13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDenunţătorul, scos vinovat că doctoriţa Goga a primit şpagă

Denunţătorul, scos vinovat că doctoriţa Goga a primit şpagă

Reţinută miercuri dimineaţă, la ora 9.00, sub acuzaţia de luare de mită, doctoriţa Valentina Goga, medic în cadrul Comisiei de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă de la Casa de Pensii Dolj, a ieşit din arestul poliţiei după 24 de ore. N-a rămas mai mult în spatele gratiilor pentru că Tribunalul Dolj a respins cererea de arestare preventivă a acesteia, formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

„Mi s-a făcut o înscenare“

Judecata a început cu stângul miercuri seară, după ce judecătoarea Camelia Şelea, de la Tribunalul Dolj, căreia îi fusese repartizat dosarul privind arestarea doctoriţei Goga, nu a vrut să judece această cauză. Camelia Şelea s-a abţinut, pentru motive care nu au fost făcute publice, astfel încât conducerea instanţei a decis repartizarea cauzei către altă judecătoare – Amalia Moleanu.
În faţa acesteia, procurorul a susţinut că se impune arestarea preventivă a doctoriţei Goga, prinsă în flagrant de luare de mită, susţinând că lăsarea ei în libertate ar prezenta pericol pentru ordinea publică. În replică, apărătorul medicului, avocatul Liviu Belulescu, a susţinut că n-a fost vorba de nici o luare de mită, întrucât pacientul „a fost învăţat“ să lase dosarul de pensionare pe masa doctoriţei, apoi să iasă din cabinet, ca să facă loc poliţiştilor şi procurorilor.
La rândul ei, fiind audiată de judecător, doctoriţa Goga a declarat că „mi s-a făcut o înscenare“, că pe pacientul denunţător nu îl cunoaşte, nu l-a văzut până în momentul flagrantului şi nu i-a cerut nici o sumă de bani. Ea a povestit că pacientul a intrat în cabinet, deşi nu era planificat, şi a scos un dosar cu acte, însă ea l-a îndrumat să meargă la Casa de Pensii, de unde trebuia să mai aducă un extras administrativ, pentru a-l adăuga la dosar. „Imediat ce pacientul a ieşit din cabinet, văzând nişte bani în dosar, i-a luat şi i-a pus pe o scrumieră, gândind că oricum acesta se va întoarce şi va putea să-i returneze. După un minut, au intrat însă în cabinet organele de poliţie şi procurorul“, a consemnat instanţa din declaraţia dată de doctoriţă.

Denunţătorul, vinovat de provocarea mitei

După cum a consemnat în încheierea de şedinţă, judecătorul aproape că l-a scos vinovat pe cel care i-a dat mită doctoriţei, nu pe Valentina Goga, cea găsită cu mâinile mânjite de la banii marcaţi.
„Organizarea unui flagrant în lipsa oricărui indiciu cu privire la săvârşirea unei infracţiuni prin utilizarea martorului-denunţător în sensul încercării de a preda inculpatei o sumă de bani capcanată criminalistic, sumă care nu fusese solicitată de către aceasta, şi fără să existe vreun indiciu că inculpata s-ar pregăti să săvârşească vreo infracţiune echivalează în mod cert cu încercarea provocării unei infracţiuni de luare de mită, ceea ce constituie o încălcare gravă a legii. (…) Nici o probă din cuprinsul dosarului nu demonstrează că inculpata a solicitat vreo sumă de bani, (…) reieşind că iniţiativa porneşte de la acest martor-denunţător, care are de la început o atitudine provocatoare, bazându-se pe o bănuială a sa în acest sens, fiind pregătit de organele de anchetă să conducă acţiunile spre acest final“, s-a menţionat de către instanţă.
„În speţă, fără nici un dubiu, activitatea organizată se plasează în sfera unei clasice provocări poliţieneşti“, în condiţiile în care „procedura organizării flagrantului nu poate fi nicidecum folosită pentru a provoca sau instiga la săvârşirea unei fapte penale, în lipsa oricărui indiciu că fapta ar fi fost săvârşită fără această intervenţie“, se mai precizează în încheierea de şedinţă. Acestea au fost motivele pentru care instanţa a decis să respingă propunerea de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele doctoriţei Valentina Goga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

94 COMENTARII