12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadou de sfârşit de an, bani pentru profesori şi şcoli

Cadou de sfârşit de an, bani pentru profesori şi şcoli

Cei 100 de euro promişi profesorilor tineri au fost tăiaţi de pe listă din cauza crizei financiare. În locul acestora, dascălii vor primi în aceste zile doar 130 de lei. Veşti îmbucurătoare însă pentru managerii câtorva zeci de unităţi de învăţământ, care vor primi banii atât de aşteptaţi pentru investiţii sau reparaţii capitale.

După ce angajaţii din învăţământ au primit lovitura luând salarii diminuate, în urma deciziei guvernului care a hotărât reducerea cheltuielilor bugetare cu 15,5%, sfârşitul de an vine cu veşti bune. Pentru început, sindicatele din învăţământ au decis acordarea tichetelor-cadou, dascălilor, în valoare de 100 de lei. Cei 100 de euro promişi dascălilor în vârstă de până la 35 de ani pentru achiziţionarea materialelor didactice au rămas doar o promisiune. În locul acestora, în urmă cu patru zile guvernul a decis acordarea a 130 de lei fiecărui profesor tânăr pentru materiale didactice. „Managerii unităţilor de învăţământ trebuie să vireze urgent banii în contul dascălilor, deoarece în cazul în care aceştia nu vor fi retraşi până pe 31 decembrie 2009, vor pierde aceşti bani. Speram ca diferenţa până la 100 de euro să îi luăm începând din luna ianuarie, deoarece sindicatul nostru a câştigat în instanţă acest drept al profesorilor“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Filiala Dolj.

Şcolile au primit banii pentru reabilitare sau investiţii

Veştile bune se opresc însă aici. Pe 14 decembrie, conform unei hotărâri de guvern, unităţilor de învăţământ doljene le-au fost virate sume importante pentru reabilitare, reparaţii capitale, pentru investiţii. 63 de şcoli din judeţul Dolj au primit 1.200.000 de lei, bani pe care trebuie să îi cheltuiască până la sfârşitul acestui an. „Lucrările fie au fost finalizate, dar neachitate până acum, fie sunt gata până la sfârşitul anului. Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Ciupercenii Noi a primit pentru structura Grădiniţei cu program normal 20.000 de lei, pentru investiţii, Şcoala de Arte şi Meserii din comuna Predeşti a primit 50.000 de lei pentru reabilitare, Şcoala din satul Sărata, comuna Călăraşi a primit 60.000 de lei pentru reparaţii capitale“, a menţionat Mihaela Moţăţeanu, inspector general adjunct la ISJ Dolj. Cea mai mare sumă a fost alocată la acest sfârşit de an, Şcolii cu Clasele I-VIII din satul Mihăiţa, comuna Coţofenii din Dos, care se poate bucura de cei 200.000 de lei acordaţi pentru reparaţii capitale. Şi Liceul Teoretic „Gheorghe Magheru“ din comuna Cetate a primit 100.000 de lei pentru reabilitarea structurii Şcolii cu clasele I-IV din comună, iar Şcoala de Arte şi Meserii din comuna Daneţi – 70.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII