17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia navighează cu viteză pe internet

România navighează cu viteză pe internet

România ocupă în trimestrul al treilea din 2009 locul patru pe plan mondial în funcţie de media vitezelor conexiunilor la internet, fiind devansată doar de Coreea de Sud, Japonia şi Hong Kong, arată cea mai nouă ediţie a raportului State of the Internet, întocmit de compania Akamai. Viteza medie a conexiunilor la internet pe plan mondial este de 1,7 Mbps, în România este 6,2 Mbps, iar în SUA – de 3,9 Mbps.
Coreea de Sud avea cea mai mare viteză medie a conexiunilor la internet, 14,6 Mbps, cu o creştere de 14% în ultimul an. Japonia şi Hong Kong aveau viteze medii între 7 şi 8 Mbps, iar România – 6,2 Mbps, creştere de 12% faţă de 2008. Suedia, Irlanda şi Olanda ocupă locurile următoare în top 10, cu viteze medii între 5 şi 6 Mbps, iar clasamentul e încheiat de Elveţia, Danemarca şi Cehia.
Per total, în România, 46% dintre conexiunile broadband au viteze de peste 5 Mbps, iar 1,8% au viteze foarte mari, de peste 25 Mbps. În Coreea de Sud, 74% dintre conexiuni au peste 5 Mbps şi 16% peste 25 Mbps.
Akamai a întocmit şi un clasament al oraşelor care au adoptat în cea mai mare măsură internetul broadband de mare viteză, calculând câte dintre conexiuni au peste 5 Mbps. În clasamentul european al oraşelor cu cel mai mare procentaj de conexiuni la Akamai la viteze de peste 5 Mbps, Galaţiul ocupă locul nouă, cu 75%. Primele două locuri sunt ocupate de oraşele Pecs şi Miskolc din Ungaria, cu 90%, respectiv 88%. În top 10 se mai află şi alte oraşe est-europene: Ilguciems din Letonia şi Presov din Slovacia.
În lume, Iowa City din SUA e oraşul cu cel mai mare procent de conexiuni de peste 5 Mbps (92% din total). În Asia, cel mai bine stă oraşul israelian Beersheva (84%), în Africa, locul întâi e ocupat de capitala Marocului – Rabat (26%), iar în America de Sud, oraşul chilean Valparaiso e lider, cu doar 6,2%.
Akamai deţine peste 55.000 de servere în 70 de ţări şi transportă o cantitate uriaşă de trafic web. Compania are acces la informaţii detaliate despre gradul de penetrare al internetului pe plan mondial, iar în trimestrul al treilea, peste 444 de milioane de IP-uri din mai bine de 200 de ţări au fost conectate la reţelele companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS