12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Microsoft, la Craiova

Americanii vor să repatrieze 20 de angajaţi români pentru a lucra în incubatorul de afaceri din incinta Parcului Industrial Craiova, dezvăluie Marin Nicoli, administratorul parcului.

Microsoft Corporation, cel mai mare producător de software din lume, intenţionează să-şi deschidă o fabrică în viitorul incubator de afaceri gestionat de Parcul Industrial Craiova, a dezvăluit ieri Marin Nicoli, administratorul parcului. Potrivit lui Nicoli, americanii vor să aducă în Craiova 20 de tineri români care lucrează pentru Microsoft, pentru a realiza softuri la costuri  reduse. „Microsoft ar vrea să aducă aici tineri care lucrează pentru ei în SUA, ceea ce este excepţional. Cei 20 de tineri români ar urma să se mute la Craiova şi să muncească aici. Nu pot dezvălui anvergura afacerii, pentru că sunt date confidenţiale ale Microsoft. Echipa ar urma să fie coordonată de craioveanul Mihai Pătraşcu, care a câştigat mai multe olimpiade internaţionale şi care lucrează în SUA în prezent. Este mult mai ieftin pentru marile firme să producă softuri aici. Craiova chiar a avut tineri dotaţi în domeniul informaticii“, a spus Nicoli.  

Motorola şi Panasonic nu au mai venit

Valoarea totală a incubatorului de afaceri din incinta Parcului Industrial Craiova este de 5,8 milioane de euro. Cea mai mare parte a finanţării provine din fonduri nerambursabile PHARE – 3,9 milioane de euro. Potrivit proiectului, incubatorul va adăposti 17 celule de incubare, din care zece pentru firme mici şi restul pentru companii cu activitate mai mare.
În prezent, spaţiile din incinta parcului industrial sunt ocupate. Cu toate acestea, o listă întreagă de investitori aşteaptă extinderea parcului sau crearea altuia. „Din păcate, nu avem terenuri pentru extindere. Din această cauză, unii investitori care voiau să-şi amplaseze aici baze de producţie au renunţat. Kirchoff Automotive, partener trediţional al Ford, a anunţat că renunţă la investiţia din România, cei de la Panasonic şi Motorola, care făcuseră şi ei solicitări, nu au revenit. Nu pot să precizez dacă vor reveni sau nu. Când vom avea pământ, poate vom discuta altfel cu ei“, a mai spus Marin Nicoli.

Investitorii vor teren

Administratorul parcului industrial a afirmat că o serie întreagă de investitori – cum ar fi Johnson Controls, Bamesa, Edi Distribution şi firme producătoare de componente electrice – încă bat la poarta parcului. „Avem opt hectare pe care aşteptăm să le primim de la guvern. Pentru restul (59 de hectare) s-au dat titluri de proprietate şi încercăm să cooptăm în afacere proprietarii. Problema este că nu pot să conving proprietarii de terenuri că asocierea în participaţiune pe 35 de ani cu 1.000 euro/hectar/lună este o afacere pe care nici în visele lor frumoase nu ar putea-o avea. Când vor să vândă terenul firmelor respective nu-i opreşte nimeni. Important este să-l putem defini ca parc şi să intre sub regimul de parc. Ei vor să vândă, nu înţeleg că firmele mari nu vor să cumpere teren“, a mai afirmat Nicoli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII