12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul istoric, curăţat de ruine

Centrul istoric, curăţat de ruine

În centrul istoric al Craiovei ar putea fi făcute exproprieri de două milioane de euro, pentru ca primăria să poată rade câteva imobile degradate.

Revitalizarea centrului istoric al Craiovei, proiect de 20 de milioane de euro, nu va avea efectul scontat dacă din peisaj nu dispar câteva imobile aflate în stadiu avansat de degradare, aşa cum este cazul unor case de pe strada Olteţ. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, degajarea terenului de construcţiile în pericol de prăbuşire, unele dintre ele deja ruine, ar permite nu numai punerea în valoare a celorlalte imobile, ci şi asigurarea unui număr rezonabil de parcări. „Păstrarea acestor clădiri contravine chiar scopului proiectului, acela de promovare a identităţii locale şi a moştenirii cultural-istorice. În plus, după amenajarea celor 13 esplanade pietonale, aşa cum a fost prevăzut în soluţia aprobată, multe locuri de parcare vor dispărea. Or, pentru riverani trebuie să asigurăm locuri de parcare“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu.
În cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional, Axa 1, cu fonduri nerambursabile, aşa cum este cazul de faţă, 10% din valoarea de finanţare poate fi utilizată în scopul pregătirii intervenţiei propriu-zise, în această categorie intrând şi exproprierea. „Practic, putem folosi două milioane de euro din acest proiect numai pentru exproprieri. Le-am propus proiectanţilor să ia în calcul această variantă“, a afirmat Mircea Diaconescu. Acesta a precizat că, în prezent, nu este stabilit care imobile vor fi incluse pe lista demolărilor, acest lucru urmând să se decidă în funcţie de soluţiile de reamenajare care vor fi alese de proiectanţi.
Proiectul tehnic pentru revitalizarea centrului istoric al Craiovei trebuie finalizat la începutul anului viitor. Majoritatea imobilelor din perimetrul centrului istoric sunt retrocedate foştilor proprietari. Primăria Craiova, prin Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL), mai deţine şase clădiri. În zona vizată de proiect mai există umbra unei clădiri aparţinând Consiliului Judeţean Dolj, pe strada Olteţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII