20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia are peste 700.000 de şomeri

România are peste 700.000 de şomeri

Rata şomajului va continua să crească în primele luni ale lui 2010, potrivit ANOFM.

Directorul general de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Eugen Preda, a declarat ieri, într-o dezbatere privind accesul pe piaţa muncii, că rata şomajului va continua să crească inclusiv în primele luni ale lui 2010, dar până la sfârşitul anului nu ar trebui să depăşească 8%. Eugen Preda a precizat că, dacă ritmul lunar de creştere a ratei şomajului, de 0,3%, se va menţine, rata şomajului ar trebui să se oprească sub 8% la sfârşitul acestui an. „Cred că e bine, pentru că s-au evitat derapaje dramatice. Foarte bine nu cred că poate fi nici în primele luni ale anului viitor. Cred că rata şomajului va continua să crească şi cel puţin în primul trimestru al anului 2010“, a mai spus oficialul.
Rata şomajului a crescut în luna august cu 0,3% faţă de luna precedentă, ajungând la 6,6%, numărul total de şomeri înregistrat în România fiind de 601.673. Cea mai mare rată a şomajului a fost în judeţul Vaslui, 12,5%, iar cea mai mică în Ilfov – 1,8%. Din totalul şomerilor înregistraţi la nivel naţional, 321.294 erau indemnizaţi şi 280.979 neindemnizaţi, iar 265.945 erau femei.

Situaţia actuală nu s-a mai înregistrat din 1991

Rata şomajului în România a crescut 14 luni consecutiv, o astfel de situaţie nefiind înregistrată niciodată până acum, din 1991, când a început înregistrarea evoluţiei ratei şomajului, a mai declarat directorul general executiv de la Agenţia Naţională de Ocupare. Eugen Preda a precizat că în luna august rata şomajului din România a crescut pentru a 14-a lună consecutiv. „Este o creştere continuă a ratei şomajului, care nu s-a mai întâmplat niciodată de când am început să înregistrăm evoluţia ei, în 1991“, a declarat Preda.
El a explicat că, până acum, chiar dacă erau luni întregi în care şomajul era în creştere, în perioada verii acesta staţiona sau scădea, lucru care nu a mai fost valabil şi în acest an, în luna august fiind depăşit „pragul critic“ de 600.000 de şomeri.

500.000 de şomeri provin din disponibilizări

Directorul general de la ANOFM, Eugen Preda, a declarat că peste 700.000 de persoane au fost înregistrate ca şomeri, iar aproximativ 500.000 au ieşit din evidenţele ANOFM până în luna august. În cadrul unei dezbateri privind accesul pe piaţa muncii, directorul de la ANOFM a susţinut că din cele peste 700.000 de persoane care au fost înregistrate ca şomeri, 500.000 proveneau din disponibilizări. În ceea ce priveşte numărul ieşirilor din evidenţele şomajului, doar aproximativ 200.000 din cele 500.000 de persoane înregistrate au ieşit din sistem prin încadrare în muncă.
Eugen Preda a precizat că disponibilizările cele mai multe au fost făcute în sectoarele care produc bunuri de folosinţă îndelungată, dar şi în construcţii. „Criza economică nu a generat în România efecte negative de masă“, a mai spus directorul de la ANOFM. El a adăugat că şomajul masculin a crescut mai mult decât cel înregistrat în rândul femeilor şi a atras atenţia că cei mai mulţi dintre şomeri fac parte din grupa de vârstă 30-49 de ani. „Cei mai loviţi sunt absolvenţii de studii liceale şi postliceale. Dar, pentru că în luna august a crescut numărul de absolvenţi, rata şomajului în rândul absolvenţilor de studii superioare a crescut cu 83,7% faţă de luna ianuarie“, a mai spus Preda.

Bugetul de şomaj se ridică la patru miliarde de lei

Directorul de la ANOFM a adăugat că bugetul de şomaj este singurul care a înregistrat excedente în ultimii ani, care totalizează peste patru miliarde de lei, ceea ce ar permite, în condiţiile unui deficit care să nu depăşească un miliard de lei pe an, plata indemnizaţiilor pentru încă patru ani. „Pentru cel puţin patru ani de acum încolo, dacă vom avea deficit de un miliard de lei pe an, rezistăm“, a mai spus Preda.
În opinia sa, guvernul trecut a luat nişte „măsuri hazardate“ prin reducerea contribuţiilor la bugetul de şomaj la 0,5% atât pentru angajat, cât şi pentru angajator, fapt care „a aruncat bugetul de şomaj în deficit“. Eugen Preda a precizat că din calculele făcute înainte de reducerea contribuţiilor a rezultat că zece persoane care muncesc şi contribuie reuşesc să asigure sumele necesare pentru un şomer. „A fost o măsură hazardată care nu era necesară“, a mai spus Preda.

Mai mulţi şomeri indemnizaţi

Directorul de la ANOFM a mai atras atenţia asupra unui fenomen nou, şi anume că numărul şomerilor indemnizaţi l-a depăşit pe cel al şomerilor neindemnizaţi. „În afară de creşterea continuă a mai apărut un aspect interesant. În luna mai, pentru prima dată, numărul şomerilor indemnizaţi l-a depăşit pe cel al neindemnizaţilor. La mijlocul lui 2008 erau 70% de şomeri neindemnizaţi şi 30% indemnizaţi. Acum avem 55% indemnizaţi şi 45% neindemnizaţi, iar acest lucru ne arată intensitatea crizei“, a mai spus Eugen Preda. Acesta a mai declarat că plata indemnizaţiilor de şomaj este asigurată până la sfârşitul anului, bugetul asigurărilor de şomaj fiind singurul pe excedent. Eugen Preda a precizat că ambele rectificări bugetare ale bugetului de şomaj au vizat sporirea fondului pentru indemnizaţiile de şomaj, plata acestora nefiind pusă în pericol în acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU