartierul craiovean Calea Bucureşti i-au învrăjbit pe locatari şi pe reprezentanţii Asociaţiei de proprietari nr. 1. Proprietarii acuză „gaşca de la asociaţie“ că a făcut reparaţii de mântuială la conductele de apă caldă şi rece, dar şi la jgheaburile şi burlanele de scurgere. Cei de la asociaţie au contractat o firmă pentru lucrările din subsol, care i-a lăsat cu lucrările la jumătate fiindcă „meşterii“ s-au îmbolnăvit subit. Deşi contractul prevedea schimbarea conductelor de apă caldă şi rece din subsolul blocului, numai cea de apă rece a fost înlocuită, iar în prezent lucrările stagnează. Burlanele degeaba au fost schimbate, pentru că tot plouă în apartamente, spre ghinionul celor de la etajul patru.
„Preşedintele, administratorul şi şefa de scară formează o adevărată gaşcă. Îi plătim din banii noştri şi ne sfidează. S-au apucat să schimbe conductele de apă caldă şi rece ale blocului prin septembrie, octombrie. Nu ne-au prezentat şi nouă costurile. Nu ne-au întrebat nimic. Acum, când au venit listele la întreţinere, am observat că avem de plătit cheltuieli de reparaţii. Abia după ce am făcut noi gălăgie au pus o hârtie cu preţul pe fiecare apartament. La două camere 343,14 lei şi 490,2 lei la trei camere. Dacă îi întrebi ceva, nici nu stau de vorbă“, a spus Constantin Dima, locatarul de la apartamentul doi.

Reparaţii fără voie

Proprietarii apartamentelor spun că au solicitat în cadrul Adunării Generale din 2007 reparaţii în subsolul blocului. Cum nu aveau un fond de reparaţii, lucrările nu au putut demara. Sătui să tot aştepte după cei de la asociaţie, locatarii au găsit un meşter printre vecini şi s-au hotărât să-şi repare singuri conductele. „Avem un băiat pe scară care se pricepe la instalaţii. Asta lucrează şi a spus că ne face toată lucrarea cu numai 4.000 de lei, cam 70, 100 de lei de apartament. Faţă de 18.000 – 20.000 de lei, cu cât ne încarcă asociaţia. Când a auzit, administratoarea Daniela Mandache a venit şi a început să-l ameninţe, că ea trebuie să se ocupe şi el nu are voie. În scurt timp a şi venit o echipă şi s-a apucat de lucrări. Nu s-a încheiat un proces-verbal, nu s-a cerut acordul, nu s-au prezentat preţurile. Mai mult, a luat cheia de la subsol, care era la mine, şi le-a dat-o respectivilor muncitori, pentru că noi le furăm materialele şi sculele“, a spus Marian Trifan, locatar la scara 1, bloc 5.
Oamenii susţin că atât preşedintele asociaţiei, Nicolae Marinescu, cât şi administratoarea Daniela Mandache au „apucături“ urâte în raport cu cei care le cer explicaţii legate de asociaţie. „Într-o zi, preşedintele s-a supărat când un locatar i-a zis că este plătit din banii noştri, a luat o monedă de zece bani şi i-a aruncat-o în faţă. Pe mine m-a apostrofat, zicându-mi că, dacă vreau să vorbesc cu el, să-i scriu. Mi-a întors spatele spunând «pa, pa», deşi sunt femeie în vârstă“, a povestit Gabi Văcărescu, locatară la scara 2. Nemulţumiţi de cei de la asociaţie sunt şi Constantin Dobrinoiu, D. Achimescu, Maria Anghel, cu toţii locatari în acelaşi bloc.


„Hăituiţi“ de locatari

Că sunt plătiţi din buzunarul proprietarilor, puţin le pasă, atâta timp cât ei deţin frâiele asociaţiei. Preşedintele Nicolae Marinescu se consideră nevinovat de tot acest scandal, care s-a iscat din cauza funcţiei pe care o ocupă. „Domnul Marian Trifan a mai fost preşedinte, dar s-a bătut cu cei din comitet şi a fost obligat să plece din asociaţie. Pentru că anul trecut nu a fost ales, o ţine numai şi numai în reclamaţii. Nu este instituţie unde să nu mă fi reclamat. La poliţie, nu mai spun… Vrea să mă discrediteze în faţa locatarilor, dar eu nu am nimic cu el“, a spus Nicolae Marinescu.
Mult mai directă, administratoarea Daniela Mandache consideră că ea şi preşedintele sunt „hăituiţi“ de unii dintre proprietarii apartamentelor din blocul cu pricina. „Păi, au vrut să-l bată pe preşedinte. Trifan a venit şi a solicitat să schimbăm conductele că sunt pierderi în subsol. După care nu a mai fost de acord. Eu, ca administrator, am obligaţia să mă ocup de întreţinerea imobilului, fără să le mai cer acordul. Arătaţi-mi şi mie legea care spune că trebuie să am semnături de la 50 plus unu pentru modificări. Acum am rămas cu lucrările neterminate. Cu burlanele la fel, tot Trifan s-a împotrivit. Acum ne-a pus blocul în cap că le curge apa. Să vedem ce se mai poate face. Eu am documente pentru toate lucrările“, s-a apărat Daniela Mandache.

Asociaţia cu probleme vechi
Din exterior, războiul dintre Asociaţia de proprietari nr. 1 Calea Bucureşti şi o parte dintre locatarii din blocul 5 este perceput ca o „problemă mai veche“. „Au fost multe reclamaţii venite la secţie din partea acestor persoane. Ne solicită să intervenim pentru tot felul de probleme. De exemplu, să-i asistăm pe perioada în care îşi ţin Adunarea Generală, ca să nu apară conflicte. Unele nici nu sunt de competenţa noastră. Ei consideră că, dacă noi răspundem prezent la fiecare solicitare a lor, le dezarmăm adversarii sau se simt ei într-un fel răzbunaţi“, a declarat comisarul-şef Mauriciu Popa, de la Secţia 3 Poliţie.
Nici reprezentanţii primăriei nu au o părere prea bună despre acest conflict. Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari, nu este străin de conflictul de la Asociaţia nr. 1 Calea Bucureşti, fiindcă l-au asaltat şi pe el cu reclamaţii: „Ce m-a frapat la această asociaţie este faptul că la o Adunare Generală se certau pe «contribuţia de coroană», ceva în genul ajutoarelor de înmormântare“.

Prevederi legale

„Hotărârile Adunărilor Generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal“. (Legea nr. 230/2007 art. 25)
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII