10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpectacol de datini şi obiceiuri de iarnă

Spectacol de datini şi obiceiuri de iarnă

Sala de şedinţe a Primăriei Craiova a fost joi gazda unui spectacol special de datini, obiceiuri de iarnă şi colinde, organizat de Asociaţia pentru Turism Rural Ecologic şi Cultural Oltenia (ATRECO), în parteneriat cu Primăria Craiova. „Ideea acestui eveniment – «Bine v-am găsit, creştini!» – a fost de a readuce tradiţii şi obiceiuri din regiune uitate în timp şi de a prezenta originalitatea şi adevărata lor esenţă“, a declarat Marian Nicola, preşedintele ATRECO, care a explicat că, după Festivalul Zaibărului şi Prazului, acesta este al doilea eveniment organizat de asociaţie.
Spectatorii au participat, alături de Ansamblul Dor Călător, la o „clacă“, adică o adunare de obşte organizată de săteni pentru a se ajuta reciproc, însoţită sau urmată uneori de o mică petrecere, de glume, povestiri. „Ne-am adunat aici pentru a lucra prosoapele pentru nuntă pentru că a doua zi de Crăciun vin cuscrii să arătăm zestrea miresei. Pentru că în perioada postului nu se cântă colinde, în cadrul acestei întâlniri vom cânta în special doine“, a explicat Aurelia Preda, specialist în tradiţii folclorice, vicepreşedintele ATRECO.

Povestea bradului

Mai mult decât atât, spectatorii au aflat povestea bradului, spusă din moşi-strămoşi. „Se spune că Maica Domnului a avut mult de suferit din cauza împăratului Irod. Acesta a aflat că S-a Născut Mesia, spre mântuirea neamului omenesc, şi s-a mâniat cumplit, astfel că le-a poruncit supuşilor să-L prindă pe Prunc, iar dacă nu-L găsesc, să ucidă toţi copiii sub doi ani. Aflând de planurile lui Irod, Fecioara L-a luat pe Iisus din iesle şi a fugit departe. După o vreme de mers prin pustiu, Maria a obosit. A zărit un plop, s-a dus la el şi l-a rugat s-o primească puţin la umbră, să se odihnească, şi să se ascundă până trece armata lui Irod. «Ia Copilul şi du-te, că de vă văd Irod şi oamenii lui, vă taie şi pe voi, şi pe mine», i-a spus plopul. «Rămâi cu bine, iar dacă ţi-e frică de Irod, atunci să tremuri cât îi trăi», i-a răspuns Fecioara, astfel că de atunci plopul nu mai are linişte şi tremură indiferent de anotimp şi de vreme. Între timp, Maria aude însă un glas slab, care venea de la un pui de brad. «Vino la umbra mea şi eu mi-oi coborî ţepii ca un arici asupra voastră, astfel încât Irod şi armata lui să nu vă vadă». Şi aşa a fost, iar Maria l-a binecuvântat: «Bradule, tu de astăzi înainte să fii cel mai semeţ copac şi să rămâi veşnic tânăr, să fii verde şi vara, şi iarna şi să te iubească oamenii». De atunci, bradul a rămas aşa cum i-a urat Fecioara, fiind simbolul binelui în viaţa oamenilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS