17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgricultura durabilă – Agricultura viitorului

Agricultura durabilă – Agricultura viitorului

În contextul globalizării, forţa acestui început de secol este cunoaşterea, atât din punct de vedere al cercetării, cât şi din punct de vedere al relaţiilor interumane. Aceasta este una dintre ideile subliniate de cei prezenţi la cea de-a cincea ediţie a Simpozionului ştiinţific cu participare internaţională „Agricultura durabilă – Agricultura viitorului“. Evenimentul, organizat de Facultatea de Agricultură din Craiova, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, filiala Craiova, se desfăşoară vineri şi sâmbătă. „Prietenia între oameni. Cred că acesta este un aspect extrem de important pentru noi, cercetătorii. Iar viitorul este în mâinile noastre şi asta este o mare responsabilitate. De altfel, am descoperit că noi (eu şi voi, cercetătorii români) avem în comun acest sentiment de speranţă“, a declarat prof. univ. dr. Stefano Grego, prorector al Universităţii Tuscia, Viterbo (Italia), preşedintele ESNA (The European Society for New Methods in Agricultural Research), la ceremonia în cadrul căreia i-a fost decernat titlul Doctor Honoris Causa.

„S-au înscris 174 de autori, care vor pre-zenta 229 de lucrări ştiinţifice“

Prof. univ. dr. Stefano Grego nu a fost singurul cercetător de prestigiu prezent la eveniment. „Simpozionul reuneşte distinşi cercetători şi cadre didactice universitare din domeniul agricol din ţară şi străinătate (Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Italia, Rusia). În acest an, s-au înscris 174 de autori, care vor prezenta 229 de lucrări ştiinţifice“, a declarat prof. dr. Marin Soare, decanul Facultăţii de Agricultură din Craiova. Aceştia au dezbătut numeroase teme legate de: tehnologiile de cultură a plantelor şi creşterii animalelor, precum şi de protecţia mediului, în contextul unei agriculturi durabile şi pentru viitor. De altfel, simpozionul a fost împărţit în patru secţiuni – „Tehnologii de cultura plantelor şi creşterea animalelor“, „Ştiinţele solului“, „Discipline fundamentale şi protecţia plantelor şi a mediului“, „Management, mecanizarea agriculurii şi cadastru“.

Ce îşi propune agricultura durabilă

Prin agricultura durabilă se urmăreşte să se depăşească problemele şi restricţiile cu care se confruntă agricultura convenţională, pentru a se asigura viabilitatea economică, starea bună a mediului înconjurător şi acceptarea sistemului de agricultură alternativă. O agricultură durabilă lucrează cu metode şi proceduri care maximizează productivitatea solului, totodată, minimalizând efectele nocive asupra solului, apei, aerului şi diversităţii speciilor, precum şi asupra ţăranilor şi consumatorilor. În plus, îşi propune să folosească tot mai puţine mijloace de producţie bazate pe resurse neregenerabile sau pe petrol, încercând să le elimine pe termen lung şi să fie înlocuite cu resurse regenerabile.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII