23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞpagă electorală la găleată

Şpagă electorală la găleată

Alegerile prezidenţiale de duminică au arătat că nici şpaga electorală nu mai e ce a fost. În loc de bani, partidele politice ai căror reprezentanţi s-au confruntat în scrutinul prezidenţial par să se fi limitat la cadouri de genul mâncării sau găleţilor colorate pentru a-i convinge pe electori să le dea votul.

Cazuri de mită în Gorj şi Olt

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova s-au înregistrat până ieri 15 cauze penale privind încălcări ale legislaţiei electorale. Aceste dosare penale au fost preluate de la celelalte parchete din judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi. Zece dintre sesizări sunt din oficiu (în general, fapte observate de poliţişti sau jandarmi), una vine de la un partid politic, iar alte patru sunt de la diverse persoane.
„În principal, sesizările vizează oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat, infracţiune prevăzută de art. 26, indice 4 din Legea nr. 370/2004 modificată, faptă pedepsită cu închisoare de la şase luni la cinci ani“, a explicat procurorul Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
În trei dintre aceste dosare, procurorii au dispus deja începerea urmăririi penale. Două dintre aceste dosare vizează oferirea de mită electorală pentru alegători. Unul dintre cazuri este în judeţul Olt, în oraşul Drăgăneşti-Olt, iar celălalt în Gorj, la Târgu Jiu. Şpaga electorală oferită în aceste cazuri consta fie în dăruirea de găleţi, fie în oferirea de alimente, deci nu de sume de bani.
Cel de-al treilea dosar vizează o faptă mai măruntă săvârşită în Dolj, şi anume trimiterea urnei mobile la domiciliul alegătorilor din satul Goicea Mică, însoţită însă doar de un singur membru al biroului electoral al secţiei de votare. În acest din urmă caz, preşedinta Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 435 s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de transportare a urnei mobile în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, faptă sancţionată de alin. 2 al art. 26, indice 7 din aceeaşi lege menţionată mai sus cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII